Toysdaily 玩具日報

查看: 22619|回復: 29

[玩具攝影] <再續未了緣...>魔神英雄傳- 龍王丸(by:sumsum)

<再續未了緣...>魔神英雄傳- 龍王丸(by:sumsum)

一件相隔了二十年,曾經熱情過但當年追求不到位的的玩具角色...龍王丸~
小弟仍然是一名小學生時,父母是不會買太多玩具給我的,記得當年興起「魔神英雄傳」的時候,當我儲蓄好錢打算購買「龍王丸」模型時...已經很多地方已經沒貨(或價錢抬高了),只好退其求次地入手價錢便宜些、又較多貨源的「龍神丸」...至於「龍王丸」,一直是我童年忘掉不了的回憶、曾經是遙不可及的夢。

當年電視熱播的動畫「魔神英雄傳」,令全港的小男孩掀起了一股「魔神熱」,當中故事的人物角色性格、過關斬將地戰勝「創界山」的每一層界,當中的機械人擁有自我意識更稱為「魔神」。而最破格的就是這些「魔神」全部都是外型頭大、短手短腳的造型...可以說,以當年那年代主流派那些「高大威武又會變形合體的機械人」當道的年代,這套作品可算設定大膽、而且非常成功!
什麼叫作成功又經典?...就是二十年後仍然為人津津樂道、出產品一樣不少人會捧場!

這款由Bandal 所出的Robot魂系列-「龍王丸」,關節穩固度、可動性簡直一流!上色有水準!相隔二十多年技術,真的太大差異!
幾乎全身關節都是驚喜!一路把玩就感到:
你以為這可動性已是極限?原來還可以再大幅度!
美中不足是必殺技特效配件未夠齊全,只造了「龍雷拳」的出招效果...飛龍拳、炎龍拳及必殺終極絕招...鳳龍劍的頭上那個鳯龍圖案。
價錢近乎HKD$500嘛,所以心中亦希望Bandal可以做多些。整體上我是給95分!

My Blog:
http://blog.yahoo.com/_B6O7XPSPRVQ2MYU4RHSYQEAOII/articles/page/1
靚相!! 看完我有一個想後追的衝動!! 可惜冇銀彈了!
靚相!! 看完我有一個想後追的衝動!! 可惜冇銀彈了!
superhin 發表於 18-6-2012 11:49 PM

以我所知,今月應該會再返亞洲版嘅貨!到時你先至入la!:61:

D相非常之靚!!謝謝你!!!
D相非常之靚!!謝謝你!!!
玩具日報記者 發表於 18-6-2012 11:57 PM

多謝~:65:
隻"龍王丸"真係補完我童年遺憾,Robot魂呢一次好出色! 我支持「魔神英雄傳」呢系列!
好少見你出老變之外嘅post,正相!:handshake:
希望之後邪虎丸可以keep住水準
好少見你出老變之外嘅post,正相!
希望之後邪虎丸可以keep住水準
Hiroakiming 發表於 19-6-2012 02:08 AM

其實少數1:6 figure、SR合金Robot、SH.Monsters系列...我都玩!:65:
同樣想入
可惜冇$
唔駛對番廿年前D產品
淨係對番幾年前隻龍神丸已經覺得好大差異
今次整得真係好
唔駛對番廿年前D產品
淨係對番幾年前隻龍神丸已經覺得好大差異
今次整得真係好
頭像被屏蔽
thanks for the pics.....really nice
多謝大大嘅靚相分享。
支持樓主正相.....宜家隻龍王丸已見炒至6字頭鳥........:(
nice photo! thx for sharing
支持樓主正相.....宜家隻龍王丸已見炒至6字頭鳥........
ray文 發表於 19-6-2012 10:37 AM

炒咩吖...遲d又返亞洲版,價錢又會正常番。:65: