Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] Justice League《正義聯盟》

以前明明係DC漫畫搞開聯盟先 之後marvel就參考DC 如果咁講既話 我會覺得以前的而且確係DC贏Marvel:!
但係反而電影方面 Marvel就醒目過DC:71: 覺得一班fans會好想睇到Ironman CA等等英雄同台演出 而事實反映Avengers電影票房更為Marvel取得不錯既成績  所以電影方面反而Marvel更勝一籌{:1_214:}
我覺得只係DC唔識把握機會 仲有如果佢哋拍完Justice League而電影上映既話 有d唔熟識美國漫畫既人可能會話DC抄MARVEL{:1_225:}
以前明明係DC漫畫搞開聯盟先 之後marvel就參考DC 如果咁講既話 我會覺得以前的而且確係DC贏Marvel
但 ...
owentyy 發表於 28-4-2014 06:04 PM

認同,講歷史DC的確係悠久啲,好多概念都係由DC先帶出,但無可否認後起之秀Marvel有更大膽進取既嘗試,以致係電影發展,票房方面完勝DC

不過,雖然係香港無太多人識DC,好多人認為美漫就只是Marvel獨大,但係美國方面兩間公司同樣有大量追隨者,早前DC New 52風頭大盛,Marvel都整個Marvel Now黎應付
回復 62# 天涯孤客

真係時勢造英雄,好似電腦時代最大優勢都唔係最先出現的><好似係IBM?!

可唔可以將其大受歡迎先係重點!以電影來講,Marvel都行&#21655;好多歪路先有今時今日的成就:71:諗番90年代英雄電影都係DC為主導,只係DC無把握好…重複又重複…果時Marvel都有套Nick Fury; 不過唔係睇番marvel紀錄片的回顧,我都唔知有; 當時亦只懂蜘蛛俠而已:DD 老實講,好似電視劇超人外傳鋪&#21655;咁奈都到JLA咁齊; 但最後變埋爛尾……唉,浪費埋一路釋演Clark Kent十個年頭的演員; 電視劇應該都可以變電影劇場版上大銀幕!日攝卡通成日都咁做:71:都幾成功
真係風水輪流轉:51:
以前明明係DC漫畫搞開聯盟先 之後marvel就參考DC 如果咁講既話 我會覺得以前的而且確係DC贏Marvel
但 ...
owentyy 發表於 28-4-2014 06:04 PM

一開始好似係DC好賣好多
但係60年代開頭到中段
Marvel一出FF, spiderman, hulk , thor, im , x-men , avengers等等
一擴大個世界觀已經第1次銷量勁過DC
同埋marvel重視主世界616,世界觀歷史都完整好多
好似黎緊original sin事件會再擴展部份英雄/反派起源
唔洗一味reboot同開新世界又比到驚喜讀者
Marvel d 大事件都好正~
DC好似太過依賴batman....Batman自己已經有幾本書出
Zack Snyder's Justice League | Official Trailer | HBO Max

https://youtu.be/vM-Bja2Gy04

大家有冇睇過呢套卡通?
我少睇漫畫,唔知 DC 界線可以去到邊。
睇呢齣卡通真係好癲、好震撼~~:(

Garycharm 發表於 8-3-2021 02:48 PM
大家有冇睇過呢套卡通?
我少睇漫畫,唔知 DC 界線可以去到邊。
睇呢齣卡通真係好癲、好震撼~~

now tv有無?

唔知。
我買碟睇。

Thanks  發表於 2-4-2021 04:29 PM