Toysdaily 玩具日報

查看: 11104|回復: 20

[Medicom] MEDICOM RAH 新世紀福音戰士 EVA 綾波麗

師兄,請問你那些公仔衣服, 如果是用pvc做的, 應如何保存. MEDICOM RAH 的衣服是否特別容易爛. 請各位師兄比些意見.thanks!:36:
我那隻目前是沒事
保存的部份就是別用燈光照她...
領口部份的包膠可以用凡士林塗抹(不過我這隻沒塗就是了)
:handshake:
我那隻目前是沒事
保存的部份就是別用燈光照她...
領口部份的包膠可以用凡士林塗抹(不過我這隻沒塗就是了 ...
lydiamomo0903 發表於 13-7-2012 01:17 PM

thanks!不過全件衣服是用pvc膠包住, 是否全件衣服用凡士林塗, 如果唔玩放回盒內, 衣服會不會好易爛及發黃. 之前有些師兄話用爽身粉, 唔知得唔得, 因為我是初初玩, 所以唔知道如何玩.:?
其實塗脖子就好,房間不太熱話,衣服不會有事,爽身粉我覺得真的不太需要,玩具就是怕空氣+高溫把製品搞裂,但太冷也容易變質斷掉,基本上我不建議display櫃裡放大燈照就是了...
回復 2# lydiamomo0903

凡士林 Vaseline 唔係會溶某類膠的嗎?  記得所以早年 Aids 廣告中有叫人唔好凡士林同Condom一齊用, 因為 Condom 係用latex膠做。

幾十年前讀中五Chemistry記得凡士林係膠既大敵, 看以下link便說凡士林長遠會硬化膠及及令期老化。
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20110601234725AA9g5us
這我不是很清楚.........但我雷電塗到現在沒事............我雷電是唯一塗整隻的:58:
算吧啦, P咩VC呀, 不過係用塊薄膠撲上塊布度, 時晨一到就BYE BYE.
我玩左咁多年, 咩方法咩儲存環境都試過, 咩花士令, 咩擺出黎抖氣都係晒氣.
一講到人造皮, 特別係模仿真皮度高既一定死硬(即係越令身, 加工處理壓制得越少既既人造皮越死得快), 就算唔焗住隻FIGURE擺係度都會爛衫, 玩多幾年你就明.
我比個例子你, 我有隻MEDICOM七星俠既衫料, 長期DISPLAY, 成日玩, 玩到CHI AA膠都唔知CHI左幾多次, 我開頭都以為件衫捱到10年, 但結果係唔得, 件衫自行分解, 時間係七年左右.
唔識車衫, 唯一避免呢個令人傷心既事實, 就係唔玩人造皮衫既FIGURE.
頭像被屏蔽
多謝各位師兄比的意見, 其實用碧麗珠或人造皮的皮膏,或車用的soft 99是否ok.如果D PVC咁差, 唔通要買唔係PVC的衫, 爛了都唔知怎樣修補. 有無師兄可以比多些意見.:63:
絕對不要用任何具揮發性既清潔劑, 碧麗珠具揮發性的, 都唔知邊條友講出黎以訛傳訛, 人造皮的皮膏目的是清潔污積, 同樣具一定揮發性, 12吋既人造皮較其他人造皮具簿很多很多, 黏付在布面上的假皮物料其黏付性其實很簿很弱, 根本不耐久, 加上figure body本身的膠有揮發性, 所以12吋的人造皮其本上係一定會mok落, 問題係時間上你可以令呢件事last幾耐先發生.
上面那位朋友既經驗大致上都o岩, 黑色皮10隻有9隻都係等死的, 暫時我見過唯1係例外既係medicom櫻島2.0, 呢隻figure既人造皮好特別, 件衫既皮唔似係係布上燙塊假皮黎做, 當然時間證明一切, 我都希望呢隻真的係例外唔會爛.
白色都未必安全, 當年既神勇free英俠就係一個好例子, 問題係隻白色人造皮構成如何.
另外, 唔係一定只係medicom既人造皮先會出事, hottoys都會的, 邊隻就唔難估, 有既就快d開盒check下吧.
不要對手頭上既12吋人造皮figure期望可以保持唔會爛, 可能性不大, 唔爛? 用真皮才好去寄望.我個人就選擇, 就盡量少玩人造皮figure.
同的皮具打層模型臘 請問有冇幫助呢?
頭像被屏蔽

回復 11# hkman123hi

不要妄想用任何方法去last隻figure既人造皮壽命了, 已經講得很清楚吧.
明白 即係聽天由命了:56:
絕對不要用任何具揮發性既清潔劑, 碧麗珠具揮發性的, 都唔知邊條友講出黎以訛傳訛, 人造皮的皮膏目的是清潔 ...
henryay 發表於 14-7-2012 02:52 AM

首先多謝各位師兄給我的意見, (   碧麗珠)是HT的SALE教的, 我個白色MEDICOM RAH 綾波麗真係用了凡士林 :time: