Toysdaily 玩具日報

查看: 10917|回復: 26

[玩具攝影] 舊物新入 魂SPEC 黑百合

來個簡單介紹:78:

黑百合 出自「機動戰艦 The prince of darkness」 由失去感觀、老婆的主角 天河明人的座駕

其高15米 寬8米 具有厚重的裝甲和驚人的速度

也能展開「歪曲立場」抵禦攻擊及使用「波色子跳躍」進行瞬間移動並進行奇襲

同時武器超少 只有兩門連射式手炮、兩門胸部速射炮和普通的格鬥技

最後還可以脫甲 以應對情況  分別是「高機動形態」「黑百合形態」「宿根草形態」

以上轉自互聯網:78:

感覺似強又不強吧? 在機戰W用過 怎說好呢~ 技少 最強一招還要是爆甲 要想清楚先好用 而且都是後期加入 出場唔多 但真的型爆鏡:handshake:

同時商品少得可憐 只有「壽屋模型」 同哩隻「魂SPEC」:56:

但「壽屋模型」只重現「黑百合形態」「宿根草形態」 所以最後以超高價選了「魂SPEC」...:70:

首先 「高機動形態」:78:

「高機動形態」總結 好長 好有氣勢 而且得個望字...:44:

再來 我爆~ 「黑百合形態」:handshake:

真係好型 係機戰W 哩D甲成了本機最強攻擊...:(

另外黑甲的鏡面(?)是我選「魂SPEC」的另一大原因:$

影完先發現自己的背景 同手都入鏡了...:o

槍用完 就用格鬥 劇中就是用這充滿特色的拳頭結束BOSS戰:handshake:

同時又再進行最後一爆 「宿根草形態」誕生:43:

還重現經典一幕 「宿根草之淚」:$

然後劇終 宿根草接近無用武之地:66:

嘛~ 在此都為它影了幾張:78:  (懶得換普通面 其實個人都偏好淚面...:35: )

總結

成千都值 反正現在有D玩具 冇過千都近千 所以即使知當時價都照殺 :*

順便講講套片 在歡樂與熱血中 略帶衰傷 感覺劇場版氣氛才是本片的真正氣氛:)

但自己都是喜歡TV 有D唔想認劇場版... ::63:

啊 還有不論動畫、劇集都泛濫的愛情原素...:69:

強烈推介 :78: (自己就係上年12月得閒睇完1月就中毒還入手哩兩樣...:26: )

話說叫戰艦 但唔見有出戰艦...:help:

優不說了再講講缺點 可動低(但哩位人兄有必要高可動嗎?...:66: )

謝謝觀看
I have both versions as well!  Support! :$
雖然無點睇過機動戰盤, 但黑百合高機動形態的確幾正!
雖然無點睇過機動戰盤, 但黑百合高機動形態的確幾正!
DarkKnight 發表於 22/7/2012 03:28 PM

無點睇過的話 睇閒要忍真睇下啦 真心不俗:71:

I have both versions as well!  Support!
Douglas.M.Saint 發表於 22/7/2012 03:26 PM

兩個版本?是指透明還是模型? :shiny:
支持黑百合:71:

N年前影既...
一直想壽屋出夜天光...但係最後都係等唔到...
魂spec個隻我又miss左:55:
支持黑百合

N年前影既...
一直想壽屋出夜天光...但係最後都係等唔到...
魂spec個隻我又miss左
kyo353 發表於 22/7/2012 03:40 PM

夜天光 原本都想過要 但價值不非 費事為入而入啦:78:
無點睇過的話 睇閒要忍真睇下啦 真心不俗

兩個版本?是指透明還是模型?
kkkksing 發表於 22-7-2012 03:36 PM

Of course this one... :shy:

哇!呢隻野好鬼貴,成2千幾蚊:time:
曾經見過,,,,,,想入但放低左,點知想再去入手個時無左:56:
實在好想知道點解劇場版百合香無啦啦死左= =總之一大堆莫名其妙
好毒 错过的怨念物
實在好想知道點解劇場版百合香無啦啦死左= =總之一大堆莫名其妙
DCD1646 發表於 22/7/2012 05:58 PM

別咒人死 人家結尾還好好地發傻:(
Of course this one...
Douglas.M.Saint 發表於 22/7/2012 04:21 PM

令人無言的限定 刪了個高機動型 而且當初揾個時 佢身價還平過普通版...:(
:70:贵价嘢,加上市面货都唔多。。。透明更加唔使讲,神物
回復 12# kkkksing
:Q大獲....記錯野  飛機失事都唔知咩事:oh: