Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: cliffordchan107

[其他] 高達怪談 之 四角驚魂

哈哈哈我聽的版本是三個人四個角落頭
熄燈逐個行去拍大家膊頭
照道理
第三個人不會拍到人膊頭
而第一個人不會比人拍到
但通常呢 D 故仔個結果梗係唔係 '照道理'
:p
大大的post...真係有一定的吸引力..要諗要消化..放假返來追文.見到你個名的通常要留到最後先品味...用玩具表達玩具以外的話題,引起共鳴..好野...雖然我無睇過奇幻..但現在大概知道故事係點:71:..另很喜歡你的解說...:64:
ching 其實隻freedom係咪得隻雞翼尖
ryan=) 發表於 1-7-2012 11:33 PM

freedom, saviour和zeta的背包是齊件的, 可是全都裝上了就企不穩, 所以平時把玩和影劇場通常全拆下來, 一了百了.
cliffordchan107兄~
小弟一睇你個post…
諗起既唔係奇幻世紀…
當然你講既故事同創作既故事都非常有 ...
原罪 發表於 2-7-2012 01:22 AM

原罪兄經常推介好片, 返屋企一定細看, thx~~
救世主不可直接搵自由換頭嗎? 
一定要畀4隻角所局限?
將遊戲環境縮細, 細到不用走來走去便可換頭, ...
穆•拉•布拉加 發表於 2-7-2012 02:27 AM

因為原著是在一間房子裡, 房子通常都是方形四角的, 當時探險的人饑寒交迫, 又倦又餓, 房內照明不足, 又黑又暗, 大家可能看不清對方的樣子, 又很易產生幻覺, 而且又沒細想邏輯, 所以才發生這種事件.

若變成三角輪流轉, 四人三角, 這樣玩就行得通了.
呢隻遊戲以前都喺d討論區見過,淨睇文字想像覺得好恐怖
而家睇番大大用gundam演繹,又覺得幾搞笑
不 ...
saga522 發表於 2-7-2012 10:28 AM

對, 後來發展出後生仔女鍾意玩的請鬼遊戲, 好像學生時代玩的"碟仙", "筆仙", 很易發生意外的, 不玩為妙~~
比樓主搞到我走去搵番呢段黎睇 (睇奇妙物語都係呢一兩年開始
睇片睇到中間真係恐怖, 不過睇埋個尾同埋上網 ...
herrickwok 發表於 2-7-2012 11:30 PM

除了鬼故外, 另外一些題材也是很好看的, 尤其是其中一個講"小丸子"的, 講真人走入小丸子的動畫世界, 既温馨又有創意, 不妨一看.
哈哈哈我聽的版本是三個人四個角落頭
熄燈逐個行去拍大家膊頭
照道理
第三個人不會拍到人膊頭
而第一個 ...
玩具 發表於 3-7-2012 01:28 AM

這個應也是同一道理, 可能也來自同一源頭, 不過傳來傳去演化了其他方式, 不過原理一樣.
大大的post...真係有一定的吸引力..要諗要消化..放假返來追文.見到你個名的通常要留到最後先品味...用玩具表 ...
老文 發表於 3-7-2012 11:05 AM

因為是短篇的單元劇, 所以若半多小時就看完一集, 很適合不想追劇的上班族, 誠意介紹給老文兄~~