Toysdaily 玩具日報

查看: 33641|回復: 38

[分享討論] 關於聖衣神話

今日我加工既聖衣神話程序,而開開工我又多手搵左隻未開既黎做埋,細佬不才,但都同大家分享吓.....

由於神話既膠件電鍍會甩透明油,所以我都會上一層"力架"...
最好用魔技研既冷烤漆,我用曬先用gx100.....
(冷烤漆係我見過最好既力架,保護力好強!!最岩神話用)

上時要少少咁上,到咁上下又要一野厚噴.....干左就會"令面"....

如果唔係少少咁上,力架加開油水有腐蝕性,會影響本報既透明油.....
而天氣潮濕唔好噴,今日天氣都唔干,但我自製左個干躁環境...
寵物用既暖毯加發泡膠盒.....

我點解要咁做呢,點解唔做d金屬件呢?因為金屬件電鍍的確會氧化,但有色既金屬件係有一層透明油,好奇怪,膠件既透明油會溶,而金屬件係唔會,我估係金屬溫度低d......
所以我只做膠件,唔信既我今日先開隻白銀天琴比較吓......

同一盒野,金屬件冇點變色,但膠件已經進化成黃金聖衣了....
同樣未開既神鬥白虎,原本以為同一命運,但原來.....

佢有一層透明籃,唔係只係電鍍,所以年代差不多,但冇變色......
而我再用美c狄同天琴比一比....

變色真係好勁,我好肉痛......

所以大家要明白,氧化未必一定隻隻同一程度.....
1.有透明油既電鍍金屬件最耐久,可以唔做任何野....
2,冇透明油既電鍍金屬件直接接觸空氣,一段時間後會瓦色,氧化,所以我會上一層透明力架,做到同1.一樣既效果.....
3.有透明油既膠件長時間擺透明油會溶,唔好比佢同其他膠件直接接觸,我以前會加透明膠紙由佢溶,而家我會好似天蠍ex既肚位咁(第一張圖),上一層力架(未夠時間証明功用,但我有信心).....
4.冇透明油既膠件就可以擺好耐都冇事,但只限開左盒display,如果長期係盒內會好似我隻天琴咁...我都會上一層力架,以防太長時間擺display都會黃(就算真係黃左都叫做過野,心服口服).....

最近有新朋友玩神話ex,問到氧化問題,我所知既都同大家講吓........
以上所有都係本人推理見解,如果各下跟住試的話我唔會負責....(上力架落神話度真係要技巧既,搵第2d野練過先好試)...

更加要提醒大家,新既ex星矢係同天琴好相似,要做野,唔做都要開黎display,唔好焗係盒.....

我第一次出咁長既post.........請支持吓.....
感覺好受用....但是太多香港用語看不懂@@
請問
1.合金部分應該用什麼牌子的保護漆呢?
2.塑膠電鍍的部份該用什麼牌子的保護漆呢?
3.有些神話買來就會有一成薄油(如限定版海皇),需要擦拭乾淨再噴保護漆嗎?

如果可以附保護漆的廠牌和圖片就更好了,感謝你>"<
Thanks for sharing. Sounds like a great way to protect the 神話
Great research, detail study and experiment!
頭像被屏蔽
我都係求其上d唔會發霉的透明油上去算
Very professional skill ... but I just afraid I dun have the GUT to do so :(

感覺好受用....但是太多香港用語看不懂@@
請問
1.合金部分應該用什麼牌子的保護漆呢?
2.塑膠電鍍的部份該 ...
muramasaliu 發表於 23-4-2012 03:15 AM

http://tw.myblog.yahoo.com/mgmhobby/article?mid=311
我用過最適合聖衣神話既保護漆,感覺低腐蝕性一點,而且韌性好高,但比較貴用......
金屬件膠件都可以用任何牌子的保護漆,問題是噴的技巧,要輕噴數層形成一層保護底色,但輕噴光油唔會有光澤,所以最後要開大少少噴一層厚一點.....
開盒時的"脫模油"可以的話先用紙巾揉一下比較好......
我都買左魔技研既冷烤漆
裝甲仔 發表於 23-4-2012 05:01 AM

我都係年幾前知呢隻油,真係好韌,似有一層膠係面,好正....
但唔用開油水噴一架車...可以用半支......貴用,但真係勁野黎.....
我都係求其上d唔會發霉的透明油上去算
yugi 發表於 23-4-2012 11:31 AM

隻隻都噴真係用唔少功夫,我有部分冇點攪,但冇色既電鍍一定要攪.......
今日我加工既聖衣神話程序,而開開工我又多手搵左隻未開既黎做埋,細佬不才,但都同大家分享&#21523;.....
...
neo.L 發表於 23-4-2012 02:04 AM

師兄,我昨天也為EX天蠍做了保護...
我用的是雙星的臘水,用後感覺都可以...
你有沒有用過這個???

隻隻都噴真係用唔少功夫,我有部分冇點攪,但冇色既電鍍一定要攪.......
neo.L 發表於 23-4-2012 01:40 PM

我都只係搞銀色件,但現在ex睇怕要全部搞先得:oh:
very nice, detail enough!!
好有用! 我無ex,但訂左6月的ex星矢同之後的人馬
請問有透明油的件係咪反反地光? 因為第一次玩,唔識點分有無透明油
我都只係搞銀色件,但現在ex睇怕要全部搞先得
yugi 發表於 23-4-2012 01:55 PM

同感,新LINK真係比多D力,我打算用曬冷烤漆做,不過呢次用住GX100先,工作情緒一到就唔好浪費,唔係會咩都唔做HAHA.....:77:
師兄,我昨天也為EX天蠍做了保護...
我用的是雙星的臘水,用後感覺都可以...
你有沒有用過這個???

...
小堅 發表於 23-4-2012 01:43 PM

有,都有用...
但一段時間又要上過,煩左D....
光油一干左就唔駛理,一勞永逸,但風險又高過臘水D..........