Toysdaily 玩具日報

查看: 24886|回復: 29

[個人收藏] COMPOSITE Ver.Ka PTX-EX EXBEIN 兇鳥の眷屬!!

最近才購入的EXBEIN.之前因價格和QC問題一直不忍下手.
直到上個月有批特價貨從日本送到,於是貪便宜入手一盒.:36:

因之前的紅蓮的關系,對VER KA這系列的QC並不抱什麽期待.
而EXBEIN到手後感覺並不算太差..
黃色部分溢色相對比較嚴重,其次是白色;不過慶幸的是好在沒有太SAD的地方,除了左小腿外側有個大水口...:69:
整體QC比紅蓮好一些,但依然未達到我的要求(笨大你什麽時候才做到千值煉同ALMECHA的QC水準).
用以往產品對比的話,個人感覺在早期的GFF之上,在GFFN之下.

可動程度不過不失,但亦沒什麽亮點.腰關節聊勝於無,倒是腿關節比想象中可動幅度大.
雖然總體表現平平但總算對得住兩魚這個價錢:58:

-----------------------------------------------分割線---------------------------------------------------

外形酷似強襲高達的飛行型/I.W.S.P.背包

背包的可動機構較多,平衡翼可折疊.

Russell Saber
mk3的標準武裝之一;PT系列機體通用的光劍

另附有類似獨角獸高達那樣可把光劍固定於前臂的機構

雙劍近戰突襲!

Fang Slasher
銳牙切刃.mk3標準武裝之一

mk3舍棄了mk2較為不便的有線式切割輪,而采用了造型類似十字型飛鏢的Fang Slasher

粉碎目標吧!Fang Slasher!

Chakram Shooter
切割輪發射器.mk2的標準武裝之一;可發射出有線式遠程操控切割輪

Chakram是一種邊緣有伸縮式鋒利刀刃的金屬圓盤
R-2裝備的是Beam Chakram也就是光輪,而mk2的則是實體輪

Photon rifle S
光子步槍S.mk2的標準武裝之一;Photon rifle是遊戲中較為常見的光能武器

Graviton rifle
重力步槍.mk3標準武裝之一;這個SIZE與其稱之為步槍還不如叫做重力炮更加合適

雙槍裝著形態...太重了吧!估計大氣圈內無法使用...:(

-----------------------------------------------完---------------------------------------------------
:71: very good. Thanks
You can also buy Huckebein's 究極合金, cheap enough for metallic figure !!
Mine Red one is soooooooooooooooooo sad that haven't took any photo for it............... :79:
You can also buy Huckebein's 究極合金, cheap enough for metallic figure !!
gazza1211 發表於 26-3-2012 06:31 PM

大大是否指untifive的究極造形可動?
聽朋友講造型,細節,可動等各方面都不如SR超合金..
而且價格差不多.
祗可惜SR無出過Huckebein...

Mine Red one is soooooooooooooooooo sad that haven't took any photo for it...............
Douglas.M.Saint 發表於 26-3-2012 07:16 PM

將就下啦德哥...Ver.Ka條LINE已經整定系咁
是否限定對QC同產品定位無任何影響..
講真我對笨大越來越失望..
你睇MB作為公司的高端產品,今次隻FREEDOM都可以搞到QC咁差..
:63:大大拍得好正啊...我都未点玩屋企裹只啊:69:
好像唔太得~~~~~~~~~~~~~~~~~~
大大是否指untifive的究極造形可動?
聽朋友講造型,細節,可動等各方面都不如SR超合金..
而且價格差不多. ...
DSEMI 發表於 26-3-2012 10:43 PM

g大講緊的確係你所講的untifive究極造形,哩個系列係好幾年前的產物..同sr比有點難吧...再者要Huckebein以原貌出產品已經係絕望:die:~而且壽屋板模型價都差唔多...佢的價(指:究極造形)比你呢只都係多5草到,有合金成份,可動點都比佢好。如期用冇出的sr去比,到不如用你現有Ver.Ka去比,果部唔會顯得太失禮:71:(講咁多都係想大大買埋番黎影相再比我地睇~期待:43:)
unifive果隻... 遠睇ok
但QC真係好可怕!
我對QC要求好低,但都頂唔順!
好似搵小學生上色咁... 全部出晒界
ver ka我冇入,比較唔到
g大講緊的確係你所講的untifive究極造形,哩個系列係好幾年前的產物..同sr比有點難吧...再者要Huckebein以 ...
御遠將 發表於 27-3-2012 01:57 PM

聽我朋友講笨大一直冇出過Huckebein系因為版權問題(同高達太相似)..
而哩只EXBEIN在機設呢個環節中已經特登換走兇鳥系譜一貫既V形天線同多佐幅超遮住對眼來避免同高達撞款..:49:
所以大大你所講"要Huckebein以原貌出產品已經係絕望"的確無錯..
untifive隻Huckebein主要比例唔夠修長,感覺有少少短手短腳.
其實我個人對合金成份無咩追求,祗要QC同外型好睇,可動達標就夠:71:
unifive果隻... 遠睇ok
但QC真係好可怕!
我對QC要求好低,但都頂唔順!
好似搵小學生上色咁... 全部出晒 ...
locker2168 發表於 27-3-2012 02:40 PM

:50:唔系掛......咁唔掂?!
請問有無實物細節圖或者詳細少少既評測呢?我真系好想了解下..
仲有unifive大概有幾高度?
Composite Kai series is really a 1000% SAD series.
Composite Kai series is really a 1000% SAD series.
genesicgaogaiga 發表於 28-3-2012 12:14 AM

Absolutely agree!!:59:
唔系掛......咁唔掂?!
請問有無實物細節圖或者詳細少少既評測呢?我真系好想了解下..
仲有unifive ...
DSEMI 發表於 27-3-2012 08:36 PM

QC is a problem... But the worst thing is that the look of Unifive is totally unacceptable.  :(

Volks is still the best look of Huck series at present. :)
DSEMI 師兄,你影d 相好正呀!!
之前一直都有留意呢隻Exbein,但因為QC唔值$380的關係,忍痛SKIP了。
但如果2魚又可以喎,因為始終都係打機戰大,對曉撃霸及角木肇的機設很有愛!!~~可以分享一下係邊度用呢個靚價入嗎? 可以的話放工即係仆去買 :58: