Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 關於聖衣神話

有,都有用...
但一段時間又要上過,煩左D....
光油一干左就唔駛理,一勞永逸,但風險又高過臘水D..... ...
neo.L 發表於 23-4-2012 03:26 PM

我就係驚,所以先唔敢用其他,我有諗過噴光油...
不過又擔心有白化,又擔心噴太多會熔...
師兄用過臘水就岩,我有野想問...
如果以天蠍為例,要上臘水既位,係唔係得頭盔、腰甲、手背甲等等???
其實就唔需要上???
例如:手甲、腳甲、胸甲等等,呢D係唔係唔駛上都OK???
師兄用過臘 ...
小堅 發表於 23-4-2012 03:31 PM

我都係手油,以前試過拿隻大系試噴膠件真係溶左:oh:
師兄用過臘 ...

ex甩油其實是否只在膠件,金屬件無事的?
ex甩油其實是否只在膠件,金屬件無事的?
yugi 發表於 23-4-2012 03:40 PM

應該係啦...
但係金屬件如果氧化...
呢隻臘水幫唔幫到手???
應該係啦...
但係金屬件如果氧化...
呢隻臘水幫唔幫到手???
小堅 發表於 23-4-2012 03:42 PM

未試過,我d銀件都係模型鋪求其一隻透明油油上去算,見佢咁多隻油都唔識分:(
未試過,我d銀件都係模型鋪求其一隻透明油油上去算,見佢咁多隻油都唔識分
yugi 發表於 23-4-2012 03:44 PM

如果上光油,我都係選擇手油...
噴既話我有陰影...
好有用! 我無ex,但訂左6月的ex星矢同之後的人馬
請問有透明油的件係咪反反地光? 因為第一次玩,唔識點分有無 ...
heihei84 發表於 23-4-2012 03:21 PM

星矢EX個種色就係冇透明油,   
黃金EX既黃金色其實係同星矢一棣電鍍,但上面就有一層"透明黃/橙"做出黃金效果.....而我所指既透明油就係"透明黃/橙"......
唔係睇唔到既透明....
仲有隻八腳馬擺左咁耐都冇事...
師兄用過臘 ...

EX天蠍我只做膠件,有色金屬件真係未出過事....其實氧化都未發生過舊黃金身上,出事既都係膠....
回復 20# yugi

其實手油更易出事架......
而且一樣要干噪環境.......
回復 23# eycw

出左盒好好多既......
回復 26# neo.L

你意思係放響盒反而會有事?
EX天蠍我只做膠件,有色金屬件真係未出過事....其實氧化都未發生過舊黃金身上,出事既都係膠....
neo.L 發表於 23-4-2012 08:55 PM

THX師兄,咁我可以做少好多野...
尋日淨係整隻天蠍用左2個鐘...
回復  neo.L

你意思係放響盒反而會有事?
eycw 發表於 23-4-2012 09:09 PM

我隻天琴就係,而我隻星矢胸像都係......膠件升level做黃金聖衣......
THX師兄,咁我可以做少好多野...
尋日淨係整隻天蠍用左2個鐘...
小堅 發表於 23-4-2012 09:36 PM

其實最危險既係頭髮掂到膠件,如穆先生.....