Toysdaily 玩具日報

查看: 8084|回復: 15

[玩具報告] 模魂真悟 龍神丸素組完成 (多圖)~

今日禮拜日做宅男嚟素組呢隻嘢~  

小弟對呢隻龍神丸真係愛不釋手, 喺Y記孖入, $90一隻, 價錢化算之外, 面相同身形比例仲比robot魂好 (接受唔到馬面龍神丸)  

回想起當年一放學就趕返屋企睇魔神英雄傳, 呢隻龍神丸令我很感動  

個盒真係比想像中大, 盒面有MG咁大

呢隻模型已經分好晒色, 就算素組完成度都好高, 仲附有一個action base~

龍神丸正面2張 :

龍神丸背面 :

呢隻模型可動性真係唔錯, 拔劍動作完全冇難度~

能夠擺出唔少型仔姿勢~

飛雲, 機會嚟喇~!! 雙手揸劍冇問題~~~

炎龍拳~~~

膊頭嘅龍頭標誌亦係分件製作, 龍眼亦係窿, 十分細心~ 另外頭頂同心口亦係用透明件, 十分精美~

唯一不滿係手掌同拳頭造得唔太靚仔, 好似溶溶爛爛咁, 而且係軟膠, 唔知磨唔磨得平滑返
另外5個圓形貼未用, 因為打算上色嘛

所謂鍍金件, 其實只係噴咗比較metallic嘅金色, 自己噴gaia星光金可能會仲靚

說明書都好靚啊~

本說明書真係估佢唔到整得咁正:71:
直接把ROBOT魂比下去了阿:@
this is very good~~
國產模型出到咁靚,真係好有水準,讚~
日本廠係時候檢討下哪~~:36:
其實mk 有無一魚下的現貸???
其實mk 有無一魚下的現貸???
安杜力c 發表於 8-5-2012 01:34

有,雞旺一樓:67:
我都素組好, 不過仍存在關節鬆(搞到舉唔起登龍劍特效), 同拼合位唔實會掉落, 要做加工整番實, 不過造型同可動已算一流, 膠料, 拼合榫位, 水口質素(但冇乜隱藏水口)都冇國產出品既毛病, 以呢個價呢個品質已覺得佢超越左 D-Style, 起碼算冇乜偷膠(好似只有頭頂支角有些少偷偷)
回復 1# BoAkawaii
多謝大大的分享報告
死~~
有D心動添~
thank god i bought it last night, i like the yellow parts more than the golden parts.
it looks more authentic and closer to the originial animation color.

面相同身形比例仲比robot魂好 (接受唔到馬面龍神丸)

very true LOLOLOLOLOLOL
回復  BoAkawaii
多謝大大的分享報告
死~~
有D心動添~
白狼 發表於 8-5-2012 02:08 PM

心動就入貨~XDD

在下也在製途中……
因買時朋友「衰多口」,
完成品被模型店老闆點名放置到其店中……(獻醜不如藏絕:30:)
弊喇, 真係有啲中毒嘅感覺....:D
我都素組好, 不過仍存在關節鬆(搞到舉唔起登龍劍特效), 同拼合位唔實會掉落, 要做加工整番實, 不過造型同可 ...
kinis 發表於 8-5-2012 09:42 AM

小弟已經進行打磨中~
不過呢隻模型兩邊parts合併後冇點出現高低不平, 唯一係JJ四方型窿上面d膠有少許唔齊, 不過打磨吓打補吓畢地就冇咩問題~

小弟呢隻夠力舉起劍, 只係上半臂同膊頭之間嘅joint位唔係好實, 不過又未至於自己"sir"返落嚟果種鬆, 其實加少許AA膠喺個圓圈位就ok~

回復 10# 白狼

心動就買返隻支持吓嘛~
不過估唔到呢隻嘢咁好賣, Yahxx竟然冇晒??? :50:

可能要去旺角雞旺先搵到~