Toysdaily 玩具日報

查看: 2310|回復: 14

[吹水專區] 腦有問題便要洗,人有問題真無腦

【明報專訊】包括學生、家師、家長組織的民間反對國民教育科大聯盟今日下午舉行遊行,教育局長吳克儉昨在遊行前夕與多個家長團體會面,但會面最後不歡而散。「降溫」不成之餘,再有推動國民教育的團體「火上加油」,獲政府資助舉辦內地遊學團的國民教育促進會主席姜玉堆稱,「腦有問題便要洗,正如腎有病亦要洗」,並說批評國教科者應先「洗洗腦」。

吳克儉表示,無論今日上街遊行的人數有多少,都不是政策的主要考慮,但承諾政府會繼續聆聽。學民思潮召集人黃之鋒估計,會有超過1萬人遊行。傳媒、文化演藝界人士,昨亦表示今日會遊行。

多個團體今午上街遊行

吳克儉昨日分別與國民教育家長關注組及政府資助的18區家長教師聯會、官方委任的家校會見面。與關注組的會面時間原定1小時,卻因談判破裂,關注組於40分鐘後提早離場。關注組發起人陳惜姿表示,吳克儉態度冷漠,並稱「沒有理據撤回德育及國民教育科」,令關注組感到憤怒及失望。

談判破裂 關注組提早離場

她說,吳克儉一直未能提供今年9月確實會推行學科的學校數字,會面過程中,吳又不時重看指引或需身旁官員代答;局方更以玩具比喻中國,指國民教育科就像讓學童認識不同玩具,再問他們喜歡哪一個,過程不難理解,關注組批評這種比喻兒戲。

吳克儉會後稱,有聽到首批家長訴求,但形容與第二批家長(家長教師聯會和家校會)會面融洽,並說家長一致贊成今年9月為國民教育科推行3年「開展期」。他說,「洗腦」教育有違本港核心價值,不能接受,教師亦可自編教材,以確保內容多元。

家校會主席徐聯安表示,家長可對教師予以信任,以培訓學生獨立思考能力。不過,油尖旺區家教聯會主席劉李偲嫣則不贊成今年9月推行國民教育科,又表示局方過往一直未向他們解釋課程指引,各區家長亦未來得及諮詢區內會員意見。

在遊行前夕,經常辦內地交流團的國民教育促進會,昨為周一的「紅色之旅」舉行授旗儀式。促進會今次獲民政事務局轄下青年事務委員會贊助60萬元,安排200名學生參加為期7天的「紅色之旅高鐵湖北行」,每人團費約1500元,行程包括湖北革命歷史講座、往湖北烈士陵園獻花等,協辦者為共青團湖北省委,有近76所本港中學及大專院校參與。

中聯辦﹕國民教育很正常

促進會主席姜玉堆昨在致辭時說,目前本港普遍市民認同國民教育,推行學科是形勢及歷史所需,更說「個腦有問題就要洗,正如衣服污糟要洗,腎有病都要洗」,又說過去有學生在活動後,以普通話說「沒有共產黨,就沒有新中國」,獲得全場掌聲鼓勵。

他又質疑批評推行國民教育科的人需「洗洗腦」,「如果我個腦有問題,我都要去洗洗」。同場的中聯辦副主任王志民稱,每個年輕人都有自己的家庭、祖國和歷史,有國民教育是很正常的事,希望市民可支持政府。

明報記者

小弟覺得國民教育概念係正確嘅,愛國觀念亦應該推行,無國邊有家?無家邊有吾(余)?日本當年嘅強大,直至現今雖衰落,佢哋嘅國民仍然咁團結,都係有上述嘅元素;韓國雖分裂,但兩韓人民都以國家為首要,大型活動後,國民會將場地執拾乾淨先至離開,呢類行為唔單只係有公德心,亦都有上述嘅理由去令佢哋咁做。香港嘅公民教育之差、公德環保之弱,可以喺活動後留低嘅垃圾、落雨時擔住把遮同無帶遮嘅爭用簷篷底嘅行人路可見一班,公德自律都無,仲點去講民主自由?

但姜先生嘅行為更加不知所謂,好明顯佢係唯恐天下不亂,佢嘅言論,小弟覺得係低能無腦之餘,更有破壞社會秩序之罪,應該搵阿sir拉佢返差館,告佢上法庭收監或守行為,免為害社會。

最後,小弟要澄清,我只係話身為中國人應該愛國,但唔係呼籲愛黨,免得又有啲有心人又喺度扭曲小弟嘅意思大發謬論。
我只覺得班人成日掛住六四佢地已經先比人用六四洗左腦:44:

今次事件和9月9的東西無關我打死都唔信:67:
我又覺呢一輩嘅家長都係殖民地時代長大,要佢地嘅下一代接受強國式的教育就真係可圈可點!
因為自己都無國家的概念點可以要塞比一下一代?
我覺得去了解國家點解唔必修歴史?今次係放大左中國模式
但我想信愛國,睇我地幾支持中國隊就知。
強國夠有國民教育呱,有更強民族性,咪更無公德心。有呢科真係可以改善公德心?
唔知啦
如果真係咁易洗腦,呢個就係本身d學生資質問題

