Toysdaily 玩具日報

查看: 14148|回復: 30

[其他] 買模型開盒check

響報價區睇左條post, 有感而發,
以前細細個買模型, d模型舖都會開盒過我地check,
雖然我都唔知要check d咩, 多數點點頭就算;
不過就算再細間既舖頭都會咁樣做呢;

近年買模型都好少會叫你check, 多數入袋就走人了,
又或者係我少買左模型吧, 印象幾年前響大埔麗x模型,
買盒500羊sd gundam, 個老闆娘同我cut開盒俾我check,
我反而咢一咢... :p
模型check件系d細鋪先會甘做,我前排買個老細都仲開比我check
砌左四十年模型, 光顧了過千間大中細舖, 都未遇過咁好的老闆自動開盒讓我閱件, 真失敗:31:
以前模型鋪係唔學得依家咁用膠紙封晒盒...

當時可以開盒睇個飽之後先去俾錢... 邊得好似依家要俾咗錢先至開得盒睇?...

開盒睇係Check件齊唔齊有無爛...

小櫻上
當年成日去窩打老道環x睇模型,逐盒打開任睇任望,睇完一盒又一盒,睇完唔買無任歡迎!
響報價區睇左條post, 有感而發,
以前細細個買模型, d模型舖都會開盒過我地check,
雖然我都唔知要check d咩 ...
tigerson 發表於 8-3-2012 12:17 AM

以前在元朗某模型店是老闆娘親自開盒點數給在下看。
已十多年沒去那買模型,不知老闆娘現在還否替客開盒點數了。
舊時係洗衣街英明都係會開盒比人check件
不過依家佢d野太貴
好耐冇係佢度買過野 , 唔知依家仲會唔會比人check
check件其實好正常,不過如果買大盒的模型,件多真係好麻煩......所以通常都唔Check:78:
呵呵原來而家都有舖頭咁樣做阿,
不過我買左咁多件模型, 都未見過一開盒就爛件缺件等等呢, 所以唔check了 :P

講開環x模型, 以前響沙田西田地下果間環x買野,
佢地用包裝紙同你包好, 唔用膠袋, 果時我阿媽仲問我點解冇膠袋XDDD

睇叮噹先知, 原來日本買玩具係會用紙包起, 都係冇膠袋的 :P
經呢位師兄提一提,真係唔記得咗以前真係買一盒,check一盒㗎(由其是後其買手辦添)。
其實而家D鋪大多集團式經營,已經無左呢支歌仔唱了.

不過灣仔偉利,旺角英明同千里達,牛頭角百利達都仲會開盒比你CHECK的.
屋村文具鋪都會.
元朗合益都有一間模型店都會開盒畀你check的,佢有一個原則,就係唔係模型既野唔賣,好似robot魂呢d已經係成品既野唔會賣
honestly, checking models do make me feel kinda good.
is part of the buying experience, but of the years and
decades that i've built model, i have yet to encounter
missing parts(garage kit is another thing); just from time
to time a part fell off from the tree in the plastic bag.
so anyone has problems with missing parts before?
whether bandai or volks, wave, koto etc
以前黃大仙文氏都會開,不過佢衰在要放低d袋係門口先可入去睇
本人生平第一盒MG RX-78-2就係響葵芳地下模型舖買(已摺),當年個老板只係開一開個盒,話:「拿,齊件啦,本說明書係底。」唔夠三十秒就自行收起入袋,結果番到去發覺頭蓋前半部唔見左,透明袋冇開過,但係番到去同佢講要求換佢都拒絕,佢話開左俾你睇,依家先至話換冇得傾。結果我人生第一盒MG係「爛尾」的。

自此以後,我買每一盒模型都一定會驗屍咁驗,而且一定會問如果番去發現缺件而未開透明袋有冇得換,而絕大部份舖頭都肯換,只有一間縱X行就試過答話因為特價貨,就算未拆袋都冇得換,結果我係放棄冇買。