Toysdaily 玩具日報

[詢問] 沙紙問題?

唔小心買錯左木工沙紙(p-180,240,320),我用左去磨模型,
係平左但花曬,想問可唔可以補救?
同埋以上的沙紙可唔可以用係模型到,
唔想浪費佢,thx!
油番水畢地 , 轉用五金舖買到嘅 水磨砂紙 (A4 size , 約 $2一張 ) #220 , #400 #600 # 800 # 1000
濕水磨 , 由細 no, 用到 大no . 睇下其他討論區嘅入門就更詳盡 o
木砂紙造粗磨時都可以用嘅 o
油番水畢地 , 轉用五金舖買到嘅 水磨砂紙 (A4 size , 約 $2一張 ) #220 , #400 #600 # 800 # 1000
濕水磨 , 由細 no, 用到 大no . 睇下其他討論區嘅入門就更詳盡 o
木砂紙造粗磨時都可以用嘅 o
唔小心買錯左木工沙紙(p-180,240,320),我用左去磨模型,
係平左但花曬,想問可唔可以補救?
同埋以上的沙紙可 ...
seedbbq 發表於 30-1-2012 17:02

用幼砂紙慢慢磨番佢..600,1000,1200...etc
個人認為唔好用普通砂紙,一來效果唔好,二來唔襟用,就咁買一張係平,但好快就用哂
雙星砂紙,有不同號數,可因應自己需要選擇,一包有排用,半張都唔使就搞點一盒MG模型:he:

可否弄張相上來?
反正這幾天在為SD 夜鶯做打磨工序,
也可幫你看可怎處理~

基本上跟ilovefigure 教的即可,
但畢地可用郡氐油性開油水開稀再塗到花處待乾才用1000 號去磨。

thx三位師兄指點:handshake:
因為相機問題,影唔得清楚,不過花到唔(令),同(鞋)手!
thx三位師兄指點
因為相機問題,影唔得清楚,不過花到唔(令),同(鞋)手!
seedbbq 發表於 31-1-2012 03:45 PM

已補了異地?
還是件的顏色是灰色?
已補了異地?
還是件的顏色是灰色?
AIRU 發表於 31-1-2012 05:52 PM

係呀,用左雙星牙(糕)黎補!
p.s.師兄,想問你地平時用開咩牌畢地,因為我支好細!
係呀,用左雙星牙(糕)黎補!
p.s.師兄,想問你地平時用開咩牌畢地,因為我支好細!
seedbbq 發表於 3-2-2012 01:13 AM

我也只是用雙星而已~
双星沙紙同五金有好大分别???未用過双星