Toysdaily 玩具日報

查看: 12313|回復: 27

[玩具攝影] 20年前, 失散左家"龍王丸"~ [My first Robot魂!~]

.
.
.
首先, 我要多謝老婆仔, 送左依隻兒時之夢俾我!!:handshake:

======================

20年前, 仲係小學生的我, 有一日, 剛過街市士多, 平時鋪頭上, 掛開一袋袋珍珍薯片、牛仔片、....

係佢地後面, 突然出現左一個光環, 包圍左一盒長方型家物體... 走埋去望真D, 原來係 "魔神英雄傳 - 龍王號" 呀!!! 走篇10多家玩具文具店, 都搵唔到, 竟然係街市士多出現左!!!

好可惜, 天意弄人...

果一刻荷包冇銀~.~" 一轉身, 立即衝番屋企搵隻豬仔錢罌救救命, 點知一番到士多, 老板好客氣今同我講: 「賣左啦, 我地得一隻, 賣完就冇LaaaAaaaa~~~~」:59:

幾年前, 係newsgroup見到 WonderFest 有日本同好自家生產龍王丸手辨, 當時都好恨要一隻, 但係手辨對我這位模型友來說, 只係一堆白件, 唔曉點攪, 買返來都只係原盒供奉, 所以最終放棄左~

好彩, 上天對"我地"不薄~ 20年後, Bandai將日本設計師的手辨改做, 成為今日的Robot魂-116號, 人人有得玩! 真係好開心!!

唔講今多了, 去相啦!!

變形!

真心講, 鳳凰形狀不錯~!

有心既分享,Support:78:
all looking good, and convincing to get one too :71:
可喜可賀AR 樓主!
我DO入左 :43:
好正呀﹗ 個個對魔神都有自己既故事同回憶 :handshake:

話說我細個都無見過龍王號既模型﹐ 整係買過一隻似模型既造型既成品。。。其實
都唔知係咪老翻 :(

以前d文具店好多都有唔少玩具買 :73:
回復 3# cwpp

quick go to grap it, no execue for our dream~~:43:
可喜可賀AR 樓主!
我DO入左
湯馬斯 發表於 26-5-2012 07:20 PM

有時間POST D 靚相上來, 大家開心SHARE~~
好正呀﹗ 個個對魔神都有自己既故事同回憶

話說我細個都無見過龍王號既模型﹐ 整係買過一隻 ...
insomniac 發表於 26-5-2012 07:24 PM

屋村玩具文具鋪係每一代小朋友家回憶, 我得閒都會番去行下, 尋下寶!!
好希望領會唔好摺晒佢地, 俾條路人行下好~.~"
屋村玩具文具鋪係每一代小朋友家回憶, 我得閒都會番去行下, 尋下寶!!
好希望領會唔好摺晒佢地, 俾條路 ...
coins 發表於 26-5-2012 07:36 PM

多謝領滙,好多"民企"文具店都摺左

宜家都係大眾文具,商務文具店
無有錯,所以我無計較價錢,即入!
魔神英雄傳真係帶比好多人快樂嘅回憶呢....支持樓主!!:$
當年都有買佢d模型:79:
呢隻唔買真係對唔住飛雲喇~ 一出糧就去買返隻先~

我記得當年用$100炒價喺旺角買咗一隻龍王號模型, 果時真係周圍都搵唔到, 加上細個對龍王號嘅愛, 結果就任由d無良商人"湯"我呢d貧苦中學生嘅荷包 :die:

羨慕樓主有妻如此~ 小弟仍然單身 :ice:
我有部老翻要自己石切的只系買左20蚊∼因為系強過野∼石切完又要大整又要油色先勉強有原版的質感!

依家我系信和其中一間買左518(比起隔離好多間呢間最平了),依家D靚仔都唔知系D咩黎所以都唔會入唔會訂∼我自己就買到現貨∼真系好了∼
呢隻唔買真係對唔住飛雲喇~ 一出糧就去買返隻先~

我記得當年用$100炒價喺旺角買咗一隻龍王號 ...
BoAkawaii 發表於 26-5-2012 11:29 PM

你今好運,今多年前龍王丸都俾你遇到,放心吧,我祝你早日搵到知音人!