Toysdaily 玩具日報

[新品消息] DID-第一次世界大战 英军步兵 特别版 1914-1918

catcat大呢兩隻舊化無得頂!
woowoobb 發表於 24-2-2012 07:41 PM

Thx ching
:)

做一隻斷斷續續要兩星期(小弟家有bb空閒時間少).

所以見呢款英兵做埋,都忍唔字訂左。
回復  catcat
 我最怕就係整壞隻Figure,我之前都比人教過去買了很多工具,而家放晒係到,一d都用無 ...
jacksonkkmk 發表於 24-2-2012 07:37 PM

咁又唔好浪費,揾隻平d嘅輕手d試下囉。

Diy嘅野,只有越做越靚,重會上引架。

Thx ching

做一隻斷斷續續要兩星期(小弟家有bb空閒時間少).

所以見呢款英兵做埋,都忍唔字訂 ...
catcat 發表於 24-2-2012 09:16 PM

Wow, 恭喜晒,入得一戰即係開埋二戰啦喂:)
舊化有"實物"對住做都還可以。。如要靠自己創作一定要有番咁上下功夫先得:71:
回復 11# jacksonkkmk
CAT大講得對! 好容易會做得OVER左。原因係玩舊化好易玩上隱,易學難精,走火入魔!
最好就先SET個底線,找些資料要知道要舊化到咩地部。最好不要一段時間一次過做曬,分開兩三次來做會好D,一次過做會好易麻木左,看不清隻野做成點。
以下LE隻小弟是以911為主題,所以就做多D白色石灰效果。影相出來就還可以,實物會感覺OVER左D。小弟都是切哥,有空大家研究一下:$

回復 13# catcat
LE兩隻超時空正到無朋友!即刻靚仔左N倍!
後面果隻還有子彈痕!高超呀!
回復  jacksonkkmk
CAT大講得對! 好容易會做得OVER左。原因係玩舊化好易玩上隱,易學難精,走火入魔!
最 ...
akiaki 發表於 24-2-2012 09:39 PM

師兄呢隻舊化做得都好好,不過如果用外國消防隊會貼切過用香港消防隊
Wow, 恭喜晒,入得一戰即係開埋二戰啦喂
Oldcat 發表於 24-2-2012 09:23 PM

二戰........一早開左啦,不過無出po姐。

放心,小弟唔似某君,唔使齊line嘅。:71:
師兄呢隻舊化做得都好好,不過如果用外國消防隊會貼切過用香港消防隊
woowoobb 發表於 24-2-2012 10:03 PM

哈哈!其實好想入隻外國版呀!不過有D貴,最後平平地買HK版算。
回復  catcat
 我最怕就係整壞隻Figure,我之前都比人教過去買了很多工具,而家放晒係到,一d都用無 ...
jacksonkkmk 發表於 24-2-2012 07:37 PM

小小分享,睇下幫唔幫到手:77:
http://toysdaily.com/discuz/thread-168992-1-1.html
回復  jacksonkkmk
最 ...
akiaki 發表於 24-2-2012 09:39 PM

正:71:相當有feel:$
小小分享,睇下幫唔幫到手
Oldcat 發表於 24-2-2012 11:26 PM

超正的教學,百看不厭!
想請問圖中那些水性筆在那買到?THX!
超正的教學,百看不厭!
想請問圖中那些水性筆在那買到?THX!
akiaki 發表於 24-2-2012 11:36 PM

各大模型店,文具店都有,一般油性筆
要多色gundam marker 選擇較多:77:
難。
小弟成日教人,舊化只係搞破壞,不彷試下。
但要認真做,做得靚,難。而且好易over....
失敗例子 ...
catcat 發表於 24-2-2012 07:26 PM

catcat 正喎:shiny:
舊化做好,真係要時間,..但係做完之後欣賞,真係好靚..