Toysdaily 玩具日報

查看: 9419|回復: 36

[新品消息] 戰勝了自己的英雄-蝙蝠俠 -SDCC 2012 Bruce Wayne 變 Batman Figure

其實此帖是在昨夜貼出的,
但今早發現不見了.....
後來問過管理員,始知昨晚系統有點問題,故我的帖被自動移除(幾驚以為又犯禁)
但看到提醒是有幾位ching有留過言,但我就看不到了......
請不要介意我我覆不到了,如可以請再留言呀

今次要介紹SDCC 2012 Exclusive Movie Masters Bruce Wayne to Batman Figure

先看看外盒設計
招牌Batman標誌

除開外盒套便是主盒
內附黑白印製的說明書

主盒的外圍設計便是布斯的大宅
細心看可以看到布斯的孤單身影~~
另一邊也有一個身影,相信是忠心老僕阿褔的身影

看到蝙蝠俠的夜燈,知道是時候出動了~~

主盒以書本形的設計,從中間打開,
可以看到

布斯已穿上緊身衣準備出動~~

如此看
布斯五官端正,面相有分似電影主角

變身前先看看說明書,
始終盒身用紙做,免得弄破

如電影般,可按鋼琴,
真係會有鋼琴聲發出的~~好頂癮
書櫃當然是不會自動打開的了

蝙蝠戰衣出場

蝙蝠洞下右方有一個按鈕,按下蝙蝠洞上方會有閃燈,還有蝙蝠叫聲,超好玩~~

一窺全豹

看看布斯身手,
手腳可動頗高,側踢全無問題

手部的動作只可有90度

頸稍為可向前,
而加上腰部可動,向後傾可做到上望動作

來個身高比較:

先與同是電影版Batman Begins的比較一下

Dark Knight的身高就比Begins高大一點,當然可動也是Dark Knight較好的

面相方面,
Begins就勝在靚仔,而Dark Knight就比較似電影主角

Dark Knight與Arkham Asylum 中的Batman比就稍為細了一個碼了

正式換裝上陣!!

由於Batman全軟膠製作,在盒中便有東歪西倒的情況,但稍為用熱風吹吹便可修正了

全套武裝~~也挺豐富的

變身步驟:
1.除下雙腿

2.由蝙蝠衣的背後插入

也頗貼身的,背後中央會有一開縫口,但穿上頭套後披風會遮了的.

3.穿上戰靴~~好有型啊!!

4.套上頭套~~大功告成

面罩基本上是緊貼下巴位置,但始終是套上頭,故眼部有少許距離,都可以接受的

由於全身包膠,基本上剛才布斯的瀟洒身手是沒有的了.........
手向上擺,腳向橫移的小動作也可以的

手持器械也可以做到

穿上蝙蝠服後再與Arkham Asylum 比較一下,
身形實在無得比的了,漫畫與真實的分歧~~

玩後感:
好正,將布斯變成Batman的過程絕對滿足到蝙蝠俠fans,
當然,可動方面是不能與Playart比,精細也絕不及hottoy,
但論可玩性,尤其包裝設計的心思,實在是要給滿分的了~~

最後來張我一班至愛的6寸Batman系合照一下

謝謝欣賞!!
包裝太贊了 設計的超用心!
Awesome,thx sharing
剛剛儲完TDKR成套都唔知有依隻!!!勁正呀!!!唔知咩地方可以買入? THX~~~
包裝太贊了 設計的超用心!
kingraider 發表於 28-7-2012 03:03 PM

絕對贊同,
自問玩玩具都好少儲盒,更不要說玩了,
但今次實在無理由唔玩個盒,.....
實在要稱讚一下這次設計的團隊

Awesome,thx sharing
captainamerica 發表於 28-7-2012 03:38 PM

感謝欣賞

剛剛儲完TDKR成套都唔知有依隻!!!勁正呀!!!唔知咩地方可以買入? THX~~~
Gealex11 發表於 28-7-2012 04:20 PM

作為蝙蝠俠FANS的你既然入了成套TDKR,無理由唔入這套呀
我都係在網上弄的,連運都是5FISH.值不值看你有無愛....
:$大精彩啦!
個盒真係無得輸…

如果想佢再靚仔d…可能要好似電影入面咁,油黑佢塊面:p
可玩性好高...
不過造型就一般左少少LO
:36:
超詳盡既review!! 好睇!! :77:
我會當佢display品多過玩具 :43:
回復 1# 大ken
大ken兄好快手. :@我個隻要下星期先收到.
之前都15,16諗緊訂唔訂. 我都睇過外國好幾個review (cooltoyreview, pixel dan等) 覺得都唔差. 點知一睇左TDKR, 就知道無論點都要買黎珍藏.:shiny:

