Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: rilplsc06

[分享討論] Obitsu vs HT / EB head play 真係唔值?

我只玩HT, 小入EB, 但超同意樓主所言. 一分錢一分貨. MASS PRODUCTION下HT頭雕真係木口木面/男的就常怒目而視. 水洭洭囡囡真係正! :71:
日拍頭真係玩唔起,真係要有$有品味有事業有樓有女嘅大師至可以買落一大堆。:help:
小弟一早已入坑HT & Medicom Rider... EB唔敢入手。
近排見HT& Medicom都無乜心水,開始入埋OB自組呢個門 ...
rilplsc06 發表於 26-7-2012 03:39 PM

請問大大 未 上色 d  Obitsu head play d植髮 頭 香港邊到買得到, 我都想玩自組女女,同上妝
唯美 ???

我玩 medicom D 女好過:45:
回復 18# dj夫

我係TB買,HK的話有間叫monchichi係亞虎。TB有間变形虫虫工作室  比较齊
唯美。。。。我又唔係甘諗。。。

HT, EB, Medicom的figure係有一個已定立的形象作成。
Medicom 出D rider 变身前角色可以話寫實嗎?只係大家希望擁有呢個offical 的已定立形象。
收HT, EB, Medicom等, 有几人收D唔識ge人像figure??

Obitsu 自組可謂創作較大ge空間,for example, 火大的超級創作。可以配合不同的Cos play,
Cos后你要代入自己創作的 "他就是這角色" 。玩Obitsu心態唔同。

謝謝 我上tb搵下先
頭像被屏蔽
MARY再靚始終都係MARY
P.S.我冇買過HT既女角,唔係打手
KAISAR 發表於 26-7-2012 04:39 PM

好一句
MARY再靚始終都係MARY
靚極都同ht唔同範疇....:67:
唯美。。。。我又唔係甘諗。。。

HT, EB, Medicom的figure係有一個已定立的形象作成。
Medicom 出D rid ...
rilplsc06 發表於 27-7-2012 12:18 PM

不太一樣,HT跟EB應該是偏寫實
MEDICOM角色就是比較偏動漫,不難發現M記在雕有表情的角色其實都是比較動漫風格的,RIDER變身前絕對不是寫實,有融入M記雕師自己的色彩,至於RIDER本身沒有臉.....所以只能照造型出
至於Obitsu我覺得像洋娃娃....領域完全不同,是唯美沒錯,雖然HT EB M記多少也有唯美成份,但那是為了讓商品接受度更大而做的妥協,但Obitsu本身出發點就是唯美,以唯美吸引特定族群的收藏家...不太ㄧ樣
兩者走嘅路線唔同, 好難比較
btw自己鍾意咪得囉~~~