Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: goahead

[分享討論] Mr Crystal Color XC-05 試噴, update @ 24#~

回復 14# dannydanny
不客氣, 我都係自娛, 又可以交流一下~  :)

回復 15# flash
呢隻 色系好似幾過癮~  :71:
回復 1# goahead

給力有心的試用報告

多謝大大分享
大開眼界..........:43:
完成了幾個零件, 好多柱位縮膠, 拋光後更顯眼~ :cool:

nice,
but the "green line" can't standout:38: maybe change to white / light gray...

好多柱位:? 縮膠:?

回復 20# ygat2005

下圖兩個零件可以見到我補o左白色畢地, 噴完第一轉灰之後已經見到柱位(零件裡邊)有縮膠, 影響到外面有凹陷情況, 因為會拋光, 太顯眼就要補.

睇翻全隻 Jehuty, 其實好多地方都有呢個情況, 有部份零件我都睇漏眼, 拋完光至見到.

Update 一下隻 Jehuty, 龜速進行中. 由於每個外露零件都要拋光, 等漆膜乾透亦要時間, 只好分段做. 機體黑色甲用了消光, 今天組合一下, 看一看效果~

?gl=US

完成了的小部份零件~

全機體唯一的水貼, 水貼邊亦打磨過~

等待打磨的零件~

由於拋光後好多粉末都藏在細縫隙內, 應該會用水全部沖洗一次, 再打一層 Tamyia 蠟水. 四月份應該完成了~ :)
28/3 ,今早完晒所有拋光程序, 試影o左兩張相, 手指甲未油, 地台亦想改裝一下~

Update 一下隻 saber, 龜速進行中

the matt black not match metallic blue/red:62:
完成了主體, 地台要睇o下買唔買到綠色圈圈再改裝, 這是暫時的相冊封面~

nice color scheme:64: i very like your metallic red...:63:

still think the matt black not match others...

you need to speed more time on poster:58:

the logo is blocked by closeup, you used the wrong logo (this is Z.O.E., not Z.O.E.2), the background not match (too matrix?), too much blowup shots, the background can't stand out your color scheme, and missing the title...

your Jehuty doesn't wear the sword and feather?
好正,又有教學,謝謝大大~
噴XC系列係唔係好容易白化....
我用左GAIA T09開..一乾就白化....
有人話係GAIA T09問題...
係唔係一定要用番郡士LEVELING THINNER
五月雪 發表於 27-6-2015 10:57 AM
噴XC系列係唔係好容易白化....
我用左GAIA T09開..一乾就白化....
有人話係GAIA T09問題...

其實唔會好易白化 , 用 T-09 開我覺得無問題.

XC 系列係一種好容易沉底o既油, 可以開 1:3 , 薄噴一兩層就停手, 等乾(至少十五分鐘) , 再薄噴, 重覆直至噴到滿意為止.

等候乾時, 我唔會留 XC 系列油係筆杯, 倒返出o黎, 再用 washer 谷一谷槍清潔支槍, 準備下一輪, 因為佢易沉底, 我覺得呢個係比較可行o既方法.

不妨再試試.  :)
goahead 發表於 27-6-2015 06:23 PM
其實唔會好易白化 , 用 T-09 開我覺得無問題.

XC 系列係一種好容易沉底o既油, 可以開 1:3 , 薄噴一兩 ...

我上網都請教左好多人...
1)有人話用T09開會化開珍珠色..因為T09特性令金屬色化開更靚,但卻令珍珠粉化開變白
2)崇先生亦提議乾噴,加大氣量,較細出油量..令噴上件時的珍珠色開始乾透...分開多次噴達到滿意效果