Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 幫屋企玩具櫃裝LED燈初步成果~~!!

我自己個宜家Billy也有裝, 不過建議你頂大柜走線方法可以更好D.
你火牛出電線,焊了落LED燈後,在Led燈另一 ...
nela 發表於 6-3-2012 09:58 PM

多謝ching既建議,可以一試!謝謝!
成日覺得咁會整熔SHF既顏色,會否??
AR樂 發表於 6-3-2012 10:36 PM

LED燈基本上長著住都不會太高溫(當然唔係好似d舖頭咁由朝開到晚啦),
加上唔係近距離射住d模型�神話�扭蛋的話,多數都唔會整溶d模型!
小小意見,如果可以裝晌兩側比裝晌正上方效果可能更好~
試過了,由於主櫃長24" x 高26" x 深14",若左右兩側打燈,中間及後排的模型唔夠光了,
至於兩個分櫃,第一個共有六格,約五尺高(深約 8寸),
若用現時每格一條LED燈(即用六條)已經夠晒光,
如若用左右兩側打燈的話,就可能要8-10條LED燈才能由上而下平均咁打光,
第二個分櫃道理亦一樣,共有三格(用三條)已經夠晒光,
如若用左右兩側打燈的話,就可能要4條LED燈才能由上而下平均咁打光,
不過無論點,都多謝CHING你的建議,謝謝:71:
我都想為個櫃裝燈,不過電線走位有礙美觀。
所以遲遲沒實行。

我都有個裝左燈嘅櫃
我自己裝, 一條好長嘅SMD, 可以隨意調較顏色同光暗
我都有個裝左燈嘅櫃
我自己裝, 一條好長嘅SMD, 可以隨意調較顏色同光暗
Griffon05 發表於 7-3-2012 09:51 AM

正!多謝分享!
櫃好光、玩具好暗,其實係咪可以set前少少:58:
如果睇果時開一陣應ok 長期開!祝君好運
我買個種係3M軟膠 LED,可接駁任何長度,點轉彎都得,顏色選擇多:p

我的櫃:shy:

EX唔入了,一來貴,二來唔想再入坑了,神話條路綁左咁多年終於鬆綁,唔想再輪回了!
ericlai58 發表於 6-3-2012 06:30 PM

我同你一樣...................
師兄~路過支持:71:
櫃好光、玩具好暗,其實係咪可以set前少少
neoneo 發表於 8-3-2012 09:29 AM

多謝提供建議,thx  :71:
我買個種係3M軟膠 LED,可接駁任何長度,點轉彎都得,顏色選擇多

我的櫃
verywai 發表於 8-3-2012 10:52 AM

好正~~~:71:多謝分享~~~:71:
我個櫃都係用3M LED燈條~~~!!
THX!
3MLED - 單色 1米現幾$$ 呢?? 12V 火牛仍 $50-80/个 ??