Toysdaily 玩具日報

查看: 5280|回復: 25

[分享討論] Obitsu vs HT / EB head play 真係唔值?

小弟一早已入坑HT & Medicom Rider... EB唔敢入手。
近排見HT& Medicom都無乜心水,開始入埋OB自組呢個門禁之坑。(真係唔敢係屋企玩)

其實o岩o岩開始時,我都覺得Obitsu head play 下下over 1牛,洗唔洗甘貴呀?
HT Head play 配件出黎先3-4魚,有brand、又寫實。OB就好似玩Brabie甘。。。

但入手Obitsu后,我明白左當中的因由。。。OB頭一般用WB01,同一張臉,
經過師父們勾劃出不同外表和神態。雙目有神, 面上亦帶有豐富情感。

同樣 HT的雕刻大師亦非常强!官圖十分正斗。。。。官圖。。。
甘大貨呢?大貨時,頭雕神情往往雙目散漫、痴痴呆呆、木無表情甘。

最后我明白了,Obitsu head play 的,係由你欣賞的head play師父親手做個head play 比你。
收到的同相中head play 會完全一樣。

反而HT or 同類的,是你欣賞的head play師父雕刻出很好的head play,
之后由我國女工mask production比你。官圖是promotion tools, 大家都明白。。。

當然, 值不值仲係見仁見智,我自己都仲會玩HT。不過,個人覺得OB中也是心血作品, 不應看偏。

private comments only.

先睇下D 日人大師級作品,  除時要2-3万日仔。

中國有名氣的Mr. S,YJ拍出都要過1牛。

相反睇下HT近期。。。

高下立見.................................
雖然我仍然認為HT/eb定位為寫實同obitsu唯美唔同,而且ht佢地仲有配件精細度..
但...師兄唔好再毒我了!!!:53:
好想整返個!!!:63:
師兄.....唔知點解.....你放個幾張ht頭雕唔知點解特別樣衰.....小弟個d無咁既問題!同埋你話個d obitsu頭雕!無錯係幾靚.....但係立體感欠逢.....同barbie差唔多!!!我唔係話唔靚.....但係ht還ht!!!!不能比較!!!!!
回復 3# Marco_Leung

HT係有對擁有真人的幻想。OB係沒法代入呢種感情。

Marco兄,毒到你唔好意思,其實我想呃分升呢,開PM個 function。
平時我係CD-ROM黎。 :73:
價值嘅野, 每人心中都唔同, 冇得講值唔值,
你比得起, 又肯比就得~
始終興趣係好個人的,
又, HT/EB, 同Ob手油 個d,取向唔同,
前者講真實感,角色真有其人,
後者天馬行空, 架空人物~ 好難比~!

即使同一杯奶茶, 有人明知茶餐廳平D又好飲D,
但都會有人喜歡去酒店飲, 佢亦明知味道未必好飲過茶餐廳,
但佢貪酒店 CAFE個環境, 每人追求唔同~

不過你上面個3隻HT又真係低水準左D...
頭像被屏蔽
同一隻 robot 魂高達,去搵小林誠執過,同大量生產那隻都差天共地啦!但小林誠收你幾錢先得架!
HT的只係download落黎
各人們往往有各種看法, 一編文章,讀者看法亦往往同作者的重心和原意有出入。
小弟重心在OB Head Play的价值,不是HT的比較云云。。。。。
這個永遠沒有答案........
值不值永遠在你心中
1/6轉為物質成本每隻成本不到300港幣...他賣你1000多....點比:cool:
這種潮流玩具大家心中定義完全不同
之前看版上EB藍波分享,很多同好覺得EB藍波差,我自己也覺得藍波素體不行
但看到那些分享文,我覺得對他們來說“值了”,看得出有“愛”:shiny:
精神上的愉悅程度往往沒辦法換成金錢考量摟:78:
買玩具還是自己負擔的住+喜歡比較重要:o
:DD:DD:DD:DD回復 2# kmtang
回復 5# rilplsc06
哈哈~師兄又唔洗唔好意思,所謂「食色性也」,人之本性比你毒左出0黎姐~
OT:我都想升呢,我地可以吹下水升勒~HAHA
MARY再靚始終都係MARY
P.S.我冇買過HT既女角,唔係打手
一句講晒, 就係真人電影同埋卡通的分別.
好難比較, 各有市場.
的而且确OB頭比HT頭靚好多,但係俾我揀,我都係會選擇HT頭,因为我較喜歡寫實派。
鹹鱼青菜,各有所愛je