Toysdaily 玩具日報

查看: 4450|回復: 14

[分享討論] Nendoroid 艾絲蒂爾 入手 + 抱怨 (是我自己要求過高嗎?)

今次的Nendoroid 艾絲蒂爾 雖然冇什麼太特別的表情, 配件亦只是不過不失...
但作為英雄傳說的FANS, 艾絲蒂爾出黏土人當然是一出即入的說!!

但是!!! 對剛剛入手的小艾的面相配件實在太令人失望了!!!
三個面相居然都未完全消光, 一拍埋其他黏土人處!!??? 點解個面油光閃閃的說...
而且!! 在光線斜照下, 面相部份的光澤不統一, 之前入的以前音其中一個面相都是同一個情況!
如果不是看其他配件一切正常 + 新貨即入, 還以為入左國貨~

不過再抱怨都於事無補, 唯有自己修正吧, 幸福真是要靠自己爭取!
原件:

消光進行中, 其中一只消光好了, 不用指出都好明顯睇到分別吧~~

消光完成!!

以前音插入

小艾這樣先了, 遲D有時間再給妳拍照~

第一次買黏土人要自己噴消光的說...是我自己要求過高嗎?
點都好, GSC啊! 你的QC絕對要把好關呢!
可能只係漏了消光吧,我那隻初音都有消光
回復 1# hoying710
大大系未搵田宮嘅消光來噴的?入手嘅GSC忍野忍塊面都幾ling……:cool:
噴左真是好好多:78:
佢肯出英傳既人物都好滿足lu,希望會出多幾款la
我果隻都好像噴得比較薄,大大是用噴槍還是噴罐?
回復 6# 粘土
噴罐:shy:

回復 7# hoying710

請問是什麼牌子?是全消還是半消?
出來效果都唔錯喎,
噴罐成日好易噴到好厚之係白左哪樣
回復 8# 粘土
Mr Hobby 全消~~
白化是與濕度有關的, 應該唔關噴得厚唔厚事, 事實上呢幾個面相我都噴得好厚下
唔....從包裝外又不太覺得未消光呢...:44:
回復  粘土
白化是與濕度有關的, 應該唔關噴得厚唔厚事, 事實上呢幾個面相我都噴得好厚 ...
hoying710 發表於 18-7-2012 11:09 AM

其實好怕用消光,經常都出現白化.....
基本上我要自殺式開冷氣情況下噴先有好效果........
:70:
回復  粘土
白化是與濕度有關的, 應該唔關噴得厚唔厚事, 事實上呢幾個面相我都噴得好厚 ...
hoying710 發表於 18-7-2012 11:09 AM

THANKYOU:64:
蝶祈消光都不太夠,買支試下:78:
其實好怕用消光,經常都出現白化.....
基本上我要自殺式開冷氣情況下噴先有好效果........
鴨仔 發表於 18-7-2012 01:59 PM

開冷氣噴會快啲干嗎?
開冷氣噴會快啲干嗎?
粘土 發表於 19-7-2012 12:35 AM

濕度會低啲囉.....
濕度會低啲囉.....
鴨仔 發表於 19-7-2012 12:52 AM

唔知點解我屋企開冷氣濕度是上升的:66::26: