Toysdaily 玩具日報

查看: 26333|回復: 29

[分享討論] Mr Crystal Color XC-05 試噴, update @ 24#~

Mr Crystal Color XC05 試噴~~

呢隻, $28一支, XC-05 Sapphire Blue

今日濕度低, 試o野一流. :71:

用膠茶匙, 一黑一白. 分別噴o左 Gaia EX01 同 EX-02

EX-02 光黑打底~

我用 Mr Hobby Leveling Thinner 開 XC-05. 比例我大約係 1:2, 感覺唔錯, 噴槍氣壓比較低都可以霧化到, 而且都幾均渾.

薄噴了第一層, 相片中可能睇唔到個效果. 但係實物係反光下已經有一層珍珠藍.

唔同角度~

雖然用 Leveling Thinner, 可能濕度低, 半個鐘到已經乾, 再噴多一層XC-05, 今次個色出好多~

白色真係唔係好顯眼, 有反光個效果唔錯的~

熄o左檯燈, 用天然光影一下~

相片中都睇到,表面其實唔滑, 如果parts 要進行滲線, 可能會有問題. 跟返官網, 濕噴了一層 GX-100, 對原色影嚮不大. 個色發出o黎仲平均o左~

天然光

天然光

另外都做o左金屬紅的試噴, 以前都是用銀底, 今次轉用金底~
都係先打光黑底 EX-02 , 用 Leveling Thinner 開 Gaia 010 Bright Gold. 唔太滑, 個金亦都唔係太閃~

用 水性 Mr Hobby H-90 Clear Red 噴, 下圖是噴了兩層的~

來自地獄之爪~  :34:

我隻 Jehuty, 將會由呢三隻色主導了, 一堆瓦礫~  :34:

Mr Crystal Color XC05 試噴~~

呢隻, $28一支, XC-05 Sapphire Blue

今日濕度低, 試o野一流.   ...
goahead 發表於 10-3-2012 03:46 PM

受教了:64:

在下成個月前也買了,打算在「可能性之獸」上色時用。
回復 2# AIRU

一齊研究o下咋, 不用太客氣~  :(
寶石系列既色五錯咖~如果磨到二千既話效果就更加正
教你個方法~基本打磨~400~600~1000~噴灰~再用二千號砂紙點水打磨
之後噴黑~再噴寶石系色~同埋你試下個系列既鑽石白~尼只出來效果就更加估你五到甘好噶
寶石系列既色五錯咖~如果磨到二千既話效果就更加正
教你個方法~基本打磨~400~600~1000~噴灰~再用二千號砂紙 ...
風的記憶 發表於 10-3-2012 09:52 PM

鑽石白的號數是?

地獄之爪:71:

red hand? your color scheme must be special...:57:

由呢三隻色主導? France:58:
回復 4# 風的記憶

Thanks~

回復 6# ygat2005

唔係全隻爪係紅色, 只會露出手指係紅色, masking 之後會噴主藍色. 情況就好似帶
o左"無指手套"咁. :)

你唔提我都醒唔起係 France, 不過白色沾好少部份~
like this?

回復 8# ygat2005

Yes, 我跟 Revoltech 個設定~
:36:
完成o左四對手, 補充多少少, XC-05 比較易沉底, 噴到咁上下可能要谷一谷槍或都攪拌一下D 油. 就算上幾層油, 我都唔會留油係筆杯.

接近我心目中個效果, 用返昨天的茶匙作為對比, 仲有指甲同關節位要手油了~  :)

回復 10# ygat2005

嘩, 索斯 ? 大 project ~  :71:
回復 11# goahead

nice color mix:71:
頭像被屏蔽
wa, goahead my friend, those claws of jehuty looks amazing!!!
and thanks for the post, and the illstrative photos, definitely
helps on future model planning.