Toysdaily 玩具日報

查看: 10974|回復: 19

[分享討論] [扭旦 x R魂 x 模魂] 龍神號

可能post得遲左D,不過哩隻龍神號(情意結都係叫慣港式譯法)實在出得太好:71:

雖然唔係official產品,但希望條line陸續有來~~~:58:

80後既回憶裡面少不了小學時播映既魔神英雄傳,當時買落唔少模型(龍星號、黑龍角等等)但老早已經被埋於堆填區
長大後雖有復刻但提不起興趣,直至那套扭旦的推出,二話不說全套入手,Robot魂龍神號也是一發售便買入
雖然Robot魂外型不算完美,可是相隔多年還有新產品已令人相當欣慰
這次模魂的龍神號算是補完了之前Robot魂外型上的缺失
跟著便是期待5月尾的Robot魂鳳龍號
更希望之後會有龍星號的新product!:)
造型絕對靚過robot魂, 不過唯一唔好係d拳頭手掌造到好似溶溶爛爛咁 :38:
抽抽水:DD

我只有扭蛋, 但都好滿意了, 可惜的是只出了一彈, 很想它出埋龍王丸, 龍星丸, 黑龍角......
我只有扭蛋, 但都好滿意了, 可惜的是只出了一彈, 很想它出埋龍王丸, 龍星丸, 黑龍角......
cliffordchan107 發表於 7-5-2012 02:46 PM
Agree!!!
扭旦果set出得唔錯,分色、造工皆上乘,好有潛力出多幾set

講開又講,搵番關於魔神英雄傳既資料,原來當年既人設蘆田豐雄已經響舊年去世(佢亦係魔動王既人設)
Agree!!!
扭旦果set出得唔錯,分色、造工皆上乘,好有潛力出多幾set

講開又講,搵番關於魔神英雄傳既資 ...
shinecll 發表於 7-5-2012 03:17 PM

如果以當年質素, 再加上現代GUNDAM NEXT的手部關節, 把玩一定更好~~
謝謝你提供人設者的資料呢~~怪不得兩套動畫都有很多相似的地方, 魔神有留美子, 魔動王也有一個"蘿蔔"妹, 不過此終魔神的人物較為深刻~~
多加3張圖

咁樣一睇...R魂真係好樣衰...
搵番2008年3月GK龍神號既圖黎對比
http://www.monocana.com/weblog/kenmo/2008/03/post_21.html

心諗:點解2009年底發售既Robot魂會係咁既造型?
回復 1# shinecll

分開睇唔多覺
嘩~ 一泊埋
模魂隻龍神 即刻特出哂
THX THE SHARE
回復  shinecll

分開睇唔多覺
嘩~ 一泊埋
模魂隻龍神 即刻特出哂
THX THE SHARE
白狼 發表於 8-5-2012 02:06 PM

wow, robotspirit really looks terrible ><
R魂真係好唔掂:72:
B呆究竟有無心機做架?
R魂真係好唔掂
B呆究竟有無心機做架?
bananaman 發表於 8-5-2012 04:00 PM
黎緊Robot魂龍王丸睇落ok
http://tamashii.jp/special/mashin/
(雖然定價好高‥‥)
雖然robot魂造型一般, 但可動始終一流, 而且今次模魂用透明件/金件都係明抄robot魂, 所以robot魂都有佢存在意義
搵番2008年3月GK龍神號既圖黎對比

心諗:點解2009年底發售既Robot魂會係咁既造型?
shinecll 發表於 8-5-2012 12:05 PM

模魂隻塑料龍神號/丸就係用呢隻翻模的