我係由08年先開始買Mattel既sdcc exclusive, 當年俾he-man個castle grayskull攪到超震撼. 因為又係有聲有光效, 到今年, 呢隻可以話係當同nolan's batman劃上句號. 所以俾個藉口自己入下啦. haha :DD
大精彩啦!
個盒真係無得輸…
如果想佢再靚仔d…可能要好似電影入面咁,油黑佢塊面
原罪 發表於 28-7-2012 06:29 PM

多謝原罪兄支持!!
今次主打是布斯可以換衫變batman,個盒雖然只是陪襯,
但個人認為如沒有了個盒的用心設計,實在令玩具大打折扣,
或者應該倒過來說,係令這盒玩具大大增加可玩性和珍藏價值.
至於油黑塊面......未免太可惜了,因為今次布斯個造形都有7分像真,話曬人地都話唔再做batman,實在要留底望下佢個靚樣:p

可玩性好高...
不過造型就一般左少少LO
36韜 發表於 28-7-2012 09:04 PM

其實個finger就無可動的玩法,始終是包膠影響,
而且要遷就變身,造型就如韜兄所言只屬一般,但個人認為已算是取得平衡
這套batman純粹滿足下小弟這些"易服辟"的心態而已:(

超詳盡既review!! 好睇!!
我會當佢display品多過玩具
Assassin 發表於 28-7-2012 09:09 PM

感謝Assassin 兄讚賞,
我玩完一輪後,已珍而重之的貢奉在我的玩具櫃,與其他英雄學習"罰企"....
不過我得閒都會捉布斯出來變下身的:DD

回復  大ken
大ken兄好快手. 我個隻要下星期先收到.
之前都15,16諗緊訂唔訂. 我都睇過外國好幾個revie ...
Firewalker27 發表於 28-7-2012 10:48 PM

恭喜Firewalker27也入到這佳品,唔洗俾藉口自己,一句講曬,這隻有入貴,無入錯:he:
sdcc exclusive小弟實在很少,咁岩俾這隻batman毒到應一應才決心一入而已,
看來Firewalker27兄有不少佳品收藏喎,快快給各位開開眼界啦
頭像被屏蔽
超絕既一隻....我都托朋友訂緊....5知訂5訂到....
堅靚....
MOVIE MASTER我都儲到7788了....希望可以儲埋尼隻...
回復 10# 大ken
其實我係欣賞mattel係sdcc exclusive既盒裝設計. 因為佢地真係好花心思.
就好似2007年隻man-bat, 你可以睇下幾特別

(當年我都未回歸玩返美玩, 所以都係後來先知.)
到king grayskull, 個盒可以變到似骷髏頭堡. 嘩, 情意結返晒黎.

呢隻真係推我返黎玩美玩.

而去年, 孩記隻sdcc return of marvel legends thor, 個鎚仔盒, 又係一傑作, 我到呢家都唔捨得開黎玩. (感覺上孩記好少會做d咁有可觀性既exclusive盒.)

珍藏我真係唔多. 因為我要"睇餸食飯". 而且要諗地方放都已經殺死我!
回復  大ken
其實我係欣賞mattel係sdcc exclusive既盒裝設計. 因為佢地真係好花心思.
就好似2007年隻man ...
Firewalker27 發表於 29-7-2012 12:02 AM

尼隻ManBat我都有.....有聲有燈...個時已經覺得好正....加埋個盒very good!!!
BEGINS版我有哩隻,我隻有面罩,有面罩型啲
積克船長 發表於 28-7-2012 11:44 PM

你這隻好靚仔喎
我只有機會遇到begin的無面罩版,不過入左都開心既,始終布斯真面目唔係幾多機會見
超絕既一隻....我都托朋友訂緊....5知訂5訂到....
堅靚....
MOVIE MASTER我都儲到7788了....希望可以儲埋 ...
waichan3 發表於 28-7-2012 11:56 PM

論外觀和精細就未必超絕,但論可玩性真係超絕的,
祝waichan3兄也入到一齊開心
回復  大ken
就好似2007年隻man ...
Firewalker27 發表於 29-7-2012 12:02 AM

嘩,Firewalker27兄的珍藏果然好誘人
sdcc exclusive既盒裝設計真係好有心思,論心思,今次batman我更覺是超級佳作
我沒有收藏你那麼多sdcc exclusive,但有一個收到後是有點後悔的.....不是不好玩或不靚,是正如你所言,
就係以下這隻,真係要諗地方放都已經殺死我 x 2

這隻棉花糖鬼固然可愛又靚仔,
背景更是心思的表現.....
但如此巨大......真係不能隨便展示......