Toysdaily 玩具日報

查看: 22845|回復: 20

[個人收藏] 我是看 430穿梭機 長大的!! 【FMCS 01 - Kamen Rider Fourze Base States】(33 Pic)

Kamen Rider FOURZE 是 2011 - 2012 年度的 幪面超人。
故事講述一名叫 如月弦太朗 的轉考校生,不但闖進了同學的秘密月球機地 Rabbit Hatch,
更成為了幪面超人 Foure 的使用者。本故事以太空科技,青春校園和熱血友情為背景,
再加上青春美女,是套會燃起觀眾追看的特攝~ :35:

可動玩具方面有 SHF 及 FMCS.
一貫的小童向系列也不及SHF 細緻,也很少有透明眼。但今次的小童向系列 FMCS 水準
比過往的小童向系列如 OCC 等提升了不少。不但有透明眼,塗裝也有金屬色,算是不錯。
這 FMCS 01 Base States 其實一早購入,相也影了好一段日子。現在才送上希望各為不會嫌遲吧.  :64:

既是以太空科技為主,今次就連盒也來個「無重力 Shot」!:66:

老實說,FMCS 這小童向系列的價格上調了不少,:68:但仍其具吸引力。全因配件多,也非限定。
FMCS 01 的 Fourze Base States 配件有齊 Base States 的基本四個 Astro Switch 所操控的四款裝備。
分別是 Rocket, Launcher, Drill, Radar。

線是小弟滲的,獻醜了。直得一提是 Launch 是有彈弓設計,但只有兩枚飛彈是可發射, 下三枚是做樣的喇....:42:
安裝配件非常簡易。:73:只雖配件套上手腳便可。不用「拆手拆腳」。直得一讚 :71:
不過,這簡易安裝設計,代價是犧牲了重現劇中的原美外觀。:67:

個人喜愛 FMCS 比例多於 SHF,因身形更像真人特攝.
但可見背部滿是螺絲孔,這當然是趕客的其一原因....:69:

FOURZE 頭部的尖細天線及耳朵,當然也因兒童向的理由被造鈍了。但外形也不過不失。
比起過往的兒童向系列,FMCS 的頭部前後可動算是出色了。:71:
透明眼,可說是賣點之一吧! :$

線是我滲的。幸好 Bandai 沒偷懶有刻線,我才可將 Fourze 的外觀輕鬆 level up~ :78:
Fourze Driver 的金屬藍是出自原廠,我只添上黑,白,銀,紅等顏色。

螺絲孔,請用愛無視吧!! :x

因沒設有雙關節,手肘及膝蓋的可動只有 90度....
這也是 OCC 及 FMCS 等兒童向玩具的「特色」吧...:(

「輕先」!!:*

「宇宙キター!」(Space is Here!!!!)

「仮面ライダーフォーゼ、タイマン張らせてもらうぜ!」
---(Kamen Rider Fourze, Let's settle this once and for all!)

Launcher 要配合 Radar, 才可描準目標。(老實說,這樣也要用上兩個 Switch, 太落後了吧.... :ar:)

『 Rocket On 』

Rocket Switch 的 Rocket 在劇中也常被 Fourze 當作飛行裝備! :66:

當然也可用於攻擊,當作是 Rocket Punch 使用!

---若同時用上 Rocket Switch 及 Drill Switch, 在拉一下 Fourze Driver 上的手掣,
---便可發動 Base States 的 Limit Break:

Rider Rocket Drill Kick!!

這...是 Fourze 首場戰鬥獲勝後的「英姿」。(well....這見人見志吧....) :38:

總結,FMCS 是好玩好摟的玩具。不像 SHF 般要小心把玩怕刮甩油。
裝拆配件也簡單容易,不用拆手拆腳怕日子久了鬆手鬆腳。
適合小朋友,也適合手多多喜愛滲線,或愛將玩具拿上手把玩的師兄們~ :78:
但要接近完美的可動及外觀,FMCS 就未必能滿足你要求了~
Nice review, 但點解差唔多900人睇左都冇人覆?:oh:
雖然只係睇左頭一兩隻  但睇完你個report都覺得呢個系列好好玩

好認同其中一點就係  有時玩d貴玩具真係好怕整花整甩
粗粗地既又冇咩可動可言
呢個系列真係名符其實既“玩具“!

型態真係唔差.,算係對應番"裝著"既型態???.對眼靚過shf.....如多幾隻"自然的手掌"可換再加埋尖dd既天線,觀賞性仲加分..而家樓主仲滲埋線.真係幾得:71:

玩具野好多都變左潮流野..呢幾日係"bad qc自由哀悼日"...早前係"sic zx爭購日".唔係hit野,唔係嗌交,唔係sad貨,炒貨..唔係黑店..無咩人回...好正常:34:
好好既REPORT !

BTW, 可能好多人用APPS 睇先未有人回姐。
其實電話看都覆到噶

就甘看完 我可能會唔買SHF
不過對 Fourze冇興趣 看完就算
Nice review, 但點解差唔多900人睇左都冇人覆?
雖然只係睇左頭一兩隻  但睇完你個report都覺得呢個系 ...
tdpl2620 發表於 28-3-2012 02:41 PM

係呀,FMCS 真係好噤扭~ :34:

多謝支持呀~~~ :64:
型態真係唔差.,算係對應番"裝著"既型態???.對眼靚過shf.....如多幾隻"自然的手掌"可換再加埋尖dd既天線,觀賞 ...
老文 發表於 28-3-2012 02:56 PM

若果有多幾隻"自然的手掌"可換,我一定唔入 SHF 。
因為 FMCS 較像真人特攝~ :$

多謝支持呀~ :77:
好好既REPORT !

BTW, 可能好多人用APPS 睇先未有人回姐。
gary34 發表於 28-3-2012 03:14 PM

Thanks for the support~ :64:

:@ 乜原來 TD 有 APP 咩!?
我....勁...落...後...囉....:56:
其實電話看都覆到噶
就甘看完 我可能會唔買SHF
不過對 Fourze冇興趣 看完就算
0din 發表於 28-3-2012 04:05 PM

Thanks for the support~ :64:

Base State 接受到,但 final form 我就唔得了......:72:
謝謝 Vince大 加此分響入精華. :64:
好詳細嘅報告~
D油有似少少出界...
anyway,唔錯唔錯~:shy:
最衰我係睇五零零飛虎隊大:66:
好詳細嘅報告~
D油有似少少出界...
anyway,唔錯唔錯~
森記 發表於 28-3-2012 06:05 PM

Thanks for support~ :35:
我好求其架咋~ :DD
最衰我係睇五零零飛虎隊大