Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: cmf12

[分享討論] 會唔會有師兄.買完玩具返黎.直接掉左個盒佢?

初時我也想連盒儲的, 可是後來發覺, 一個玩具吉盒, 拿走吸塑後, 可以裝好三盒同類玩具的素體連所有配件, 空 ...
cliffordchan107 發表於 2-5-2012 05:21 PM

讚成, 所以我成日都話一件玩具既價錢唔止係佢既售賣價
要計埋佢佔用既空間既尺價
讚成, 所以我成日都話一件玩具既價錢唔止係佢既售賣價
要計埋佢佔用既空間既尺價
movie_arms 發表於 2-5-2012 10:22 PM

對呢, 好多時玩具商都知道大盒的玩具, 存貨的成本, 運輸的成本, 包裝的成本, 保養的成本都不小的, 可是他們都知道同一份量的玩具, 大盒的可以比細盒的賣貴些.
消費者受唔受就視乎個人喜好, 以及消費者的居住環境了.
所以美式的玩具多是大大件夾抵食, 日本的就偏向微小精緻,
當中部份原因也是反映了兩地人的居住地理差異.
模型果d 留大盒同靚盒, 拎黎放其他既模型.
細盒,如果靚就剪左個封面黎keep.
shf, sic, figma, sr, 聖鬥士, 暫時入左唔係好多,
所以仲keep 住 d 盒.
如果有位, 都會掉盒
家裡地方不夠但為人比較犯賤硬是要不斷買的關係, 我早就成為殺盒派~
還沒丟盒的基本上是SRC和部份魂限品~
家裡地方不夠但為人比較犯賤硬是要不斷買的關係, 我早就成為殺盒派~
還沒丟盒的基本上是SRC和部份魂限品~
手榴蛋包飯 發表於 3-5-2012 10:52 AM

我之前試過因個盒靚留盒結果執櫃時撞凹晒仲衰,所以現在好多都壓平佢掉內面舊膠收藏算,唔太靚的直接掉淨上網save翻張盒圖算:44:

儲盒真係好浪費地方, 所以通常都係放一排就會掉.
我之前試過因個盒靚留盒結果執櫃時撞凹晒仲衰,所以現在好多都壓平佢掉內面舊膠收藏算,唔太靚的直接掉淨上 ...
yugi 發表於 3-5-2012 11:50 AM

我之前試過因個盒靚留盒結果執櫃時撞凹晒仲衰

哈哈哈完全試過
我都有掉盒習慣, 除左合金魂同埋魂SHOP限定之外, 其他盒都會掉.
我個D Hcm Pro, SHF, Figma, MG gundam, HG gundam, 神話, CM合金都會掉.
九成九都有儲埋盒,首要有倉先得。