Toysdaily 玩具日報

查看: 7758|回復: 38

[玩具攝影] Revoltech - 墓場鬼太郎

《鬼太郎》是由有「妖怪博士」之稱的漫畫家水木茂創作的日本漫畫,於1959年開始連載。一開始以標題為「墓場鬼太郎」。後來作者水木茂於1967年將其名稱改名為「ゲゲゲの鬼太郎」,一直延用至今。故事內容主軸主要是闡述作為幽靈族最後倖存者的少年"鬼太郎",施展妖術,和干盡各種壞事的妖怪們作戰。這位穿黃黑橫紋背心、傳統日式木屐的小男孩, 以頭髮背心木屐當武器,和一群住在神秘森林裡的妖怪朋友們, 一起解決妖怪與人類兩個世界的許多亂七八糟的問題。

墓場鬼太郎

水木茂在創作出租漫畫時連載的作品,當時劇情內容是走向怪異奇聞的風格,鬼太郎在裡頭的角色定位也不像現在是為正義挺身的英雄,而是會令人感到不安、使他人陷入不幸的傢伙。
創作期間1959年至1964年。(以上轉自wiki)

講返今次呢隻由Revoltech系列出品嘅墓場版鬼太郎, 外貌與現時廣為人熟悉嘅新鬼太郎當然有少許分別啦.....最明顯嘅當然係顏色方面~ 相信好多人都未必接受到呢個墓場版呀, 包括本人都較喜愛正常版本.....其實今次隻墓場鬼太郎都算做得唔錯, QC及上色都算合格, 而且做型都幾靚仔......仲要有埋一個好正嘅場景地台.....好正~ 真係好期待下隻鬼眼爸爸同星君鼠呀.... :)

包裝風格都好有味道~:78:

本體鬼太郎~

當然唔少得鬼眼爸爸啦~

場景地台都好仔細~

鬼眼爸爸可以放上頭上及手中~

木屐亦係武器之一~

特別燈光效果~

可以擺出大雄一樣懶洋洋嘅睡姿~

背心亦係武器, 可包裹著敵人~

仲可以張鬼眼爸爸放入眼內.....

期待可以推出正常版本嘅鬼太郎呢~

大大的相影得好靚呀,好有親切感呀,尤其係飛木屐及背心果幾張,正
不過td好似好少師兄講鬼太郎咁,究竟點解呢?
呢隻野真係好有鬼feel,同電視有陽光氣息既鬼太郎好唔同......

話說大家小時都有學"飛拖鞋"招技.......
OK喎:shiny:
夠哂陰森同鬼怖:he:
因為原著本來就係咁

有陽光朝氣的是近年動畫的創作 (劇本是三条陸...)

最早期的鬼太郎動畫都唔會咁, 近年為市場需要先搞到d妖怪咁平民化
Ching took the very good photos!!!  I like the 場景地台!!!
大大的相影得好靚呀,好有親切感呀,尤其係飛木屐及背心果幾張,正
不過td好似好少師兄講鬼太郎咁,究竟點解呢 ...
三四郎 發表於 6-7-2012 10:11 PM

多謝讚賞呢.....:shy:
呢隻墓場鬼太郎其實真係唔差架......不過可能始終唔及新(正常版)鬼太郎咁受歡迎及知名度高呢....:78:
呢隻野真係好有鬼feel,同電視有陽光氣息既鬼太郎好唔同......

話說大家小時都有學"飛拖鞋"招技.......
neo.L 發表於 7-7-2012 03:10 AM

係呀, 襯埋燈光真係好正, 好有feel呢....:he:
好多招式同場面真係好令人懷念呀~:)
OK喎
夠哂陰森同鬼怖
D@ZAce 發表於 7-7-2012 09:07 AM

THX ar~:77:
隻野真係唔錯呀, 有另一種味道呢~:43:
雖然不是我的愛好,但當年鬼太郎人氣是好高的:73:
件背心原來可脫,返去試下先@@
因為原著本來就係咁

有陽光朝氣的是近年動畫的創作 (劇本是三条陸...)

最早期的鬼太郎動畫都唔 ...
魯烈火 發表於 7-7-2012 09:13 AM

係呢, 所以兩者都好唔同feel.....都幾特別....:78:
呢隻正野, 不過太陰深, 所以無買到, 希望有動畫色啦
Ching took the very good photos!!!  I like the 場景地台!!!
pastng 發表於 7-7-2012 09:19 AM

THX~:)
個地台都係我入手其中一個最大嘅原因呢.....:love:
雖然不是我的愛好,但當年鬼太郎人氣是好高的
影武者 發表於 7-7-2012 10:45 AM

係呀, 以前人氣真係唔差呢.....見有咁多佢嘅主題館都知佢幾受歡迎....:)
真係令人懷念....尤其以前卡通同動畫較少呢類恐怖主題.....好正!:$