Toysdaily 玩具日報

查看: 9824|回復: 23

[個人收藏] PLAY ARTS ~改~ Super Street Fighter IV 剽悍殺人蜂倩咪

倩咪 / Cammy White得知Street Fighter 第二彈會同豪鬼出
我第一時間就買佢
豪鬼唔係出得唔正是預算有限
我KOF派只能有選角取向….

過往遭VEGA邪惡組織(SHADOW的精銳部隊)洗腦的強化士兵
是Shadawlaw旗下最優秀的特種兵
受命執行VEGA的收集資料途中喪失記憶(STREET FIGHTER  ZERO 3時期)
號稱剽悍殺人蜂
後來被英國特工隊救獲目前是紅色三角的成員反過來追查VEGA的動向(SUPER STREET FIGHTER 2)
倩咪是位攻擊快速度型的女戰士

擅長使用柔軟的身體和腳部攻擊,配合柔和技巧的動作玩弄對手
反射神經根據SHADOW最新技術得到強化令到嬌小的身體爆發出難以想像的高超戰鬥力
小巧靈活雖然攻擊力不強能準確的擊中對方要害並輕易躲過對手的攻擊倩咪腿力非常之強能踢倒大三倍的對手
有著VEGA相同DNA
強化的用途是日後作為VEGA身體的代替品
為尋回失去記憶先要去一次Shadawlaw打敗VEGA
再度相遇知道了VEGA居然自己昔日戀人時的真相大聲斥責這位心中只有權利欲的男人
帶著傷心和絕望永遠的離開了Shadawlaw
初登場SSF2然後CAPCOM玩時光倒流在Street Fighter Zero 3出現
Shadawlaw優秀特種兵~剽悍殺人蜂倩咪身份不明
到了SSF2成為英方紅色三角特工後代表英國國藉
SSF2 / CV:スーザン・ハート/蘇珊•哈特 ZERO 3 CV:河本明子
SSF4的倩咪戰鬥技巧承襲了SF2時期設定

PA改~於SSFIV系列將心思放到包裝盒上
加入代表人物的顏色玩半截白+半截顏色效果清爽怡人
龍是~白+紅色
春麗是白+藍色
豪鬼是白+紫色
倩咪是白+綠色效果有清涼薄可消暑感覺~夏季最爽

PA~改~的素體規格依舊
膝關節仍係最難睇的部份
可喜的是高可動就算單腳
平衡度足夠自然比春麗更好玩 :73:

倩咪的身才比例比春麗順眼起馬冇吃不消的巨大象腿

兩款頭雕都好靚! 做到倩咪的娃娃臉就該有的神釆可以話係傳神啦
憑雕象有好表現就覺物有所值了

有好多動作難唔到佢

Game入面倩咪的對戰Post 1# 站立Ready!

發動突進技Spiral Arrow / 螺旋箭擊

小跳躍轉身裏拳Quick SpinKunckle / 加速迴旋裏拳

趁對方中晒而又未起身的空檔Post 2 #  挑引

對於紅色三國州特種部隊我甚至曾一度懷疑這位軍官好可能是倩咪的上司?
同樣具備紅帽子兼綠色衫….

自選Action
PA改~倩咪關節好可以玩到更動作
做到真正玩得盡興哩~可動方面的確讚嘆

….不過設計有隱懮
只要抬腿太過的話好容易滑脫造成甩脾
倩咪也有捱打….負傷的一面滴

Game入面倩咪被對手打的 post 3 # 捱打

負傷 !

地上爬行

反省

倩咪今次唔會輸的!

PA改~出的倩咪睇得又玩得
d關節...:50::55::69::72::ice:
可動人偶就挭係有關節啦
一分錢一分貨
從開始PA~改~設計敗於兩端可動關節
:55:都無用
玩得PA相信都見慣不怪

連轉輪科技同FIGMA出人型都唔美觀就知可動人偶也有缺點
所以硬膠Figure仍有市場
倩咪若做大d你話幾好可以換Hot Stuff素體!
玩得好開心咁啵:58::34:
可動人偶就挭係有關節啦
一分錢一分貨
從開始PA~改~設計敗於兩端可動關節
都無用
玩得PA相信都見慣 ...
純白騎士姬Saber 發表於 19-3-2012 07:01 AM

thanks for the lengthy review post, i got cammy and chun li
also. and i don't think the joints are as bad as it looks once
i start playing with it. and cammyXhotstuff body is a great idea~
玩得好開心咁啵
Nath 發表於 19-3-2012 11:15

春麗玩左陣就入盒
倩咪玩足3日
咁你話呢?:58:

PA倩咪都係要鑽研必殺技動作至會好玩:71:
Very good post !!!!!!!!
我都有買呢隻Cammy
不過亦老實講PA 嘅關節設計真係比三大主流:
SHF,figma 同超像可動差咗一個檔次
尤其呢類少布或貼身衫嘅figure
所以PA設計的關節適合鎧甲人同機械人類別
大腿真係大......:50: