Toysdaily 玩具日報

查看: 10111|回復: 28

打機對戰疑問

其實我一直覺得好奇怪, 街機由gundam>gundam DX... 到而家Gundam SEED destiny, 點解:?:

1) 咁多人只鐘意挑機, 但係只會大機挑中機細機、 識飛挑唔識飛(例:Z 挑舊渣)、有槍挑無槍(例: 高達對強人), 贏左有成功感d咩? 有時仲見明明見人地唔識打都挑人機
2) 有d人明明打十幾廿舖都輸比人, 點解仲堅持入錢挑人機呢?
3) 有好多人挑贏好多人o既高手(仲要係高達、Z 呢d), 點解一同CPU對戰就贏唔過兩三round, 甚至第一round都輸, 單拖爆機真係見都未見過,    只有z-gundam DX  A版就有, 但CPU真係好低鬼能...
4) 點解 2 vs2 一定要大機夾中機細機咁對打? 又好多大大要搶住用大機, partner(當然唔識)用大機分分鐘"小"人地..., 有時真係見好鬼悶
5) 點解挑機一定要第一版先叫公平? 但大機挑細機又唔會講"公平", S.freedom挑初期型Ginn 就叫公平?
6) 當有人入錢打算一齊對戰CPU, 另一位打緊o既大大就會起身走人, 一齊打真係咁唔高興?  
7) 尤其係SEED開始, 有d人單拖去打機, 見有位都唔敢去挑, 自己fd來度就夠薑一齊去挑人, 真係唔係好明咩心理

有時出去打機真係好無意思, 真係想技術交流我都無咩所謂,  我又唔多鐘意玩高達喎, 用d渣古大魔不知幾過癮,  一直希望舊渣由頭打到落尾兼升級隊長機, 不過成日都遇上高達 z高達、mark2「挑戰」, 不過都試過好多次遇到d傻仔, 雙mark2都可以輸比隻綠渣, 漢堡包都輸比齋用斧頭o既紅渣(有時覺得無癮就會唔用槍玩齋格對戰:DD), 唔係因為我特別勁只係對手特別...

試過一次同人用雙綠渣打CPU, 有個高手入來用z-gundam挑, 仲要用一擊即離o既飛行攻擊打法打贏, 之後佢好自滿地同佢\d fd講, 「你夠唔夠薑一個挑兩個丫? 我就夠喇」
:ar:
:cool:

[ 本文章最後由 特級豉油 於 22-3-2007 05:26 PM 編輯 ]
因為佢地平時生活自卑....
所以要係打機搵返d 成功感.....
大大o既情況我都與過.....我都只係想打下機姐...
有2條link 都係要挑....輸左又要再入挑....
真係挑x星:!
頭像被屏蔽
講真丫, 我覺得連打機都唔挑戰難度, 平時做人都唔知點算...

對CPU 其實仲難過對人, 挑機來來去去都係果幾度板斧, 贏都係贏屈機, 用Z挑渣古, 今時今日都仲用擊低渣古後企o係度等渣古起身再用劍劈, 咁贏會開心d咩? 我覺得最開心只有機舖老細

re: k@213
中機加中機SEED 就會因為多高達而且戰力又平均, z-gundam 同Rx78-2我覺得最唔好玩, 空中按格制鬼死咁追, 唔駛技術就劈到人, 毫無意義, 真係期待四隻舊渣互鬥:DD
gundam vs 系對戰係要講團隊配合, 單拖挑人就算有打握, 唔覺意有個低手來做partner就輸實

有d人見機就挑, 無論你用咩機一樣挑
原文章由 getterwing2 於 23-3-2007 12:15 PM 發表
gundam vs 系對戰係要講團隊配合, 單拖挑人就算有打握, 唔覺意有個低手來做partner就輸實

有d人見機就挑, 無論你用咩機一樣挑

見機就挑都無咩問題O既, 不過人地用GUNTANK, 都無理由仲揀Z-GUNDAM 來挑人卦, 隻揪隻GUNTANK都打得贏Z-GUNDAM, 果條友真係要十九樓跳落O黎啦:DD 明知贏硬又唔刺激仲挑來做乜鬼? 呢D事時有發生,唔係單單一兩單, 所以都唔明而家打機心理, 可能我已經OUTDATE了:DD
今日又遇到經典o既「挑機」喇~

話說小弟用渣古+Magella cannon玩緊e版玩得很過癮之際, 有人用龜霸佳仔挑機, 本來無咩問題, 點知只係用頭炮玩屈機, 但係都係屈唔到, 就用紅勇再挑我渣古Magella cannon, 果然高手!  結果未打我就走人喇~ 當時我隻渣古都升格左做隊長機, 都廢事比佢屈了
:DD
一直都有呢D人.
當年拳皇某些角色有無限連續技.....:no:
我不屑用.
結果就之前打得幾好都無用.
人家就一招ko了.

大家都鬥一招有咩好玩:?

