Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 兒時的Marvel玩具,現時的悲哀~

當時的實物 (借用網上圖片)

我老豆70-90年代頭喺MATTEL(美泰實業)度做玩具倒模(當時Mattle的生產是在香港的堅尼地城,就是現在的美菲閣一帶),

我細個時He-Man的人物,每款有一兩個,我記得有7x隻,Marvel英雄公仔超大量(當中都有D貨版&錯版,最記得有隻未上色嘅蜘蛛俠,都唔識係乜水),
當時細個每日都好期待老豆回家,因為老豆每隔一,兩日就會帶1,2個公仔比我同細妹 :77:
D小學同學嚟我屋企玩都O哂嘴,但我覺得好平常~:38:
但我當時只喜歡日系鐵甲人,沒好好珍惜 :70: ,我媽年輕時都係喺MATTEL度做裝配女工主管,

當時Barbie是人手裝配,全球第一隻Barbie(貨版)就是我媽人手做的(當時我未出世),最初的Barbie是手指有關節可動的,但不太合比例(我媽說的)
我細妹超多限量版Barbie(還健在),佢以前有D送左比同學,依家仲有4x盒~:30:
我的He-Man,Marvel英雄公仔一件都冇留低! :59:

我亞媽都話:你細個嗰堆He-Man,美國超人仲喺度會好值錢呀~衰仔, 我話: 咁你嗰時又丟Q哂佢?! :45:

在這跟大家說:收藏好你的寶物,要好好珍惜~
The good old days:oh:
過去的老玩具現在都值錢了~~玩具上還留有很多溫馨的回憶
我都好悔恨細過拎架神勇飛鷹俠三角機去插沙....
我兒時的玩具都無掉
而家d綠色士兵仔仲係屋企
不過已經係櫃既最入面~
頭像被屏蔽
屋企空間係最大原因, 無地方放點可以收埋咁多收藏. 而且80's實在係百花齊放, 實在係太多好物.
不過睇返呢家個對比, 就好似he-man, 呢家有咁多關節可動, 實在係一大進步.

我當年唔玩既玩具, 通常都會俾我堂細佬先, 如果佢唔玩, 我阿媽就會托人送去孤兒院.