Toysdaily 玩具日報

查看: 5383|回復: 14

[詢問] 想問幾個砌 MG Gundam 的問題??

1.    1:100   的人應該用咩上色,

如果上錯色/油出界 有咩方法可以補求??

2     mg  突擊自由 隻腳(大腿)  果個位

我知道會好易斷 , 係咪要整d 模型油 上去先得??

3     有冇一d模型鋪  (hk) 係專賣一d  mg 1:100 的人 ??

知道的話   打個地址比我...

4.    邊道賣的 mg   gundam / 模型(油)顏料  比較平 (hk) ??

5.   高逹筆  有冇 電鍍金 e隻色,  電鍍銀我買左,但係唔見電鍍金 @@??
4. 便宜不一定齊,齊不一定便宜
要多逛不同區找

回復 1# MAKxCF

1. Ching係咪話1/100嘅人仔? 一般可以用TAMIYA水性油嚟油的, 但因為有d油本身有光澤, 油完請噴水性嘅消光劑 topcoat, $4X一支, 如果唔噴消光, 個人仔就會立立令發光...:69: 請記住, 水性油一定要噴返水性topcoat, 如果噴錯油性topcoat, 會乸溶d水性油的

如果上錯色or油出界, 可用模型用嘅thinner抺走, $2X一支

如果怕油出界, 可以買支極幼嘅面相筆, $2X一支

2. 小弟冇MG Freedom, 所以唔知點易斷法, 留比其他Ching答~
但易唔易斷, 同上唔上模型油係冇關係嘅

3. 旺角洗衣街果2間, "千X達"同"英X", 呎2間最多Gundam賣, 可能差幾蚊difference

4. 模型油一般都賣差不多價錢, 如果為咗平, 特登走遠d, 車錢都唔止啦

5. 所謂電鍍色筆, 其實都係side氣, 因為畫出嚟都唔會似鏡面, 買gaia嘅金色吧, 係十分metallic嘅油 :71:
回復  MAKxCF

1. Ching係咪話1/100嘅人仔? 一般可以用TAMIYA水性油嚟油的, 但因為有d油本身 ...
BoAkawaii 發表於 23-3-2012 10:12 PM

2. 小弟冇MG Freedom, 所以唔知點易斷法, 留比其他Ching答~
但易唔易斷, 同上唔上模型油係冇關係嘅

有圖

但易唔易斷, 同上唔上模型油係冇關係 ...
MAKxCF 發表於 24-3-2012 07:06 PM

紅圈指的是組合時的注意裝入位置佈局而非指易斷吧?
紅圈指的是組合時的注意裝入位置佈局而非指易斷吧?
AIRU 發表於 24-3-2012 08:28 PM

只是因為H件是ABS膠, 用GUNDAM MARKER上色會變脆

http://www.mr-hobby.com/itemlist/pg17.html
「ABS樹脂」パーツに塗装すると、樹脂に塗料が浸透して、パーツが脆くなり、割れたりすることがあります。

只是因為H件是ABS膠, 用GUNDAM MARKER上色會變脆

「ABS樹脂」パーツ&#12395 ...
redfish 發表於 24-3-2012 09:01 PM

明白,原來如此:64:
明白,原來如此
AIRU 發表於 24-3-2012 09:07 PM

所以ABS膠件, 一般都不建議上模型油
頭像被屏蔽
除骨架外,外殼上色一般係未無乜問題要注意?:30:
頭像被屏蔽
我都想問下,如想消光,應該上水貼先定消光先?
上完水貼係唔係應該噴層野保護水貼?應該噴乜?
咁可以唔駛上色啦
一盒模型有幾多唔係ABS...
azraelho 發表於 25-3-2012 09:29 PM

一盒模型可以完全沒有ABS, BANDAI模型通常用PS

「ABS樹脂」パーツ&#12395 ...
redfish 發表於 24-3-2012 09:01 PM

明白,原來如此

係ar, 我上左金色 =="" @@