Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 特級豉油

打機對戰疑問

原文章由 getterwing2 於 9-4-2007 12:38 PM 發表
既然你鍾意向高難度挑戰, 點解咁不滿人地用大機挑你? 我諗你睇勝負睇得太重了. 輸俾人又駛乜咁執著? 而且依家出去打高達呢d舊game, 根本俾唔到人唔挑你的理由.

挑機的人, 唔理你係新手定高手, 總之見人就挑, 因 ...

1) 不過我不喜歡人地以不正當手段贏我,  正如一份絕對因為人事關係令你呢世無可能職升, 你會呢世都一直做落去嗎?
2) 我挑戰難度, 唔代表可以任人比人玩
3) 勝負我無所謂, 同人用細機夾機一兩round 輸都輸得開心, 甚至同挑機o既人一齊用「有難度」o既機體, 識與唔識都玩得高興, 我只注重「玩得高興」
4) 基本唔係新舊機o既問題, SEED 同destiny第一日, d人都係要挑機, 明明連自己都未識玩, 咁挑來有咩意思? 不如直接出門口「過兩招」好過啦:DD
5) 我o既重點: 挑機都要挑得似樣, 唔通因為一個拳手希望挑戰難度, 就搵十條友挑戰佢?

講真部機都咁耐, 仲用高達、紅勇、z-gundam挑機, 甚至用「只識用一兩部機體」做藉口, 已經講不過去, 曾親眼見過一個人佢只用z-gundam挑人機, 挑完贏左vsCPU時, 表現出「好無癮」咁, 仲單手去打CPU對手超低能o既 A版, 見過果個人好多次佢都係咁, 心諗覺得厭點解唔揀第二隻去打呢? 唔揀第二隻去挑人?

z-gundam初版, z-gundam+beam炮勁屈, 唔識打都可以控制自如, 就變成好多人挑機首選, DX 平衡返之後就無人用, 就知大部人係咩心態, 就如今日SEED destiny, 來來都係果d 中機中機、大中機配搭, 我覺得挑機都無晒意義
原文章由 特級豉油 於 9-4-2007 08:34 PM 發表

1) 不過我不喜歡人地以不正當手段贏我,  正如一份絕對因為人事關係令你呢世無可能職升, 你會呢世都一直做落去嗎?
2) 我挑戰難度, 唔代表可以任人比人玩
3) 勝負我無所謂, 同人用細機夾機一兩round 輸都輸 ...

小弟只想問一句樓主  何謂公平??

以下為小弟之愚見:
小弟打高達vs系列由最初版打到seed d

依樓主既睇法
"挑機者就一定要選用被挑機者用級機體方可(即不是屈機)"

但小弟就覺得 大機走去打細機就要叫屈機??
高達vs系列 一向係講求 戰術 同拍擋合作性
咁真實打仗都係向敵人既弱點攻擊啦

如果 2vs2 既情況
唔係大挑細 玩2夾1駁槍
樓主到時又係到話人屈機
走去追新機 又叫屈

即使係1vs1 亦無規定一定要細挑細
唔想被挑(屈)最簡單方法 唔玩羅

以上
原文章由 penny24hk 於 9-4-2007 09:10 PM 發表

小弟只想問一句樓主  何謂公平??

以下為小弟之愚見:
小弟打高達vs系列由最初版打到seed d

依樓主既睇法
"挑機者就一定要選用被挑機者用級機體方可(即不是屈機)"

但小弟就覺得 大機走去打細 ...