當你從其他渠道得到另一種訊息時,你就會自然分析究竟對與錯

只有盲目吸收既人先會比人洗腦...而可悲既係,香港愈來愈多呢類人...
回復 2# yugi

小弟都同意閣下對香港人被人用六四洗腦之說,需唔需要平唔平反小弟傻痴痴,雖然現今無史官,但當年六四對與錯,小弟覺得現今所有發表過「偉論」嘅人無一個係從客觀嘅角度去評論事件,佢哋全部都係有背後嘅目的。究竟誰對誰錯?還是兩邊都錯?就等真正嘅「史官」出現吧……
回復 3# 水水的基地

小弟同意大陸有國民教育而大陸人仍無公德心,咁唔代表國民教育唔好,只係推行得唔好,唔好嘅行為,就算無國民教育,係咪都應該要改先?點樣去改?咪要全民教育囉,D人成日話驚共產主意抬頭,你無腦嘅咩,自己無思想咪比人控制囉,取長補短,呢代嘅香港人唔識,好學唔學,唔想學嗰啲就quot.晒啲做得唔好嘅例子,好嘅例子就隻字不題,想學嘅嘢就攞晒人哋好嘅例子,缺點就睇都唔睇,正如新加坡房屋、退休嘅福利好話要學,但人哋要徵收重稅你又唔比做,輸打贏要邊有咁好架。

小弟唔係話你,請勿誤會

尐o靚仔識上網, 不會洗到老!!:ar:
如果唔係共產黨同老毛, 中國一早畀日本仔滅咗啦, 何來今日全球第一霸主既地位! 根據最新資料, 中國人民既收入已經超越了一眾過氣大國!:!
如果唔係共產黨同老毛, 中國一早畀日本仔滅咗啦, 何來今日全球第一霸主既地位! 根據最新資料, 中國人 ...
不喜勿插 發表於 1-8-2012 02:56 PM

你好似將因果掉轉左,唔係因為中日大戰,老毛已經被國民黨滅左!亦因為在抗日戰爭中,共產黨刻意留力,才能在戰後打贏國民黨,老毛亦曾因此多謝日本人。國民教育無問題,問題係內容!
你好似將因果掉轉左,唔係因為中日大戰,老毛已經被國民黨滅左!亦因為在抗日戰爭中,共產黨刻意留力,才 ...
hk小文 發表於 1-8-2012 03:09 PM

拿!拿!拿! 你咪捃我呀, 我睇咗好多內地近代史著作, 都說國軍兵敗山倒, 是靠共產黨打敗日本仔, 美國2粒原子彈其實係多舊魚! 所以我真係好感激中共的!:love: 你想洗我腦冇咁易!!
當有一定人生經驗的時候就會知
洗腦,在任何社會中都有,分別在於硬性,還是軟性!
今次的爭論,是由於洗腦手段太過低級:45:
請各位勿於此場所討論任何黨派,多謝合作:64:
拿!拿!拿! 你咪捃我呀, 我睇咗好多內地近代史著作, 都說國軍兵敗山倒, 是靠共產黨打敗日本仔, 美國 ...
不喜勿插 發表於 1-8-2012 03:29 PM

曲線?:38:
絕對讚同洗腦!不過不是洗香港人而是大陸人
要洗走幾十年因洗腦而留在腦的東西:44:
當年英國佬都冇乜洗我們腦,最不少我們不會為英國賣命,
正如黃子華說,又不見香港人當年去保護北愛爾蘭?
你不搞我我不搞你
曲線?
絕對讚同洗腦!不過不是洗香港人而是大陸人
要洗走幾十年因洗腦而留在腦的東西
當年英國 ...
bbdaishogun 發表於 3-8-2012 02:03 PM

沒有太祖帝毛澤東, 就沒有新中國!
沒有太宗小平改革開放, 今日就沒有超強GDP!:!

對於一些人來講...黨就是神聖不可犯地帶...:78:

對我來講..世界上無野係完美...您講共產黨對中國全無貢獻...我也不認同(當然黨中人也犯了傷害人民既錯誤,一部份可歸咎於權鬥貪瀆-也可以說是官員道德標準低落,同政治管制漏洞有關...即使美國也會有,不過人地司法同傳媒可以較有效監察)...當然可以用番妙語:"沒有最好,只有更好"來比喻中國現今既環境....

立刻換另一個政權也未必實際同對國民最有利....要改善國家,由國民意識入手也對...但不是盲目將愛國愛黨思想灌輸...而是重視培養道德同責任感..如果大部份人(包括國家統治團隊)都有足夠標準...德政會彰顯,民心會歸向,,而且國民本身道德修養也會提昇, 國家才會更強大...