Toysdaily 玩具日報

查看: 29232|回復: 44

[個人收藏] 幫屋企玩具櫃裝LED燈初步成果~~!!

幫屋企玩具櫃裝LED燈初步成果~~!!
舊年幫屋企玩具櫃裝左主櫃部份o既LED燈,之後掉低冇搞了...
事隔一年...
上星期終於"的"起心肝幫剩餘二個分櫃配埋LED燈,
可惜因配返黎兩組電線o既長度,同玩具櫃內每格位置有所出入,
因此要先將櫃內所有玩具模型拎出來,再慢慢拉線及盡量偷位來收藏過長電線,
搞左兩晚完成度75%,尚欠四格櫃未拉線,先Upload相片上黎分享初步成果~~!!

好正:shiny:
我都係咁整法
不過用光管
樓主唔入ex:52:
不過神話真係好大既黑洞
樓主唔入ex
不過神話真係好大既黑洞
kevin629 發表於 6-3-2012 06:12 PM

EX唔入了,一來貴,二來唔想再入坑了,神話條路綁左咁多年終於鬆綁,唔想再輪回了!
細柜用ikea LED燈 / 大柜自己買燈條博火牛 ??
I'm also considering add LED to the toy shelf.
But the odd brightnesses of the LED makes me hesitate...
May be I'll use fluorescent light instead.. :42:
By the way, thanks for sharing bro! :71:
Great effort on DIY~
而d燈可以係邊買?
細柜用ikea LED燈 / 大柜自己買燈條博火牛 ??
nela 發表於 6-3-2012 06:39 PM

所有LED燈都是在鴨寮街配的!
神話的話,用咩顏色既燈最好?黃定白?

以黃金聖衣為例 :64:
個人意見用白燈,在鴨寮街買約$28條,每條LED燈一尺長,每條有12粒燈,另有每條18粒燈,但略嫌白色燈有點偏藍;至於用白燈原因是白光較為百搭,打落什麼顏色上都不會影響到模型顏色,舉例:如用白燈打落青銅或白銀聖衣上(如星矢天馬和冰河白鳥),會出番聖衣本身銀色光芒,但若用黃燈打落去,便會失去本身光芒,好似變左黃金聖衣咁,相反若用白燈打落黃金聖衣上,令到黃金聖衣更光芒!
以上是個人意見,歡迎參考!
:-)
LED燈照得耐會唔會氧化架:?
暫知不會令聖衣氧化:-)
我自己個宜家Billy也有裝, 不過建議你頂大柜走線方法可以更好D.
你火牛出電線,焊了落LED燈後,在Led燈另一端再出電線,長度由下層拉到上層,再焊另一條。就像S形走線法。咁就只外露一條電線。個櫃好睇D
(ps 你個櫃D神話好迫)
成日覺得咁會整熔SHF既顏色,會否??