唔通真係無人明我意思? 正如street fighter, 你用緊四大天王果個拳手, 人地用ken挑你, 只係用波波你, 守又死攻又死你有咩感想? 一場只有輸或者只有贏o既比賽真係有意思嗎? 曾經我試過玩緊capcom vs SNK2用四大天王果個拳手, 有人就用豪鬼來挑, 佢好勁呀, 係咁前翻出波後翻出波幾咁瀟灑, 於是我問佢「好玩咩?」佢話:「玩下o者」,  咁我應該點做? 繼續比佢魚肉? 下一round用豪鬼挑反佢? 定還是同佢出門口過兩招呢? 咁係咪以後唔比打細機? 如果無得揀只有一條line就無得講, gundam好多時已經有兩條line一樣要咁挑, 我覺得好無意思囉, 大大講得o岩現實係無公平, 比賽都會攻擊弱點, 但是電腦遊戲始終沒有平衡點, 設定一定有強有弱, 但係玩者無得改變嘛, 如果好似winning11咁育成就話o者, 正如現實乞衣都可以變李嘉誠, 但SEED D 大大覺得試作型ginn有無可能戰勝strike freedom?  呢個係電腦遊戲同現實o既分別, 如果講同現實比, 我反而覺得咁樣玩game 做人處事一定唔慌好, 有人強過你就閃, 弱過你就盡情「勝利」,  「鶴立雞群」隻鶴走入雞群裡度高真係咁值得自豪嗎???

用返ginn同Strike freedom呢個例子,  以劇中情節當作現實咁睇丫, 劇中SF 的確輕易以一揪十, 但係咪人人都可以駕駛有SF? zaft 士兵, 係咪可以返基地渣返十架八架SF, 打返kira SF? 但打機只要付出港幣$3就人人都可以用SF, 呢個亦係現實o既公平同遊戲o既公平分別所在

又講高達vs渣古,  高達三槍就可了結渣古, 渣古打中晒五飛子彈都未必擊倒高達(紅渣還可以), 閃避能力兩者又相差一大截, 講速度高達一飛走, 渣古追都追唔到, 彈速又追唔到高達, 仲要係子彈即使打中一兩粒高達都當R痕, 高達創幾追又多連招硬直又小, 渣古小追但無得連招咁滯,  咁高達贏渣古難度有幾高?  當然我自己都贏過高達、雙mark2, 唔係完全無機會, 但係用高達贏左開心嗎? 我只覺得贏係應該, 既然係咁我做咩仲要玩高達?

回大大一d point啦:shy:

大機走去打細機就要叫屈機??
< 本人無咁o既意思, 不過有d招數大機的確屈細機但仍大把人用, 例如紅勇高達擊倒紅渣綠渣, 企o係側邊等渣古企起身時再打, 渣古無論點做都無得避, 我覺得係小人所為

高達vs系列 一向係講求 戰術 同拍擋合作性
咁真實打仗都係向敵人既弱點攻擊啦
< 的確係2vs2講求合作性, 不過唔係我呢個topic想講o既野

如果 2vs2 既情況
唔係大挑細 玩2夾1駁槍
樓主到時又係到話人屈機
走去追新機 又叫屈
< 呢個情況原則上我無話係屈, 不過好多人利用機體優勢屈機係事實, 例如雙加布蘭vs雙渣, 加布蘭用「飛行一擊即離方法」, 當然呢招唔係"屈招", 係加布蘭攻擊模式之一, 但係要挑戰雙渣, 揀呢種機體跟本贏出百份比我相信起碼95%, 呢樣先係我呢個topic想講o既野, 贏硬咁滯o既挑機, 係挑戰定挑釁呢?  呢個情況係o係有條line情況仍時有發生的,

唔想被挑(屈)最簡單方法 唔玩羅
<係咪即係我要玩就要揀最大果隻機玩? 一係就唔玩? 咁唔怪得今時今日都係最大果幾隻挑香挑去啦, 六七年都咁好悶o者

希望大大你明我意思, 我唔介意無左果幾蚊, 不過人地用幾蚊就可以玩弄人, 我諗被玩果個無人會舒服囉, 我亦體會唔到咁玩人會有咩值得自豪, 最近有人用老虎挑我高達雷射槍, 我都只係同佢格劍, 炮都唔用(包括空中+b呢d勁追o既斬招都唔用), 結果我輸左但輸得開心, 至少佢用實力贏我
:DD

[ 本文章最後由 特級豉油 於 10-4-2007 01:13 AM 編輯 ]
我打街霸是用古怪角色的.
街霸二用怪獸,e本田.
街霸三就用alex.

