Toysdaily 玩具日報

查看: 10380|回復: 74

[分享討論] 若HT學Sideshow派貨就好了

非VIP網上訂再抽簽, 從善如流,免益了排隊黨外,又能疏導動漫會場人流。 抵讚。 :71:

但是:

1. 我不明白為什麼VIP反而要到HQ排隊? 同非VIP一樣上網不行嗎? 只是加多一/幾個方格給我們剔就成了。 是否VIP一定有貨,所以就要付多D代價: 要我們大熱天時排隊? 也苦了管排隊的HT員工。 何不一石二鳥, 今年辦不到, 希望明年能聽取此意見。

2. 我不介意一次過比錢,甚致網上一次過比,但可否不要限定在動漫會場三日其中一日一定時間內? 外國SIDESHOW也寄貨給客,並不"逼"買家入場攞貨,這做法值得HT學習。 當然,HT 不寄貨不要緊,但限死三日中的一日,硬要我們排動漫節大長隊再到場內HT COUNTER 又排一次隊,真係隊隊隊隊"隊"穿腸呢.... :72:

3. 何況到時如果又有SAD貨, 大家都係要返HQ, 咁點解唔HQ派貨給VIP呢? 中SAD的 (如上年BATMAN腳JOINT) 又要再排隊... 再被隊一次... :70: 派貸方法還有時間修正吧....
其實買限定可以買得咁易都算係咁啦, 日本,新加坡,台灣都係排隊排到傻
HT俾幾日時間去鋪訂, 仲講明一定有喎
而非VIP只係網上抽簽, 都係要落鋪訂.. 其實大家都係一樣
如果佢做到SIDESHOW價+運費, 你又會買??

想問問.. HT都做到咁,仲想點? 係唔係香港人D時間好寶貴?  
買限定都想安座家中, 按兩下有人送上門?
不是想罵戰, 只係想問HT安排到咁仲想點:70:
所以我已好客氣咁話: 若HT學Sideshow派貨就好了.
並不是狂媽佢.
第二,如果要進身國際, 做野手法可否國際化一些....
佢之前講到明唔會阻sideshow 網銷~好似傾掂數咁~

第二,如果要進身國際, 做野手法可否國際化一些....
一步步黎啦~

其實唔係vip 上網抽中~都係要去排隊嫁~
只係未知幾時~如果佢到時俾一日時間你去店舖俾$
到時600個抽中既人一次過去的話咪仲慘~
但香港價錢以經比其他國家低如果香港價錢好似同外國日本一樣佢應該會寄比你!!!!ht以經好好訂左一定有貨!!!!好過有d玩具訂左都未必有貨比!!!佢都想有人報導上報紙做免費廣告
3A都寄比你唔會要人排隊拿咁唔文明
我意思唔係又食又扐. 如果送埋貨當然要比多D車馬費. 我只係唔想排咁多隊. 都話已隊穿腸囉. :72:  如果技術做倒唔使排咁多, 點解唔試下呢? :47:
小弟想问下,其实到时动漫HT counter排队系晤系都系拿3只限定版ga ja??? 定系都有其他野排??
樓主, 完全明白, 所以先講不是想罵戰
見到HT有咁既安排好快心, 因為我唔係VIP都有機會買到
而VIP仲講明4日內去俾錢就得, 咁已經唔洗上年D VIP頭一日排啦

期實送貨方面, 你睇睇3A, AW都講過佢地利潤差唔多俾D寄運食晒
而且仲要對地址之類成本, 咁計法隻局長賣多3成價錢, 賣$1800.. 咁同炒價有咩公別?
拎貨地點其實俾我我一定去會展拎好過後樓梯啦, 多人拎就預左要排.. 咁會展實舒服D啦

其實vip排隊個期限係咪可以長d?
得三日仲要唔係假期真係唔夠
1500個vip,平均500個一日
每日9個鐘,每個鐘要做55個
得2架收銀機,成27-28個 /鐘/收銀機
即係2分鐘要做一個 (一個客買三隻限定,佢print 單都未必print得切),
仲要係無人訂其他野或取其他貨
如果大部分vip都同一日去訂佢係咪唔閂門?
3A都寄比你唔會要人排隊拿咁唔文明
dreamtoys 發表於 11-7-2012 10:20 AM

3A買到就係LO!隻隻都話限定,F5按半天!
小弟想问下,其实到时动漫HT counter排队系晤系都系拿3只限定版ga ja??? 定 ...
bunchan 發表於 11-7-2012 10:31 AM

今年會場入面冇得賣限定野,段估排隊應該都係拎3隻限定版,應該唔會有其他野掛。
回復 11# akiaki
這是第二個問題....不個最近好D,買限定抽籤都係一個方法
回復 12# Softsong

到時實多人,見單就放貨
壞份子見有利可圖,唔知會唔會有假單出現?!!!
回復 12# Softsong

明白了,晤该晒师兄