Toysdaily 玩具日報

查看: 21654|回復: 115

[個人收藏] 夢寐以求Alter Arx-7 Arbalest 終於得到了,歡迎AS迷入黎互相塗毒:D

係市場情報區到得到各位師兄日夜既塗毒
令我一個月之內後追一堆Robot魂及山口式As系列
還打算放棄尋找神物alter arx-7之際....
GTO師兄願意割愛,感激!!

或者 等埋遲下兩隻M9先開盒用相機影:shiny: :51:

第三世代最新型 AS - ARX-7 Arbalest
ARX-7 是以 M9 Gernsback 為原型,米斯里魯投入所有黑科技之試作機體,作品中米斯里魯當時唯一搭載 λ-Driver 之 AS。

由於以當時仍在開發中的 M9 為原型進行製作,因此在機體基礎系統設計上大多與 M9 相同,零件上還有不少是直接流用 M9 之設計,因此只要進行 M9 轉換訓練之駕駛員即可使用此機;由於搭乘者相良宗介在戰鬥中大多是處於前鋒之位置,因此慣用 Otto-Melala 製 57mm 霰彈砲「Boxer」進行作戰。

ARX-7 與 M9 最大的相異點在於搭載了 λ-Driver。拜此所賜,ARX-7 的機體骨架為驅動 λ-Driver 的前提進行特別製作,此機與 M9 使用的骨架雖然在外觀上沒有差異,但內部組成架構完全不同;由於 ARX 計劃的核心人物已經死亡的因素,因此骨架的備用零件已經無法生產,如果備用零件用光之後雖然可以使用 M9 的零件進行運作,但是無法驅動 λ-Driver。

另外,由於驅動 λ-Driver 的時候會消耗大量電力以及發出極高熱量,因此機體也裝備了大型電容器以及散熱裝置,由於這些相關裝置的因素,ARX-7 的作戰時間比 M9 的作戰時間來的短。

在外觀上除了配色之外與 M9 不同的地方,主要是 λ-Driver 冷卻器安裝位置(雙肩以及背後之翼狀散熱版),雙眼感應器,還有類似人類的口部臨時武裝搭載硬點(可在戰鬥中固定單分子切割刀)。

機體名稱英文翻譯為中世紀的弩,以雷納德。泰斯塔羅莎的說法,ARX 計劃之機體皆以中世紀武器為名(ARX-6代號為戟)。

背盒

AS Robot魂 / 山口式

:77: :77::77::77:

Next target is...

又多1隻神物~~~恭喜 :p
而家呢隻個價已經rocket up :79:
里隻是必入之選!!! :71:

我...遲咗...訂唔到隻 ALTER M9.... :no: :sad:
有無師兄知邊度仲收訂??  :help:
又多1隻神物~~~恭喜
黑色三連敗 發表於 29-1-2012 04:38 PM

簡直係未開盒先感動!
又係神物 ching你太勁了
又係神物 ching你太勁了
flag572 發表於 29-1-2012 05:12 PM

對FMP太有愛啦
里隻是必入之選!!!

我...遲咗...訂唔到隻 ALTER M9....  
有無師兄知邊度仲收訂?? ...
fktuen 發表於 29-1-2012 04:54 PM

我都想搵地方訂多隻!
好物..............................:71:

恭喜,呢隻我上年都係係jp yahoo搵到後捕,好彩唔太貴

舊想應緩,我都認為大盾配毛m9最正

唔小心hang機禁左兩下,
又2連左...sorry
恭喜,呢隻我上年都係係jp yahoo搵到後捕,好彩唔太貴

舊想應緩,我都認為大盾配毛m9最正
five0393 發表於 29-1-2012 05:37 PM

好正呀師兄既AS :71:
我欠robot魂套武器set未有
下個月去日本搵!
好正呀師兄既AS
我欠robot魂套武器set未有
下個月去日本搵!
阿噗高達 發表於 29-1-2012 05:46 PM

其實你隻灰arx7已經有齊武器set d武器,重多格林同火槍:56:
我都好想入:handshake:

但又諗住佢出得M9 好快會ARX-7 連翼出:D
其實你隻灰arx7已經有齊武器set d武器,重多格林同火槍
five0393 發表於 29-1-2012 05:50 PM

想要多套ma xD