我覺得唔好屈招的就豪鬼都不怕.因是自己揀角色的.
而且角色有相克性.

如果不夠打就轉角色.再輸才感到真的輸了....:$你個高手...

但如用屈招.例如一招不停駁招到尾那種無反擊的....:no:我就火了:*

其實明明地樓主的講法.但我又不是完全認同.因為如果用渣古打贏z高達對方不是顏面無全嗎:^
原文章由 原罪 於 10-4-2007 01:24 AM 發表
我打街霸是用古怪角色的.
街霸二用怪獸,e本田.
街霸三就用alex.

我覺得唔好屈招的就豪鬼都不怕.因是自己揀角色的.
而且角色有相克性.

如果不夠打就轉角色.再輸才感到真的輸了....:$你個高手...

但如用 ...

鬼唔知咩打贏z-gunam值得高興咩:DD
我單拖打贏雙mark2時的確有少少興奮, 不過對方唔係點識打亂咁來o者, 唔係我真真正正力壓對手, 如果渣古修練下真的贏到高手用o既z-gundam, 幾耐都練, 但事實上無可能嘛, 即使係咁二識打z-gundam, 都可輕易地贏到渣古啦係咪?:ice::ice::ice:
原文章由 特級豉油 於 10-4-2007 01:31 AM 發表

鬼唔知咩打贏z-gunam值得高興咩:DD
我單拖打贏雙mark2時的確有少少興奮, 不過對方唔係點識打亂咁來o者, 唔係我真真正正力壓對手, 如果渣古修練下真的贏到高手用o既z-gundam, 幾耐都練, 但事實上無可能嘛, 即 ...

:shy:高達GAME無咩研究....不過試過和人鬥鐵球.唔用槍.打死都唔夠時間:DD世上最弱.
原文章由 原罪 於 10-4-2007 02:25 AM 發表

:shy:高達GAME無咩研究....不過試過和人鬥鐵球.唔用槍.打死都唔夠時間:DD世上最弱.

的確有d機弱得離譜,  ball呢d我諗至在過癮, 不過一樣有人用高達挑ballball or guntank, 咩人都有:DD
原文章由 特級豉油 於 10-4-2007 01:03 AM 發表

唔通真係無人明我意思? 正如street fighter, 你用緊四大天王果個拳手, 人地用ken挑你, 只係用波波你, 守又死攻又死你有咩感想? 一場只有輸或者只有贏o既比賽真係有意思嗎? 曾經我試過玩緊capcom vs SNK2用四 ...

小弟只認為
絕量利用機體特性泥打 係無問題
自轉包 一擊走佬加布蘭 都叫肯同你打
都有辦法打得番
總好過個d企係到等你出招大硬直時先打你個d:*:*
如果有得選舉
大大會選擇 等你起身捉紅lock既高達
定係一尾後飛齋放浮砲既卡碧尼
原文章由 penny24hk 於 10-4-2007 10:25 發表

小弟只認為
都有辦法打得番
如果有得選舉
定係 ...

一尾後飛齋放浮砲既卡碧尼......................仲要連槍都唔開..........咁先死.....:ice:
無謂太執著勝負, 而且出得街打, 就預左人挑, 尤其是gundam vs呢d舊game, 多數人出得街打就預左挑機, 你有權唔鍾意人挑, 但人地都有權挑你. 你一個人坐左係度, 就4部機都冇得2vs2對打.
原文章由 penny24hk 於 10-4-2007 10:25 AM 發表

小弟只認為
都有辦法打得番
如果有得選舉
定係 ...

