Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: DSEMI

[分享討論] --武裝機甲FANS註意-- 漫畫版VARDANT(GK?)完成品

成品仲有CMS出過隻LINEBARREL;
模型就系得壽屋,但勝在款比較多..
想後追既話個人肯定首推ALTER;不過依 ...
DSEMI 發表於 13-6-2012 05:19 PM

VOLKS 個隻黑LB OK的
因為無咩塗裝, 加埋可以換件出兩個MODE
個人覺得正過CMS太多
CMS係完全唔合格...
回復  DSEMI

Alter 相信個價上左天.....
宜家都係搵下megahouse 果兩隻! 可惜冇出override...:7 ...
空月 發表於 13-6-2012 05:32 PM

Megahouse有出override,不過又係限定:69:
個人覺得正過CMS太多
CMS係完全唔合格. ...
luciferdark 發表於 14-6-2012 09:56 AM

Volks的黑色版,襯色靚,又有兩個mode可以換裝好抵玩。身形方面,原作的比較矮(腳粗),錯覺比較腳短。壽屋同Megahouse的外形都忠於原著。Volks整幼少少,加長少少對腳,望落瀟灑D,我覺得適中。ALTER的版本就太長腳,似高達的人形比例,雖然夠霸氣,又有齊武器,勝在好玩,但無左Linebarrels的特色設定。CMS的外形...我覺得好怪。所以我最鐘意VOLKS的黑色版。
唔郁得有嘜用????????????????????? :63:
Volks的黑色版,襯色靚,又有兩個mode可以換裝好抵玩。身形方面,原作的比較矮(腳粗),錯覺比較腳短。壽 ...
ZION 發表於 14-6-2012 07:29 PM

同意見!
剩計比例同造型的確係VOLKS最得, 亦表現得最有邪氣
MH版實在太正氣, 亦無左Machina獨有個種感覺
CMS得四個字: 不知所謂
ALTER除左整體比例同邪氣唔及VOLKS外, 其他方面完勝:71:
多謝CHING俾意見,但市面上真係好似見佢唔到.....
少少地入到MH 果兩隻就得....可惜:59:
回復 19# darknight
VOLKS 果隻郁得架,又有武器,係冇最大個把...xxx
硬係覺得佢D設計同五星物語有某D共通點 又係頭細細 腳長長
不過五星華麗好多
sk9091 發表於 13-6-2012 06:38 PM

五星系圓潤古典騎士風,而武裝機甲系棱角精密機械美感+和風..
哩兩部作品我都大愛:71:

nice modeling

but i dislike this anime/comic
ygat2005 發表於 13-6-2012 09:42 PM

哩部ANIME同COMIC完全系兩個唔同次元..

個人覺得正過CMS太多
CMS係完全唔合格. ...
luciferdark 發表於 14-6-2012 09:56 AM

VOLKS主要缺點在於:
1.精細度
2.塗裝

第1點無辦法,皆因造形村一貫系用PVC材質制,所以精細度上肯定不如其它用ABS為主既版本..
但系第2點我覺得完全系QC問題咯,如果有能力既話可以嘗試自己重新塗過..

但無可否認,VOLKS版絕對系身體比例最靚,最瀟灑既一款:71:

以上僅為個人意見:64:

Megahouse有出override,不過又係限定
souleater 發表於 14-6-2012 06:52 PM

哩隻限定好似唔貴...

Volks的黑色版,襯色靚,又有兩個mode可以換裝好抵玩。身形方面,原作的比較矮(腳粗),錯覺比較腳短。壽 ...
ZION 發表於 14-6-2012 07:29 PM

大大系米掉轉佐?
因為VOLKS經過內部重新監修造型,所以佢先系所有版本入面身體比例最修長既一款,而且出曬名系腳最長..:67:

我大致將幾個版本梳理下:
動畫版造型:壽屋,MEGAHOUSE,CMS
漫畫版造型:ALTER,VOLKS
關於動畫同漫畫兩個版本,個人當然更偏好於作為原著既漫畫版.
而動畫版經過鈴木勤修改之後,造型已經同原作有比較明顯分別;
配色變豐富而細節變簡單..目的自然系為佐增強動畫既視覺效果同更方便於作畫..

最後不得不提既系暫時最忠於漫畫原著既造型非ALTER莫屬;頭細身細手大臂長腳短...
因為完全參照原案設定來做,自然同原作最接近
清水同下口既日誌入面都提到而且對ALTER評價極高..
身體比例可以參考漫畫圖