Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 段古無新府,下隻合金魂係咩?

唔知咁講o岩唔o岩,超合金魂所出的都係七、八十年代機械人卡通片玩具,而超合金魂o既消費者多數係我地D三,四十歲o既老餅買童年回憶,呢個街層既人仕多數已成家立室要養家,日本自08年金融風暴、歐債問題、大地震海嘯後經濟好差,環境唔好又要養家o既好多都唔再買,所以消量下跌。超合金魂產自中國,國內人工成本越o黎越貴,出一隻大形合體o既超合金魂如大王者、宇宙大帝要賣成二萬幾日元,所以Bandai都改主打SR合金,唔合體,唔變形,幾千日元一隻,簡簡單單成本低,我諗超合金魂未會摺,最多一年出一至兩隻。
請問有無介紹機戰野? 例如壽屋之後仲會唔會出新機戰模型嫁?出左z破界主角機後咩消息都無.....@@
kyostanley 發表於 25-5-2012 09:42 AM

今期只做了破界主角機的模型成品。沒有其他機戰og新玩具產品的消息。。。。。。。。:67:
唔知咁講o岩唔o岩,超合金魂所出的都係七、八十年代機械人卡通片玩具,而超合金魂o既消費者多數係我地D三, ...
柏迪 發表於 25-5-2012 11:19 AM

睇番佢最新咁多個SHOW佢重點都係放晒係 SRC, SHF 同ROBOT 魂度
頭像被屏蔽
魂Spec都好似摺o左,09年後都冇新o野,其實魂Spec仲可以出重戰機MK-II、聖戰士登霸、翼霸、銀河漂流。合金魂其實仲有高狄安、太空保衛者可以出,須然有其他廠出o左,但Bandai其實都可以再出。不過又係個句,市場窄,都係高達同拉打最好做。
我就想佢出返隻銀河烈風啦~小時候勁鍾意~係五架電單車合體的~
頭像被屏蔽
回復 67# gantz414
仲有銀河旋風 電腦戰士都係我小時候鍾意既機械人,
另外有一個我細個時買過一個係綠色火車頭可變機械人好似又係叫銀河XX之類,所以老餅野都仲有的~