Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: rodman91

[Medicom] MEDICOM RAH 新世紀福音戰士 EVA 綾波麗

絕對不要用任何具揮發性既清潔劑, 碧麗珠具揮發性的, 都唔知邊條友講出黎以訛傳訛, 人造皮的皮膏目的是清潔 ...
henryay 發表於 14-7-2012 02:52 AM

首先多謝各位師兄給我的意見, (   碧麗珠)是HT的SALE教的, 我個白色MEDICOM RAH 綾波麗真係用了凡士林 :time:

回復 16# rodman91

唉......呢d友仔知其一不知其二亂up24害人害物, 真皮梳化用碧麗珠, 就叫人用係薄成咁figure假皮衫度......如果你隻figure夠新, 即刻出事唔會, 但傷害性就肯定存在.
你可以信佢既, 但你自己用常識諗下, 將figure假皮既抓力, 和厚厚既梳化真皮/假皮去比較下吧, 我自己已經唔會再相信有任何方法可以保持figure人造皮既持久力.
如真的要玩假皮figure, 要避免2層合成既假皮(一層皮,一層布那種), 不幸的是, 現今幾間有出12吋figure公司都主要用呢類皮, 10隻有9隻都係, 原因係呢種皮夠普通之餘, 像真度亦高. 但玩具公司就無去考慮過所用既假皮既持久力, 出左隻figure賺左錢就算.
有機會你搵隻櫻島2.0睇下, 呢隻野用既係一層過假膠皮, d假皮唔會粉碎由布上甩出黎, 但呢隻野件衫表現出黎就比較膠, 係一個缺點, 最重要係暫時亦未肯定到其持久力是否足夠, 呢樣要用時間證明, 我自己觀察呢隻膠布用係12吋度都, 暫時持久力其實都相當理想, 希望冇睇錯.
回復  rodman91

唉......呢d友仔知其一不知其二亂up24害人害物, 真皮梳化用碧麗珠, 就叫人用係薄 ...
henryay 發表於 17-7-2012 01:19 AM

我想問師兄,知不知道, MEDICOM RAH 綾波麗是否用一層過假膠皮,THX:?
回復 18# rodman91

你有隻figure, 反開件衫睇下o米知law, 但我相信呢隻應該係2層, 底係布面係令身膠, 但冇辦法的, 隻figure一定要用呢種料黎表現個質感.
至於耐左會唔會爛, 睇下你仲信唔信medciom law, 我自己就唔信了, 不過白色應該冇黑色死得咁快既, 不過白色要面對另一個會變黃的問題.
另外, hottoys既product其實同medicom有同樣問題, 唔好以為人造皮問題得medicom有.
絕對不要用任何具揮發性既清潔劑, 碧麗珠具揮發性的, 都唔知邊條友講出黎以訛傳訛, 人造皮的皮膏目的是清潔 ...
henryay 發表於 14-7-2012 02:52 AM

其實真皮都係要打理,真假皮都好鬼煩。 不過真皮捱耐些少啫。:63:
我都怕呢個問題所以eva三女角都係買便服look