Toysdaily 玩具日報

查看: 11501|回復: 33

[劇場創作] (回到三國) 關羽 再戰 呂布

有趣有趣,要有返咁上吓"人生"經驗先知道咩係"有馬":34:
耐人尋味:35:
公仔幾得意:35:
有時唔係話想冇馬就冇馬,我都中意步兵:67:
三國鬥....對白ok......無馬係好睇好多既......:34:
有馬.....有碼.....解碼.....:67:

頂.................................................引:77:

有馬..仲難搵過無馬呀而家:34:

不得不讚大大你的靈感IQ稱得上..十分之高超..創作力量同幻想,會嚇人一跳
頂.................................................引

有馬..仲難搵過無馬呀而家:34 ...
老文 發表於 4-6-2012 11:36 AM

老文兄, 我也只是從你上個打打大膠POST入面個"甘小文"頭本鄉猛得到寧感的,
原來用積木公仔做劇場也不錯, 公仔本身的面相已有許多喜劇效果.
可惜LEGO太貴, 不然的話可以有更多的創作空間呢~~
回復 8# cliffordchan107

靈感本就是來自個人對週邊生活同環境,仲有人生經歷而啟發到..而點樣可以好好利用文字同圖畫加玩具運用得到..真係唔係個個得...:64:
回復  cliffordchan107

靈感本就是來自個人對週邊生活同環境,仲有人生經歷而啟發到..而點樣可以好 ...
老文 發表於 4-6-2012 12:01 PM

其實我滿腦子都是那些"多咸少趣"思想, 劇場總也離不開這些話題,
不過始終TD是個合家歡討論區, 總不能太過火,
但是那些"想歪歪"的劇情, 真的較易引起男性的共鳴.
(十居其九的搞笑動漫電影都有涉及這種題材, 如果沒有"色色"的內容, 會少好多笑料,
男人朋友之間也少了好多話題, 哈哈.)
困難在於, 怎樣在"乾淨"的對白和畫面, 曲綫表達"少少咸, 多多趣"的故事,
而又易於令人明白的.
我也在學習中, 希望不至跌內黑洞~~
大部分情況下,步兵都係樣衰既....個人比較喜歡帶點神秘意味的騎兵..嗯!...離題了!Ching!! You've done a good job! 化腐朽為步兵!:35:

回復 10# cliffordchan107

俗乳有暈:那個少年不淫賤,那個少女不懷春呢...正常不過..:35:然而踩線的學問也是很高深的..過左火,入黑洞.講得唔夠白,其他人又未必get到個point:34:...

話唔定下次可能在其他地方相遇分享其他.....好片:46:

俗乳有暈:那個少年不淫賤,那個少女不懷春呢...正常不過..然而踩線的學 ...
老文 發表於 4-6-2012 12:20 PM

我也希望下次可以創作一張純白色的圖片, 仍然可以引起大家瑕想的意味~~
回復 13# cliffordchan107

這個畫面..我諗起馬榮成"兩極"的其中一幕:34:

這個畫面..我諗起馬榮成"兩極"的其中一幕
老文 發表於 4-6-2012 01:17 PM

我也看過"兩極", 簡直是馬蛇的神作呢,
雖然用番自己做主角有點自大....(又咁靚仔)
但是故事都幾流暢, 可能短, 比現在死拖的風雲好多了.
最重要的是畫真的又靚又迫真, 因為有一半是港島區實景,
全部都是人手一筆畫和上色的, 好得記那條中環的廣場和圓樓梯那一幕, 迫真極了,
好像看電影一樣, 比現在全是"風位"的背景實在多了.
真的不負"天下畫集"之名.

初出是因是用報紙紙質, 出來效果未免打了折扣,
後來我又買回本豪華版, 用厚粉紙印, 出來的效果真的不輸現在的美式英雄人手上色的漫畫,
老文, 又得你提起了這本漫畫, 我又在腦海中回味了一下這本兩極, (可惜原書已不知去向)