Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] ●合金魂GX-61王者合体玩具報告

回復 45# 馬仔

巨神真係好好玩..又係變型巧妙...重手(單手都拎唔起)..可動度又大..果支發光炮著左藍燈時仲好靚..:71:
雖然合體有新意及合體後比例ok, 但我都覺個別比例唔得
個個都話合體好正, 尋日都想即刻出去買, 但睇完 ...
fatcheong 發表於 11-5-2012 10:18

如果話個別比例,我會覺得三隻都是想忠實表現三個駕駛者既身形比例,你睇番原設定就知本來就係咁的(30幾年前既設計)。當然審美觀係主觀的,絕對尊重大大既想法:71:

至於可動度不高,我覺得係要遷就合金玩具既關節既強度同大合體;合金不同於老變,唔係隨便可以加D BALL JOINT或者拉出式關節就得,要遷就重量、變形、整體造形等等,如何取得平衡正正是玩具設計師前面既一幅高牆(所以好服阿LU ES合金既關節設計)。

玩過後我覺得未來3-5年唔會有一隻大王者既玩具可以超越佢。:71:
我就冇後悔訂咗囉!
最喜歡係唔駛換頭但合體前後比例ok;我都係因為要換頭而冇入金毛。
真係好好, 分体, 合体都正~

可合體既合金魂,我覺得佢著眼點係...舊有變型方式>合體前,合體後外觀>可動..(大武士除外)...如要可動加外型..只有等sr
如果話個別比例,我會覺得三隻都是想忠實表現三個駕駛者既身形比例,你睇番原設定就知本來就係咁的(30 ...
ZZ-Gundam 發表於 11-5-2012 10:58 AM

因為小弟無睇過大王者卡通, 所以只能單獨以玩具是否岩心水出發
雖然無愛不買, 但睇下玩評亦係賞心樂事:71:
是的, es合金係一條有heart既line, 價錢又合理(不計炒價), 絕對值得支持:71:係衰在延期囉:53:
:p 嚴禁淨睇唔買 :he:
近乎完美ge變形合体 :71:
老師出post又要十卜~~~~~~~:he:
回復 55# 黑色三連敗

幾時到三連兄出POST呀?:58:
E隻睇左當買左:DD:DD:DD
謝謝樓主報告
不過…
合體後個格勒底未變好:DD
有得180度反轉做紅色架
好正,支持支持~:71:
回復 57# sccp

勁呀ching, O甘都俾你發覺到, 好似玩photo hunt O甘
因為小弟無睇過大王者卡通, 所以只能單獨以玩具是否岩心水出發
雖然無愛不買, 但睇下玩評亦係賞心樂事 ...
fatcheong 發表於 11-5-2012 11:13 AM

完全同意.....真係睇完咁正嘅report當買咗算喇.....:78: