Toysdaily 玩具日報

查看: 6350|回復: 24

[分享討論] 玩開黏土人既你地...

有時梗會遇到有一兩塊面hi到d礙眼但難以清除既墨屎吧...
你地通常會點做既呢:?
無視佢?
如果落手搞既你地通常又會點搞既呢?
有冇巴打會分享下...
小弟經常中sad貨(或者可能係小弟pro sir上身要求高啦...)
用鋒利的刀片輕刮…

我試過臉上有蚊咬~ 即係面部有一滴膠料… :die:
用鋒利的刀片輕刮…

我試過臉上有蚊咬~ 即係面部有一滴膠料…
太陽之牙 發表於 4-3-2012 07:45 PM

一滴膠料
係咪類似膠水滴咁?
就咁用界刀搞唔搞得掂?
用比較tidy rubbers角黎察,只限面相部份,好奸笑官網有教學:71:
用牙簽點少少開油水輕輕力掃走佢,不過肉色膠經常有入了膠的黑點變色,果啲一定冇得救,只有溝近似的肉色點左佢,同不見意用界刀刮,失手了花左仲難救,要求高的話只好買過隻
暫時好彩未見... 或者小櫻買得少... :(

最多都係頭髮部件色移落面部筍位但唔礙眼...

如果見到嘅話... 就睇該點是何許性質... 如是顏料之類應可用模型開油水清除之... 或用幼細砂紙打磨之...

小櫻上
用比較tidy rubbers角黎察,只限面相部份,好奸笑官網有教學
data 發表於 4-3-2012 11:34 PM

原來官網有教
下次試下先:52:
用牙簽點少少開油水輕輕力掃走佢,不過肉色膠經常有入了膠的黑點變色,果啲一定冇得救,只有溝近似的肉色 ...
粘土 發表於 5-3-2012 02:45 AM

你講果黑點d食左入膠果d情況
我都試唔少:die:
如果d黑點食得唔深還好
用刀片打平輕刮, 再用沙紙輕磨幾下都搞得掂
但食得太深果d我真係試過夾硬搞而整左個大凹坑上去:die:
暫時好彩未見... 或者小櫻買得少...

最多都係頭髮部件色移落面部筍位但唔礙眼...

如果見到&#22021 ...
小櫻 發表於 5-3-2012 08:26 AM

我試過隻白婭有成6, 7粒好明顯但就咁掃係掃唔走既黑點:59:
一滴膠料
係咪類似膠水滴咁?
就咁用界刀搞唔搞得掂?
機體 發表於 4-3-2012 10:31 PM

滴膠料已與面部融合…:die:
成日都有樓主所講既情況
多數都係刀筆打直輕刮, 一般搞得o店
最慘係有d位上漏左色, 開盒前又有膠紙反光睇唔到, 好難救 :70:
回復 11# ledmirage3100

漏左色都可以自己油番,貼溜水貼先死,都唔知去邊搵番:o
滴膠料已與面部融合…
太陽之牙 發表於 5-3-2012 10:11 PM

oh...so sad:oh:
係邊隻黏土人咁不幸啊...?
成日都有樓主所講既情況
多數都係刀筆打直輕刮, 一般搞得o店
最慘係有d位上漏左色, 開盒前又有膠紙反光睇 ...
ledmirage3100 發表於 6-3-2012 01:54 PM

上漏色反而未試過...
反而塊面爆膠(唔係joint位...), 有大凹坑就試過:oh:
回復  ledmirage3100

漏左色都可以自己油番,貼溜水貼先死,都唔知去邊搵番
粘土 發表於 6-3-2012 04:15 PM

溜水貼都有:@
不過黏土應該好少款有水貼架wor:?