Toysdaily 玩具日報

查看: 26801|回復: 75

[改造交流] Darth Vader Version 3: 改造全篇 +番件製作介紹

The Darth Vader - Ver. 3.0 Collectible Figure features:
  • Helmeted head sculpt
  • Detailed Anakin backhead sculpt
  • Refined RAH 301KAI
  • Lightsaber includes LED light up feature
  • Other lighting system: Life-substained device and belt
  • Multiple hands for various display options
  • Display box for hands
  • Figure stand included (optional)

D 相影得咁濛,都好難有人信。:42:

市面的DV,一系太高,一系太矮。為咗迎接 HT Luke,所以特意整一隻13吋DV。

我都想入但一諗到件3會溶就:50:

:36: 我隻DV 係用一隻二手同熔咗衫嘅RAH改。一系 唔改,一改就要....。

先為大家簡單介紹一下个制作過程。先由內部開始。Medicom D figure 最大嘅問題系个骨架細,所以第一樣要做系要將大髀加長。我就改長8mm,然後就系貼絨紙。書局有得買幾蚊一大張,剪咗size後,用UHU之类貼上去。对手都要貼。

跟著系將对手改橫。因為个手'教'系fixed 死咗,所以要上臂鋸斷,然後黏闊幾mm,再喺膊頭加畢地。因為做形關係,其他地方都要加。睇吓張图就知。

跟著輪到發光parts。不過先要整過个維生器,因為D位完全唔啱。燈方面要用led燈片,用燈胆系唔夠位嘅。因為要control燈光嘅光暗,所以要加電阻。蓝色嘅就系電阻,如果要閃光就要加電路板,不過冇影到。

腰带後收埋D電同開關掣。跟著輪到外形方面嘅修改,遲D再講刺。:30:

:@ ...............really a great job !
回復 6# RRAAYY

多謝讚賞!基本上我要改一隻外表上和功能上同套劇有得比嘅DV。唔使靠SS同Medicom,甚至HT。Medicom到而家己經第三隻,不過外形方面豪冇改善。:42:
樓主改得好用心
:71::71::71:

回復 8# GTO

多謝支持!:handshake:
等我講吓外形改做果陣,你就会知我改咗幾多嘢,不過靜系睇吓上面D相就知个樣唔同哂。我可以話除咗頭盔同腰带之外,所有嘢都系自己整嘅!當然套衫梗系搵阿嬸車啦。
等睇樓主皮衫發光劍…可唔可以pm邊到買皮衫?
師兄有心有力,仲有技術,利害支持:$
Great job!!:shiny:
Wo..... Very nice:71:
多謝各位支持!:)
既然大家对把劍有興趣,咁我就先講吓把劍先。我把劍系喺Natalie 对面買嘅。西九龍中心对面有幾層嗰間都有得賣。
不過把劍有兩個問題。
第一系光度不足,第二系D光唔夠紅,因為刽身系透明。
所以第一系要將佢裏面个燈胆改用led燈片,而且要將佢提高到劍頭。

第二系要用螢光透明胶條做劍身。用沙紙打磨,最後磨光。
回復 10# Jimy

上面得一檔,左面有衣車嗰檔。系人做料哩。四魚倒。如果你改咗figure,可以帶埋去比佢整。