Toysdaily 玩具日報

查看: 33056|回復: 59

[玩具攝影] <天外凶獸>Space Godzilla(by:sumsum)

<天外凶獸>Space Godzilla(by:sumsum)

太空哥斯拉(Space Godzilla),原本是一大塊宇宙晶石物體,但結合了原裝正版哥斯拉的「G細胞」從而進化為”太空哥斯拉”。感應到擁有同樣血緣的正宗哥斯拉,所以飛來地球破壞及挑釁「正版貨」。

到日本製造大量巨型晶柱方便吸收天外能量,變成自己的主場...再企圖活捉”小哥斯拉”,足已完全挑起”哥斯拉”的憤怒。
第一戰,”哥斯拉”走到對方主場...”太空哥斯拉”以週圍及身上晶石無限地吸取宇宙能量與”哥斯拉”對戰,加上”太空哥斯拉”擁有飛行能力,”哥斯拉”於這回合完全處於下風。

第二戰,人類製造的分體式機械人”莫基拉”加入戰線,間接令”哥斯拉”發現”太空哥斯拉”的弱點...兩肩上的大型晶石。”莫基拉”及”哥斯拉”毀掉晶石後令它再沒有宇宙能量作強大補給...終於...被龫掉了...

”太空哥斯拉”...在小弟眼中,外型是夠凶、夠惡又有氣勢!但我覺得在故事設定中卻是一頭進化非常失敗的半外星生物,為什麼呢?...地球上所有生物的進化,也是為了適應環境而慢慢強化某有利地方、保護隱藏自己的弱處,但”太空哥斯拉”作為一頭外太空+地球生物而進化的巨大怪獸,卻竟然把自己最主要的能量補給媒介及致命弱點,巨大化、非常顯著地放在兩肩上,簡直是一個非常抵死的致命敗因。

good photos
support...
頭像被屏蔽

我唔介意無人識欣賞, 好似motuc咁樣我一樣玩得咁開心.
這隻太空哥斯拉同哥斯拉真係神物級的玩具, 對於我來說價值比自由高達合金仲緊要!!

sum兄我喜歡你用黑色的背景來影, 這樣先可以將佢地的顏色造功表露出來!!

我成日都認為he-man classic 的motuc 整個系列係為我而出的,
這個shm哥斯拉系列也是一樣, 是為了達成我的童年夢想而出.
回復 3# 劉波

Me,too!
多關節、外型體態完全忠於電影、又吾會太大只,絕對只此一家!設計、造型師好嘢!
如版主Dick.Po兄所言,比例上,可以crossover其他S.H.F Ultraman系列、S.R.合金系列玩!超正!
但我只會選擇性入手,coming soon嘅機械人”莫基拉”、”翼龍”...完全零興趣...

呢隻真係神級玩具,貴係貴,但絕對物超所值
呢隻確係好物~
造型一流,
但佔地太廣......
唔敢帶佢返屋企.....:no:

多謝樓主分享美圖!!
頭像被屏蔽
回復 4# sumsum.com

唔...我都其實唔係隻隻咁大興趣.....好似佢個仔...我覺得太卡通無興趣.
但係翼龍同莫斯拉始終係電影入面的對手同幫手....設計師右設計得好....
唯有支持佢地, 希望佢會出多些勁抽d的怪獸.

同埋看到eva的第十使徒竟然係shm出.....找爆頭都諗唔到......
我其實希望robot魂再出過隻初號機, 改善股關節.....

你看到我說的那隻狄斯亞吧? 這隻超級怪獸大哥斯拉幾倍, 如果出玩具就超正!!
相拍得好靚,比之前見過既要好,感覺使成個太空哥斯拉既造型感覺亦都更加自然:71:

回復  sumsum.com

唔...我都其實唔係隻隻咁大興趣.....好似佢個仔...我覺得太卡通無興趣.
但係翼 ...
劉波 發表於 31-3-2012 11:57 AM

迪斯亞無大哥斯拉幾倍甘誇張,設定上同太空哥斯拉一樣係身長120米(其實太空哥斯拉做細左一D),而平成哥斯拉設定係身長100米,所以迪斯亞大概都係高哥斯拉一個頭,身型大一圈左右。
回復  sumsum.com

但係翼 ...
劉波 發表於 31-3-2012 11:57 AM

「世紀必殺陣-Destroyah」,我點會吾識~:65: 我有成套影碟。
佢冇幾倍咁誇,高Godzilla成個頭,大隻d咁啫。
要數兩倍大身型咁誇,相信係「Biollante(巨型植物+G細胞怪物)」。

頭像被屏蔽
兩隻出我都入硬,只是棵樹怪唔知點出……
回復 8# yagami

高個幾頭LA
自從SHM推出
我就開始對哥斯拉有興趣~
可惜呢條LINE太貴
我呢D學生仔玩唔起
回復  yagami

高個幾頭LA
Bebe* 發表於 31-3-2012 05:14 PM

大概甘上下啦,其實幅圖度哥斯拉都稍稍彎左身,伸直的話應該會再高D:58:
兩隻出我都入硬,只是棵樹怪唔知點出……
劉波 發表於 31-3-2012 03:31 PM

以前(98年)我有一只「軟包膠內電動骨架Destroyah」!:43:
「Biollante」我比較期待出,因為市場上極少極少product。
之前旺角「超人玩具」display 過兩款Biollante同Godzilla上色不可動像,身形比例上Biollante超癲!根本一啖咬咗Godzilla上半身都仲得...
http://www.artoftoy.com/govsbidxfise.html

相拍得好靚,比之前見過既要好,感覺使成個太空哥斯拉既造型感覺亦都更加自然

迪斯亞無大哥斯拉幾 ...
yagami 發表於 31-3-2012 01:14 PM

我尋晚再欣賞一次「太空哥斯拉電影」,埋身對打一幕又差不多高...
身形上你介紹得啱,呢一個年代Godzilla係100M高。:65:
http://hkfigureclub.com/forumn/f ... &extra=page%3D2