Toysdaily 玩具日報

樓主: genesicgaogaiga

[其他] Dragonball Z 新電影

八月尾我到多倫多動漫節Fan Expo見到堀川亮先生.我仲問堀川亮通常東映動画係咪好似美國咁先配音後作動画.他説日本方面完全相反,動画做好之後先配音.掘川亮仲提到他本人從未見過鳥山明本人、唯獨20多年前只收過鳥山明畵給他的比逹圖.

BRS 發表於 19-11-2014 08:29 AM
劇場版畢嬲都唔需要跟足正篇故事,
可以講話菲利唔死兼發憤修練/有奇遇
(死後去魔界王星見到魔界王神之類? ...

鸟山明话呢个係跟住神与神~~~原本想加入漫画的故事

遮係正统续作~~~~~~~~~~~~
By the way, 堀川亮所簽的正是港版神與神bluray.我另外仲買埋美版加長版bluray
ghazzi 發表於 18-11-2014 07:06 PM
其實布羅利都好慘。。。。

認同,話明係一千年一個既超級撒亞人,點不知就講到佢好似好內向好自我封閉咁樣,重俾人圍打而死咁……最慘既係佢出三次先死得晒(劇場版)……
Sonic817 發表於 19-11-2014 12:49 AM
好正, 其實菲利有咩問題, 一拳打死菲利,睇外傳故事睇傻左? 果D鳥山明畫架咩?

超1杜拉格斯都可以秒殺機械菲利,悟空同比達可以1拳打死菲利有幾奇

めざまし_ドラゴンボールZ_復活の「F」

https://www.youtube.com/watch?v=Yu_nSVsusFQ

http://dragonball2015.com/

ドラゴンボールZ 特報2

https://www.youtube.com/watch?v=SHQO_Y459N4#t=12

tinlunlau 發表於 19-11-2014 04:13 PM
八月尾我到多倫多動漫節Fan Expo見到堀川亮先生.我仲問堀川亮通常東映動画係咪好似美國咁先配音後作 ...

真係唔知有先配音後作畫黎回事:Q
Andyccel 發表於 7-12-2014 08:28 PM
真係唔知有先配音後作畫黎回事

迪迪尼一向都係咁!日本唔興呢味野架!
Andyccel 發表於 7-12-2014 08:28 PM
真係唔知有先配音後作畫黎回事

1988年的阿基拉都用此方法架喇, 不是甚麼新鮮事
tinlunlau 發表於 8-12-2014 03:28 PM
迪迪尼一向都係咁!日本唔興呢味野架!

無野睇住咁咪好難掌握個情緒:Q
Andyccel 發表於 9-12-2014 01:34 AM
無野睇住咁咪好難掌握個情緒

所以果d片的配音d語氣會咁誇張:x
Andyccel 發表於 9-12-2014 01:34 AM
無野睇住咁咪好難掌握個情緒

堀川亮有堤及他會有時要靠storyboard配音

フリーザ様がこんなことまで!『ドラゴンボールZ 復活の「F」』特別映像

https://www.youtube.com/watch?v=9M6kE0OvQ8A