講起卡碧尼, 真係火都o黎埋, 試過一次有人o係宇宙空間挑我紅渣, 真係唔講粗口都唔得, 佢一未左左、左左、左左、左左....... 原來紅渣咁樣已經追唔到佢, 果條友係咁左左、左左、左左、左左.... 間唔中就浮遊炮射過來, 即使我企o係度等佢開火想避都無得避, 變成活靶, 最搞笑我唔郁, 佢都係左左、左左、左左、左左...  , 真係由頭到尾無停過,  仲係未試過右右... 我都唔知佢入錢為乜
:*

原則上「利用機體特性」係無問題, 我只係覺得既然咁樣就贏硬, 不如挑戰下d版 e版爆機好過啦, 難度咪仲高, 小弟覺得挑機難度絕對唔夠CPU d,e,f版, 始終只.1vs1 or 2vs2,  同cpu打經常群抽隻刺激得多,  最起碼cpu d 駁槍一定強過由人夾, 單係f版黑森林,  高達大炮坦克三兄弟o既駁槍, 一野就可以收晒大魔老虎渣古皮, 即使紅勇Z-gundam都頂唔得幾多,  我估大多數人根本唔願挑戰難度, 只喜歡打到人地起身走人:ar:

不過我覺得SEED destiny 對戰已經好過 z-gundam Dx好多, 亦真係滿足到夾機, 最起碼「企係到等你出招大硬直時先打你」已經修正好左好多
:DD
原文章由 getterwing2 於 10-4-2007 01:52 PM 發表
無謂太執著勝負, 而且出得街打, 就預左人挑, 尤其是gundam vs呢d舊game, 多數人出得街打就預左挑機, 你有權唔鍾意人挑, 但人地都有權挑你. 你一個人坐左係度, 就4部機都冇得2vs2對打.

簡單d講喇, 我唔係執著勝負、唔係討厭人挑機, 係討厭人挑機「另有目的」、用屈招去挑贏人o者, 你講得o岩坐o係度就要預左, 挑得堂堂正正我真係無所謂, 唔想比人挑就唔打, SEED destiny我仲未識打, 有人挑我輸左就唔玩囉無計, 鬼叫自己唔鐘意去買書睇或者買隻game o係屋企苦練絕技咩:DD
原文章由 特級豉油 於 10-4-2007 03:38 PM 發表

講起卡碧尼, 真係火都o黎埋, 試過一次有人o係宇宙空間挑我紅渣, 真係唔講粗口都唔得, 佢一未左左、左左、左左、左左....... 原來紅渣咁樣已經追唔到佢, 果條友係咁左左、左左、左左、左左.... 間唔中就浮遊炮 ...

呢種卡碧尼 小弟遇得多啦
特別個d以為自己好勁個d人先會咁用
(其實大大所不屑既人都係呢種人多)

另外 e家d人已由企係到等你
進化到一咪sc 無論係戰場內外都係咁sc
好似連dush都唔識咁:cool::cool:

見到呢種人挑機 小弟只好用 一拍兩散技
少少離題:

玩AoE3 未有patch 係咁既: 上網random 對手會先有5s-10s show 對方用什麼civ. D人見對手用有得屈既civ 就取消...(就算佢自己都係用該civ...)  

好拉就算入到game...load 3mins -5 mins 入到game, 都有2mins 有權quit game 唔計分.......... (D 金遠少少都
quit 有時 開晒地圖, 人地D金仲遠......)

好拉過2分鐘, D人用既戰術10個有8個一樣....

好拉, 大局將定時, 又有人關router.... (<- 最無品....:cool:)

好拉唔計1 vs 1, 2 vs 2 random team...一random 到自己team 總level 低 (level 23+24 同 level 25+23 少少都計) 又 2mins 有權quit game . 好, 你quit 你都同teammate 講聲...teammate過2 mins. quit 照計分...

有時我真係唔明係人玩game 定分玩人? (3-5mins load 完又唔玩...再random 過...揀game 時間仲多過玩game 時間....)