街霸最正就是有人夠膽用無影撻挑戰:*

最肉孫就見過玩"痴身"等時間夠.點知解唔到.
一齊無得玩:angry:

[ 本文章最後由 原罪 於 2-4-2007 01:28 AM 編輯 ]
係啦~ 搞到我唔想玩拳皇:*

街霸果d又係, 隻game都n咁多年, 玩下四大天皇果個拳皇(唔記得叫咩名) 對戰cpu 挑戰下難度, d人就失驚無神用ken來挑, 係咁出波鬼唔知你贏硬咩:*
原文章由 特級豉油 於 1-4-2007 07:52 PM 發表
今日又遇到經典o既「挑機」喇~

話說小弟用渣古+Magella cannon玩緊e版玩得很過癮之際, 有人用龜霸佳仔挑機, 本來無咩問題, 點知只係用頭炮玩屈機, 但係都係屈唔到, 就用紅勇再挑我渣古Magella cannon, 果然高手 ...

咁都用個 "屈" 字? 真係無言.
其實我覺得機械人對戰都係VO最正..
不過都唔知有幾多人仲會玩喇..
原文章由 getterwing2 於 2-4-2007 06:19 PM 發表

咁都用個 "屈" 字? 真係無言.

佢用o既佳仔只係保持o係一個距離用頭炮, 無彈就閃, 咁同高達挑強人, 只用槍保持距離射強人有咩分別? 唔叫屈唔通叫「高招」:(

咁紅勇挑渣古+cannon, 咁又算唔屈呢? :?
原文章由 特級豉油 於 3-4-2007 11:27 AM 發表

佢用o既佳仔只係保持o係一個距離用頭炮, 無彈就閃, 咁同高達挑強人, 只用槍保持距離射強人有咩分別? 唔叫屈唔通叫「高招」:(

咁紅勇挑渣古+cannon, 咁又算唔屈呢? :?

用格鬥機同你打, 唔通要同你鬥射?
用射擊機同你打, 唔通要玩格鬥?

用蘇聯佬同你打sf2, 唔通要專登同你保持距離?

用紅勇挑渣古又有何屈? 好多人只識用一兩隻機, 你用高達又好舊渣又好, 佢都係會用紅勇, 一d都唔奇, 一d都唔屈.

出得街打, 真係預左會有人挑機. 我出街打都係十打八輸, 輸左只係技不如人, 唔係下下expect街客要讓你的.

我諗你真係唔適合出街打, 在家中打電腦會好d.
原文章由 getterwing2 於 6-4-2007 03:13 PM 發表

用格鬥機同你打, 唔通要同你鬥射?
用射擊機同你打, 唔通要玩格鬥?

用蘇聯佬同你打sf2, 唔通要專登同你保持距離?

用紅勇挑渣古又有何屈? 好多人只識用一兩隻機, 你用高達又好舊渣又好, 佢都係會用紅勇, ...

我諗你唔明我意思, 如果紅勇同渣古本身實力係平衡, 點挑係無所謂, 我亦接受人挑機, 但「挑機」本身意義係咩? 同人比試一下係咪? 咁你入錢挑戰人, 就應該向難度挑戰, 你會唔會以大學生身份, 挑戰幼稚園生? 又有無超重量級拳手, 去挑戰超輕量級拳手? 正如用紅勇挑舊渣, 即使用舊渣o既人如何用得出神入化, 紅勇輸o既機會會幾係幾多%大家心知, 一舖明知贏硬o既挑戰, 算得上挑戰嗎? 我真係未聽過「向低難度挑戰」; 又假如閣下用緊高達流星鎚, 有人用高達雷射槍挑戰你,  大家雖然大機,  但對方只用遠距離射你, 你又無法追上用流星鎚打對方, 變成活靶, 贏左你真係值得高興? 你輸左唔忿氣又入錢用高達雷射槍挑返佢? 佢輸左又入錢用z-gundam挑返你? 咁咪即係又變成「鬥大」???? 有咩意義呢又? 正如我撩你隻揪隻挑戰你, 但我用枝槍射低你來贏, 咁挑戰ok嗎? (唔好誤會只係打過比喻唔係撩交打呀:shy:)  

我自己而家只喜歡vs cpu d  d版E版F版挑戰難度, 因為即使係用高達,  都未見過有人單拖打爆機, 我自己仲多數用細機, 即使用緊大機有人挑我, 我亦只會自己提高難度, 例如用高達齋用劍唔出槍(但絕對唔用cheap招)、紅渣齋用斧頭手榴彈, z-gundam唔變型, 現目標係舊渣單拖由頭打到尾:DD, 綠渣紅渣大魔都單拖爆了F版  

除非挑機意思"挑釁"唔係"挑戰"囉, 咁我就無野好講
既然你鍾意向高難度挑戰, 點解咁不滿人地用大機挑你? 我諗你睇勝負睇得太重了. 輸俾人又駛乜咁執著? 而且依家出去打高達呢d舊game, 根本俾唔到人唔挑你的理由.

挑機的人, 唔理你係新手定高手, 總之見人就挑, 因為同人對戰比同電腦對戰得多, 就係咁簡單.