Toysdaily 玩具日報

查看: 33260|回復: 61

[玩具攝影] 魔神英雄傳 - 龍王丸登場~

今次呢隻Robot魂 - 龍王丸又係回憶之物, 仲記得以前好鍾意睇呢套"魔神英雄傳"嘅卡通:handshake: ......由於之前出嗰隻龍神丸沒有入手.....因為見到隻野比例有啲怪怪咁, 所以今次呢隻龍王丸真係極之期待呢.....:$

龍王丸 - 由復活的龍神號和空神號的靈魂,融合而成的型態,需要飛雲在戰鬥時高呼合體,令龍與凰的魂結合才可產生(類似日後「超魔神英雄傳」的超力變身,需要發動才會出現的短暫型態。)當飛雲高呼「變形鳳凰」時,龍王丸便會從人型的「龍王」,變成鳥型的「鳳凰丸」,實現龍神丸無法做到的飛行型態。(以上轉自wiki)。
全高﹕3.97米 重量﹕8.42噸 武器(人型)﹕鳳龍劍、鞘楯(龍王型態的盾牌、鳳凰型態時會擺在背上,可收納鳳龍劍)
武器(烏型)﹕鳳雷炮、鳳牙彈
必殺技(人型):鳳龍冰河劍、鳳龍劍龍雷拳、龍牙拳、飛龍拳、炎龍拳
必殺技(鳥型)﹕鳳雷波

雖然今次呢隻龍王丸以Robot魂嘅價錢嚟講都唔平, 但因為係回憶之物, 相信很多人都會入手呢~:(  隻龍王丸整體QC都算唔錯, 至少小弟覺得可以接受....活動能力以系列造型嘅關係都算OK, 配件都唔錯.....唯一最多人不滿都算係變型一環鳥.........算係簡單啦, 但小弟覺得以Robot魂呢個設計, 小弟已收貨鳥....不過當然希望以後可以再有更大嘅改進啦~:love:

今次特別大盒, 夠晒份量~:shiny:

QC尚算唔錯~:)

前面及側面特寫~

背面特寫~

部份近鏡特寫~:shiny:

今次附送嘅主角飛雲公仔~

一齊嚟個合照呢~

變成"鳳凰丸"飛行型態~:!

騎乘鳳凰丸嘅英姿~

可以配合parts放出龍雷拳~

裝上鳳龍劍及盾牌~:^

亦可以放出龍牙拳~

使出絕技鳳龍劍~:36:

共有兩把鳳龍劍呢~:he:

可用嚟擺二刀流~

謝謝觀賞!!!!:77:

:71: Very Good~
影得好好,要支持:71:
good pose      :71:
請問個坐邊度買?thx
想問下人型點先用到個座?無位插既~
回復 2# 逆天原罪

THX, 過獎喇.....:77:
回復 3# 御遠將

多謝支持, 最緊要大家睇得開心呢~:43:
回復 4# weio_o

Thanks! 賞面賞面~:64:
請問個坐邊度買?thx
gao 發表於 27-5-2012 08:51 PM

個座係免費架, 之前喺魂展登記就有得攞呢.....:36:
想問下人型點先用到個座?無位插既~
炎龍騎士 發表於 27-5-2012 09:27 PM

人形係用背後個孔位(即鳥形插盾牌個位):he:
影得好好呀RAY文兄:handshake:
中毒…thanks ching…
實物比想像中大隻,早買早享受好啲。想當年龍王號炒到飛天,有壓力…
:52:呢隻野出得太正....
但係我都係等緊一隻最初型既龍神丸:56:
隻野都好多野玩!!!:71: