Toysdaily 玩具日報

查看: 24466|回復: 68

[分享討論] SHF 分享會精選 vol. 96~~~天空翱翔的騎士~~~Sky Rider

天空幪面超人是 TV 石森騎士系列的第六作~~~當年雖然沒有在香港播放過~~~名氣亦不及前輩們大~~~:78: 但昭和系列總是給老餅們有一點童年回憶的情懷~~~這個對我當然不例外吧~~~推出之日便乖乖把他買回來回味一番~~~:shy:

Sky Rider (後期型)~~~Kamen Rider 第二十八話正式登場~~~是由七位前輩合力特訓出來的新型態~~~習有九十九種新技能~~~:! 變身者筑波洋是城北大學的學生~~~在一次事件中救了正在逃亡的志度敬太郎博士~~~因而受了重傷~~~:68: 其後被博士帶到敵人 Neo Shocker 基地內接受改造~~~在最後的腦改造前成功逃離~~~自此之後便以幪面超人的姿態向侵佔地球的 Neo Shocker 宣戰~~~:$ 這種老套的故事情節在當年總是千遍一律~~~也是一種特攝片的歷史啊~~~:DD 是次的 SHF Sky Rider (後期型)其實在上週已經到手了~~~在此和大家分享一下吧~~~:)

內容除了 Sky Rider 本體外~~~只有三對可換手首和兩種型態的領巾~~~也沒有特效部件可用~~~有點清淡~~~:( 但另加了一個可擺成飛行型態的台座~~~:)

台座除了傳統的夾鉗之外~~~亦可轉成腰部的托盤~~~供飛行狀態時使用~~~:74:

SHF Sky Rider 身型比例不錯~~~上色亦十分有水準~~~但是由肩部至背部竟然偷雞沒有上色~~~有點離譜~~~:o 而手套和靴子的的黑色似乎太"令"了~~~~:38: Sky Rider 雖然使用膠腳掌~~~但各部關節鬆緊度適中~~~擺放各種姿勢沒有很大的難度~~~:73:

變身腰帶製作得很好~~~透明件內可看到橙色的風車葉~~~腰間兩側的重力控制裝置開關可以扳下~~~實在值得一讚~~~:71:

今次最敗筆的便是那條常規狀態的領巾~~~中間竟然有一條極礙眼的夾口~~~:67: 加上色澤不統一變成鴛鴦色~~~令 Sky Rider 扣了不少分數~~~:53:

Sky Kick 是 Sky Rider 的必殺技~~~以今天 SHF 的素體當然可以重現吧~~~:35:

要變換成飛行型態~~~首先要把原先的頭頸折下~~~再裝上連接長領巾的頸項~~~:74: 大家切記要慢慢把頸項向上扭出來~~~小心不要弄斷那 Ball Joint~~~:54: 接回頭部亦要小心那對觸角~~~因為是硬膠製品小心不要弄斷~~~:cool:

擺放飛行姿態問題不大~~~因關節夠力身型細輕~~~加上台座的協助~~~某程度上比 Ultra Act 超人更容易擺放~~~:DD

不經不覺昭和 SHF 系列已經出到第七隻~~~(包括 RX , Black , 影月)~~~:43: 下一隻便輪到玩家必爭的元祖 V3 了~~~到時相信會有不少朋友出帖分享吧~~~:handshake:

後記: 除了之前提及的缺點之外~~~今次這款 SHF Sky Rider 質素還算是不錯~~~:73: 但以他的名氣再販機會有點渺茫~~~有心儲昭和幪面超人的朋友最好不要等得太久才入手吧~~~:65: 至於 Sky Rider 的前期型~~~大有可能是魂限品~~~:44:

呢隻SR QC真係唔錯~~~
雖然我嗰位眼位銀色差啲啲,
都可以接受到~~~:73:
所以我都即刻去入~~~:71:
不過唯獨換長領巾真係敗筆之處~~~:42:
眼見sky同黎緊V3...都15/16入唔入手...但要追返1號同AMAZON又比較貴...
頭像被屏蔽

對於我呢個80後無咩接觸昭和rider黎講,真係幾接受唔到Amozon, 不過some大你post左呢張合照之後,拍埋其它3入,我忽然又覺得佢幾有型....
對於我呢個80後無咩接觸昭和rider黎講,真係幾接受唔到Amozon, 不過some大你post左呢張合照之後,拍埋其 ...
EricBanana 發表於 13-2-2012 03:48 PM

依!SHF既1號係咪瘦過號?
SUPPORT!!!
sky外型真係有d失望...係個飛行托有d賣點:66:
希望之後會跌價la:oh:
呢隻SR QC真係唔錯~~~
雖然我嗰位眼位銀色差啲啲,
都可以接受到~~~
所以我都即刻 ...
pein 發表於 13-2-2012 03:41 PM
前面睇真係好靚~~~身型好有啲質感~~~但啲問題全部都係後面~~~:68:換領巾個 ball joint 都叫做紮實 GE ~~~連條頸一齊出都好GE~~~如果造到裝上去可能會容易墮~~~:(
眼見sky同黎緊V3...都15/16入唔入手...但要追返1號同AMAZON又比較貴...
ricky0706 發表於 13-2-2012 03:46 PM
有心儲昭和要趁而家少少哋要追啦~~~愈遲會愈來愈難架啦~~~:69:
呢套真係冇睇過,不過要齊人就一定入埋佢。
你的報告每次都出得很快呢∼:71:
前面睇真係好靚~~~身型好有啲質感~~~但啲問題全部都係後面~~~換領巾個 ball joint 都叫做紮 ...
Somebody_Ex 發表於 13-2-2012 04:00 PM

唔怪得呢期情報區咁多人問新一號啦...:DD
不過隻RX唔掂...又唔知佢出唔出2.0....
對於我呢個80後無咩接觸昭和rider黎講,真係幾接受唔到Amozon, 不過some大你post左呢張合照之後,拍埋其 ...
EricBanana 發表於 13-2-2012 03:48 PM
SHF 亞瑪遜出得算好有心機~~~缺點係瘦咗少少同身上啲紋刻得太深~~~:74:
依!SHF既1號係咪瘦過號?
ricky0706 發表於 13-2-2012 03:51 PM
一二號啲組件同一個模出~~~應該無大細之分~~~:)
前面睇真係好靚~~~身型好有啲質感~~~但啲問題全部都係後面~~~換領巾個 ball joint 都叫做紮 ...
Somebody_Ex 發表於 13-2-2012 04:00 PM

我真係好怕換頭part,
因為感覺上最易出事~~~:68:
some兄,後面咩位冇上到色~~~:?
SHF 亞瑪遜出得算好有心機~~~缺點係瘦咗少少同身上啲紋刻得太深~~~
一二號啲組件同 ...
Somebody_Ex 發表於 13-2-2012 04:16 PM

咁可能睇相問題~~好似1號隻脾同個頭都瘦D~~笨大好少咁細心~~~
AMAZON個心口好似唔夠大...
SUPPORT!!!
sky外型真係有d失望...係個飛行托有d賣點
希望之後會跌價la
D@ZAce 發表於 13-2-2012 04:00 PM
可以摶下遲啲有無亞洲版ge~~~:77:
呢套真係冇睇過,不過要齊人就一定入埋佢。
你的報告每次都出得很快呢∼
Dick.Po 發表於 13-2-2012 04:00 PM
THX Dick 兄支持~~~呢隻你應該入咗手啦~~~:73:
唔怪得呢期情報區咁多人問新一號啦...
不過隻RX唔掂...又唔知佢出唔出2.0....
ricky0706 發表於 13-2-2012 04:08 PM
用番咁耐出GE可動公仔黎講~~~SHF RX 我覺得算唔錯啦~~~當年我選佢係第一正嘢添~~~:)今時今日當然被比下去啦~~~:DD
我真係好怕換頭part,
因為感覺上最易出事~~~
some兄,後面咩位冇上到色~~~
pein 發表於 13-2-2012 04:22 PM
膞頭同背脊同pat pat 都係膠原色嘛~~~無上色架~~~:DD
昭和拉打真係唔買都要支持!!!
我對昭和拉打既印象唔係每一位都咁深刻
但係眼見ching們漸漸齊章,到出齊光榮7人,真係睇到都開心...