Toysdaily 玩具日報

[詢問] 滲線問題 + 噴槍 + 買油

小弟新手 想學下滲線
想問下應該買咩油 同點滲?

另外想問下師兄們有無咩買油好去處?
發覺買油都唔少錢…想知邊度有得平啲!

最後想知玩噴槍的話, 最低消費是多少?
有無好既新手推介?
Thanks
已找到滲線教學!thanks
回復 2# sze4562003

搵到?唔好收收埋埋喎!師兄 XDD

玩噴槍的話,師兄有幾多筆直先?有時間可以行下廣華街某幾間模型鋪,氣泵唔好考慮直出冇水隔既款式,相信初手氣泵加埋噴筆可以$800~$1000可以落樓。
頭像被屏蔽
我個氣泵有成15年歴史,新淨非常,都唔知有冇暗病,當年讀設計要上噴畫堂先會入手,儲氣式,有水隔,務求供氣穩定,聽落好似好勁咁,但係上完堂之後再開都唔知有冇廿次...... :49:

筆我有0.2mm但係個油杯唔夠大,用黎上底色大面積時成日都要加油,一加油個濃稠度又唔同左,都幾禮計....
其實我想玩係因為噴罐買買下都好貴…
有無推介品牌?  
扺玩的
新手好舊手又好,而家滲線可以用懶懶地既方法既

!想懶唔洗洗筆唔洗開咪直接買支雙星滲線油囉,

想用就用唔洗開至少唔會開多時浪費資源先,同個

蓋有支掃用完蓋好唔洗洗筆 Xd

而且主要三隻色黑、灰、啡紅都有,用晒後洗乾淨

個樽咪自買其他色既法瑯油加開油又好、用白電油

開又好自己開定一兩支看門口囉
噴槍基本我個人覺得新手就最好初初就唔洗買太貴,

唔洗太專業,因為你初接觸噴槍你連乜技巧概念都冇

,又唔知會唔會玩兩野就放棄唔玩,買得貴棧浪費!

而且我覺得冇練好基本功,比咩絕世神兵你都冇用!

所以我認為新手平平地一仟蚊內買齊夠用練熟先睇下

需唔需要換泵或筆配合自己需求