Toysdaily 玩具日報

查看: 6211|回復: 15

[分享討論] 樂富艷霞結業, 一批跳樓貨被掃

昨天艷霞last day 50% off, 瑞記下午車走一批貨尾及扭彈機..
Lunch time 跟兩位老人家道別.
臨走老板話有一班後生仔掃了一些高達模型, 平過同瑞記取貨,
'拿去網上放售".

可能yahxxx, inspoxnt, 稍後會有平貨........

或相反 (例如 GP03 MG 電鍍版 艷霞 net HK$25X,  yahxxx $7XX)

P.S. 昨天入手
1/100 HG 日昇高達 $5x
1/72  HG聖戰士登霸 $2X
Limited Model Evangelion 00號及 2號機 各$2x
SD 高達 彈珠小玩意 $1x (God Gundam, Nu Gundam)
後生仔掃了一些高達模型拿去網上放售...
:58:

香港地到最後都係炒炒炒..都已經無咩可唔可惜...最可惜既只係買唔到平野..最好多d鋪仔收皮..齊齊執死雞..賺到果1仟幾百..已經可以開心幾日..洗x同你懷舊
香港地到最後都係炒炒炒..都已經無咩可唔可惜...最可惜既只係買唔到平野..最好多d鋪仔收皮..齊齊執死雞..賺 ...
老文 發表於 15-2-2012 11:12 AM

非常同意。。。。。。。。。。。。
香港地到最後都係炒炒炒..都已經無咩可唔可惜...最可惜既只係買唔到平野..最好多d鋪仔收皮..齊齊執死雞..賺 ...
老文 發表於 15-2-2012 11:12 AM

This city is dying......:42:
回復 3# 老文

有朝一日啲細舖執晒,到時真唔慌會有平野買
回復 6# magiam

其實上網或吉吉都仲有好多平野買既的確..不過感覺係唔同左..自從租金狂升同網絡買賣盛行之後..格價比以前容易得多..基於大部份人都係睇錢份上,細鋪結業確實無可避免.:67:
我細細個8,9歲已經有幫襯佢地(以前喺樓上),早陣子都有和兩個老人家傾好耐計。知道婆婆身體𣎴好,所以早了減價及散貨。其實執平貨心態好正常。但我最懷念的是和他們傾計的時候,婆婆曾說她眼力不好,連價錢也看不清楚,要我話俾佢知幾多錢。我明白他們標價真的是貴了一點。但我在那裏買模型,有一半心態是想幫襯下,支持下。他們這樣的年紀,還天天工作。也值得大家學習和尊敬。:36:
我細細個8,9歲已經有幫襯佢地(以前喺樓上),早陣子都有和兩個老人家傾好耐計。知道婆婆身體&#1443 ...
skinfung 發表於 15-2-2012 11:36 PM

係呀~講真如果佢地開係我樓下既話 我都會去幫親 即管比市價貴小小,總好過益班大集團炒玩具托市
我細細個8,9歲已經有幫襯佢地(以前喺樓上),早陣子都有和兩個老人家傾好耐計。知道婆婆身體&#1443 ...
skinfung 發表於 15-2-2012 11:36 PM

我從來未去過,是臨結業才知道,看了你一番話實在令人感動
之前邊條友話新年唔做咖=-='
等我以為已經執左.
無去到買野,...
damn
回復  老文

有朝一日啲細舖執晒,到時真唔慌會有平野買
magiam 發表於 15-2-2012 02:06 PM

d細舖全摺,到時個個去吉吉,肥趣(冇特價果陣)或賊船等等果d買貴貨,我笑了:x
回復 12# 超級玩具迷

其實呢件事已經發生左.

早一兩個月花左小小時間去周圍行
唔計信和188 IN's POINT 果D集中式玩具鋪
舊式玩具店全香港其實得返唔夠廿間...

屋村玩具店?樂富呢間應該係最後一間了.
最主要問題係加租加得太勁啦---我諗

上面有大大話香港地乜都炒唔抵可憐,但就係有d人靠炒賣為生,
炒樓炒車炒股票養活自己大人在,咁果d人係咪要全部拉去打靶先?

d玩具舖點解要炒價賣,1黎租貴,2黎批貴,3黎你班買家個個都要人用蝕本價賣,
寄然冇錢賺,點解我仲要做,摺埋算囉

上面既問題已經係老生常談,唔止玩具舖,就算街市菜,肉檔都有呢d問題,
如果d肉同菜貴左就鬧豬肉佬,賣菜婆,佢地摺哂我地食白飯囉,
米都貴,咁飲水算啦...呢d已經變左係社會問題,地產商想大賺,
再加上相關行業既洗費都加哂(例如運輸等等),成本自然轉駕俾消費者,
呢d好正常,有時加上天災,好似一打風,d菜價就貴左,泰國早排洪水,d米又貴左咁
所以有時冇得怨人賣得貴,可能佢係炒價,咪最多唔買,玩少樣,
但食方面貴哂,你可以唔食咩,咪一樣要硬食,除非你自己種菜養豬啦...