Toysdaily 玩具日報

[鐵道] N-Scale電動走行會

是日老婆返大陸丶亞女跟婆婆去左澳門,正是搞野之時!

早上十一點驅車去Warmblood屋企,然後& ...
常威 發表於 9-4-2012 08:06 PM

wow........ so eager to see some updated photos :71:
是日老婆返大陸丶亞女跟婆婆去左澳門,正是搞野之時!

早上十一點驅車去Warmblood屋企,然後& ...
常威 發表於 9-4-2012 08:06 PM

:handshake: 好嘢, 有正嘢睇
wow........ so eager to see some updated photos
RRAAYY 發表於 9-4-2012 08:59 PM

:78: how is your city going
好!打完冷!UP完相!開波!大家睇完唔明可以問!問完由warmblood解答!因為捍電過程、電路走向係由B哥負責,我就負責幫頭幫尾,例如鑽窿、爆破、執頭執尾同埋用iphone影相等!

好!材料預備好!

首先當然要爆開幢樓啦!

揀好顏色LED燈膽之後,試下work唔work先!

我揀左橙色!

因為成條鴨寮街得呢隻叫做最細既電餅夾($2蚊/個),所以就焗用呢隻電!($6蚊粒)

我地開會研究過,發覺響大廈頂整開關係最好既!因為唔駛拎起幢野黎開!所以我地就揀左天台水塔!只要好簡單拆開就得,非常方便!圖中為先鑽後cut做個開關位!

捍左開關、電箱之後,又試下粒燈先!

將大廈內既地板cut左埋便個角,方便走電!

臭B好細心,每個捍接位都有落戇膠粒(藍色)!好穩陣!

走完線,裝番好大廈,開關整幾骨子!

禮成!地下、中層、頂層都著燈!好靚靚呀!

:$
第二幢!:43:

今次呢幢藍色又幾方便,一爆開就見到每層中間有個窿,擺明係預你加燈走線!正!

又係天台整開關掣!畫定為先!

搞掂!全靠我......開窿小王子!:)

地下果層,CUT牆放電!

電爆破,一樣掂!又係小弟搞既!:71:

走哂電!用白燈!得左!:D
鑽窿小王子:71:
我要入番多D大厦先得:$
好!打完冷!UP完相!開波!大家睇完唔明可以問!問完由warmblood解答!因為捍電過程、電路走向係由B哥負責 ...
常威 發表於 9-4-2012 10:01 PM

:$ 正呀, 勁靚

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~:43:
第三幢!呢幢係Tomix既戲院!雖然大廈中空冇間格!不過冇間格有冇間格既裝法!

先響屋頂正中開個開關的的位!

反轉個頂,安個開關入去,fit哂!

原來幢野個頂有兩層,真係天助我地也!可以安心走線!先響天花轉兩個3mm窿先!

再響後面裝兩粒LED燈!將粒燈塞入去個窿度!

測試!

電餅放響底部!剛剛好放得入!只要鑽個窿走線即可!

入哂!

因為空心,所以一著射到落地!幾靚!:)

强 !!! :Q :Q :Q
勁 !!!!!!!!!!!   香港真係多燈神 !!!!!! :71:

第四幢,雖然係kato大廈,不過太細幢,天台冇位放燈掣,而且地方太細,即使每層加燈都會太光!所以我地兩個開完會決定將d燈裝響門口!
:he:

先爆開,將地下果層個騎樓鑽三個窿!

鑽完!

將粒LED燈屈成直角!

CUT走騎樓頂塊膠板,然後將d燈加上果三個窿!

走好d線,響角落鑽個窿,一次過走哂!

d線就係咁走向下!

最後燈掣用電餅都放哂最下層!就係咁!:handshake:
how is your city going
Herpa500 發表於 9-4-2012 09:38 PM

未有耐可以 post 上來 ................. :80:

被人笑呀 :63:   做多D手腳先 .........:56:
强 !!!
BlackAce 發表於 9-4-2012 10:27 PM

勁 !!!!!!!!!!!   香港真係多燈神 !!!!!!
RRAAYY 發表於 9-4-2012 10:40 PM

唔好咁講!其實全靠warmblood兄!:71:

不過經過我一日既學習,我都想買支辣雞玩下!:67:
家中熄燈一影!:D