Toysdaily 玩具日報

查看: 25442|回復: 17

[ENTERBAY] 【以無法為有法,以無限為有限! 】Black Label - 1 李小龍

「截拳道」的太極圖圍繞是李小龍的兩句哲學名言:
以無法為有法,以無限為有限!

以無法為有法  
基本意義是說明一個武術家在格鬥中,不要預先設定以何種固定招式去應付對手,而應保持「空無」應敵狀態,臨場作即時反應, 力求本能直接發揮,如此,武術家方可自如應付現實中各種類型的對手。這裏 所謂的「空無」狀態,是指人的無意識狀態,與宇宙融為一體,不專注一物一 法,而又無所不包,無法不容的理想狀態!

「截拳道」乃「水性」武道,具流動性和適應力,為無形之形,無式之式 ,無法之法!

李小龍曾明確指出:「格鬥應該像水一樣沒有固定的形式,比方將水倒進 杯子裏,水就是杯子的形;倒入瓶子裏也就成了瓶子的形。」修習截拳道,就 是超越固定的形式和方法,如水能隨容器的形狀改變般,隨實戰狀況之變而變 ,從而適應任何環境、對手和條件之變化,達至「無形」、「無法」之境。

以無限為有限  
從古至今,人類總是通過不斷探索未知世界,超越現有成就,突破傳統、種族及個人的局限來取得發展和進步,從而造就今日之高 度人類文明,因為任何已知的部份永遠是有限的,而未知的部份永遠是無限的 ,在「截拳道」中,對於武道本質與自我武技、自我發展的探求亦是沒有時間 、地域、種族和文化界限,永無休止的無限過程,它是有限的現在與無限的將 來;有限的個體與無限的整體陰陽運動的周而復始。

文:梁振東師傅

39年了,一個令中國人自豪日既香港武打巨星,一個哲學家,一個你我的共同回憶。
過往以小龍起家的EnterBay推出了新的雕像系列BL﹣1來記念李小龍,
就容我以攝影向這位英雄致敬吧∼

簡約的黑色包裝

「截拳道」的太極圖圍繞是李小龍的兩句哲學名言:
以無法為有法,以無限為有限!

開箱

上次NICK之後發覺打後光效果不錯,今次再試以突出肌肉的質感。

今次李小龍雕像由造型師SCUDERIA負責,和以往睇開既風格大家喜歡那一種呢?

同MAX大的感覺一樣,如眼神不望得太盡效果會更佳。

今次既牛仔褲好貼身,我試過想除出來電都唔得的。

12吋玩家有兩種迷戀,包膠同植髮,一見到關節大家又唔開心,但包膠又一定會爆,要求完美造型尤有不可動.....

今次雕像我真係幾鍾意個BODY,好靚∼

影多一點不同的角度吧∼

迷上了小龍的肌肉

截拳道LOGO的頸鏈

小龍的光與影

實木地台+金屬牌刻有限定編號

我的是278號呢∼

後面見到原木材質地效果不俗∼

鞋底有釘以安插在地台上,所以分拆後不能獨立把玩。

試試安裝在RM﹣X BODY吧,服裝是石堅的。

其實包膠真係好靚,可惜......我果隻都爆了(痛!)

軟膠基本上是不能上色的,要上一層薄膜才可上色,但薄膜又沒有彈性,所以長期拉扯就會爆......到底有冇完美既方案呢?

以上,拍攝完畢。
其實以呢個造型出可動都不錯的,但一定要跟番手錶手繩同黑超比我!!
希望大家鍾意今次既拍攝啦∼
謝謝大家收睇!!
Sofa, D肌肉好得,正,影得好靚!
:50:好似未訓醒咁...
平心而論~五官相似而有神

我覺得很多同好先入為主的不能接受不是金大師做的小龍

這樣忽視了其他人用心的佳作實在可惜
店鋪睇過實物,唔會買,唔似!!
上半身似真人,下半身條褲似公仔,其實我寧願用膠做出牛仔褲嘅質感仲好!!!!始終真實牛仔布料用落1/6真係太厚啦,我望落去反而諗起八兩金................
對眼似比人打腫哂未消腫咁……
一位生得似李小龙的路人甲 :ar:
一位生得似李小龙的路人甲
小卡 發表於 25-7-2012 01:10 PM

係似絕心既路人甲呀:66::66::66:
頭像被屏蔽
其實EB如果此figure買六百至七百,我唔介意買一個,不過儍Bill真係太眼高手低了,五星級酒店的收費,茶餐廳的質數,我就真係接受唔到!其實EB真係可以考慮一下溥利多銷這套巿場策略,包佢此款可以大賣,俗語有雲,無甘大個頭,唔好戴甘大頂帽

謝謝樓主的美圖!!
影的唔錯,但都係覺得唔太似
未訓醒?
咁X大個夾口(水口)位喺隻手度.........:50: :70:
頭像被屏蔽

樓主影相功力真係幫呢隻嘢增值不少

但係最衰就係條分模線, 破壞晒成副咁好的肌肉

講真, 處理分模線係最基本要做的事, 就算拼高達都唔會唔搞,

呢隻嘢賣咁貴.. 仲話自己係臘像級作品, 點解咁求其, 唔磨平返個分模線

上次隻半身像已比人鬧過同一個問題, 而家又係咁, EB真係無得救
光影突出Body肌肉感...:71:
希望BL-1後繼有更好出品 ~~~
頭像被屏蔽
分模線咁明顯. 個樣唔知乜事咁.
咁都買得落?