Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Prometheus《普羅米修斯》異形之祖

今日狗衝去睇了
都有幾多野unresovled
小心劇透
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
大外星人最尾死在救生船
咁1979隻Space Jockey上面副骨又係邊個?
是有下文?
還是1979中的又是另一隻C字戰艦?
你好呀你!!唔响屋企講黎大場講!!!
sundaydriver 發表於 7-6-2012 06:13 PM

一早係分部吹完啦!

小弟不單止係大場吹多次,仲要係大場問: 今晚屋企食乜餸?

答啦嗎!好答啦喎!今晚有無五餸一湯?
一早係分部吹完啦!

小弟不單止係大場吹多次,仲要係大場問: 今晚屋企食乜餸?

答啦嗎!好 ...
catcat 發表於 7-6-2012 06:32 PM

懷舊又唔係返炒,真係好正,唯一失望係Charlize 戲份唔多,
笫一幕分解重組DNA似係暗示生命之源,點解要犧牲自己?
似是要埋下伏線,唔知會唔會有下一集呢:78:
今日狗衝去睇了
都有幾多野unresovled
小心劇透
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
大外星人最尾死 ...
kahnballack 發表於 7-6-2012 06:32 PM

我未睇,不過據已睇咗嘅師兄講,呢架飛船應該唔係異形1個架,因為呢個星球係LV233,異形1嗰個星球係LV426,我星期曰先睇!

回復 19# mvp
原來如此:64:太耐冇睇返舊作
一見到LV就以為係同一個:26:
今日睇咗,覺得作為前傳是拍得非常不錯。亦都同第一集有呼應,但若然這集的星球不是第一集就欠缺一些了。尤其是經典的砲台化石⋯:36:
女主角Noomi Rapace 即係龍紋身的女孩(瑞典版)女主角。 09年仲做女孩,12年已經好似阿蟬(嬸):(

連個女主角都似薜哥尼徫花
Strawberry 發表於 7-6-2012 05:32 PM
懷舊又唔係返炒,真係好正,唯一失望係Charlize 戲份唔多,
笫一幕分解重組DNA似係暗示生命之源 ...
Oldcat 發表於 7-6-2012 07:57 PM

下集其實有機,主要係導演多產又唔抗拒拍續集。

套戲係其他台比八十後插爆,反而係我地呢d老餅會讚。

平心而論,成套戲梗係有犯駁嘅地方啦,但瑕不掩瑜,淨睇開場一幕,音樂配合壯麗畫面,未入正題已經熱血起來。:71:
Just watched at iSquare IMAX.

畫面超靚、冇冷場。

最唔明條女點解浄係識向前直跑,唔識打橫,抵死。
套戲係其他台比八十後插爆,反而係我地呢d老餅會讚。 ...
catcat 發表於 7-6-2012 10:20 PM

IMDB review 都插爆,話d科學家、探險隊做野原全唔用䐉,超好笑
最好笑係整地圖條友自己盪失路:34:
回復 20# kahnballack

同埋79年果套既 space jockey 胸骨已經爆開左,應該係走過另一隻異形出黎,時間上會比呢套後。

我本人都覺劇情一般,可能係又想講深 D 個主題但又想保持娛樂性之下失左平衡。
*劇透*
其實果個搬左返去但後黎系實驗室爆左既頭,佢一測就話係二千年前,據講同耶穌出世有關添。
回復  kahnballack

*劇透*
其實果個搬左返去但後黎系實驗室爆左既頭,佢一測就話係二千年前,據講同耶穌出世有關添。
Becker 發表於 8-6-2012 02:09 AM

But the movie sets in 2089 wor, minus 2000 is 0089, so the head has nothing to do with Jesus la.
.....佢係話個外星人有2000年歷史而唔係來自2000年喎~~~
笫一幕分解重組DNA似係暗示生命之源 ...
Oldcat 發表於 7-6-2012 07:57 PM

[劇透-----未看戲而又想看的請勿繼續...]
工程師望住太空船飛走,然後飲黑色液體.....
可以解釋為呢個工程司因為犯左罪被放逐同懲罰,同神話入面普羅米修斯的故事某合:
"普羅米修斯與智慧女神雅典娜共同創造了人類,並教會了人類很多知識。包括用火....."

另一樣是DNA,DNA係近年人類的一大科學成果,可以話係第二次人類得到用火的方法。