Toysdaily 玩具日報

查看: 6418|回復: 41

依家D新一代唔通真係無得救???

關閉 [複製鏈接]
依家 0係公共交通工具上成日有 D 青少以至中年0係度打psp, nds機等....又唔 mute 又唔用 headset。真係好多次想上前送佢地一個「小露寶」!!!點解做人可以做到咁自私?定係佢\地以為自己好 in 好型呢??

.... 個人覺得似足 D 阿伯0拿住個有咪 (仲要有天線) 果 D 收音機隨街播咁...極之 disturbing..........:blame::blame::blame:

[ 本文章最後由 豪鬼 於 17-3-2007 01:13 AM 編輯 ]
我反而更介意遇到喺公共車輛大声講電話嘅人,佢地又通常都係講人壞話 / 訴苦發誨氣 / 大講自己做人道理等等......不過呢D人往往都唔係"新一代" 而係三四十開外嘅成年人多。

公車常聽到之成年人講電話金句錄:
"我鬧佢!我教精佢\ jar !"
"你話吖?!邊有人咁~ 樣做野架!"
"我係對事唔係對人你話我講得啱唔啱吖?!"
"我有嗰句講嗰句啫 !"
........
原文章由 WalkerMachine 於 17-3-2007 01:18 發表
我反而更介意遇到喺公共車輛大声講電話嘅人,佢地又通常都係講人壞話 / 訴苦發誨氣 / 大講自己做人道理等等......不過呢D人往往都唔係"新一代" 而係三四十開外嘅成年人多。

...

:DD:DD
這是....
MHP2效應= =

我覺得~
人人坐得公共交通工具
上 都不是怎樣有本事吧~
不過我覺得儲錢是美德...
其實一個人怎樣~可以由衫就見得出你是一個點樣的人.....

第二~!~~:)
我有時也覺得 有D 少年....行為是十分無聊...
可能佢地想ENJOY 口者 ~:?

[ 本文章最後由 碇真嗣 於 17-3-2007 01:23 AM 編輯 ]
唔影響人我話之佢上網定睇咸網....
開到大聲打機和講電話.......

:*你地知唔知仲有其他人的!!
我不停係你耳邊講野得唔得??:^
原文章由 碇真嗣 於 17-3-2007 01:21 AM 發表
這是....
MHP2效應= =

我覺得~
人人坐得公共交通工具

我有時也覺得 有D 少年... ...

sorry i dont quite get what u were trying to say, bro :die::die::die:
原文章由 碇真嗣 於 17-3-2007 01:21 AM 發表
這是....
MHP2效應= =

我覺得~
人人坐得公共交通工具

好震驚
這是....
MHP2效應= =

我覺得~
人人坐得公共交通工具

1) What are you trying to say :?
2) I totally disagreed with you. Travelling by public transport = fail in life :?:?

P.S. I know you always want to speak your mind, in order to do so, work harder in academic stuff........
no offense :)
我在街上打機都唔開喇叭的~
原文章由 roger528 於 17-3-2007 02:05 AM 發表
我在街上打機都唔開喇叭的~

我都係.
:shy:
這是....
MHP2效應= =

我覺得~
人人坐得公共交通工具

真嗣兄你:$.......真有見地.
交通工具和人的身份關系分析得好獨到.
而且對衣著的見解也很有心得.

受教了受教了.
你一定是年青一代的代表了.
真想看你穿得如何得體.
和永不搭交通工具的本事了.
原文章由 原罪 於 17-3-2007 02:15 AM 發表

我都係.
:shy:

我平時o係車上面通常都係看書或者報紙架wor……

唔通我唔算係新一代﹖﹖
小弟真係o甘老﹖XD
其實係因為我無PSP同NDS:DD
原文章由 原罪 於 17-3-2007 02:20 AM 發表

真嗣兄你:$.......真有見地.
交通工具和人的身份關系分析得好獨到.
而且對衣著的見解也很有心得.

受教了受教了.
你一定是年青一代的代表了.
真想看你穿得如何得體.
和永不搭交通工具的本事了.

強烈要求佢自貼.:^
以下留言懇請 TD 版管們不要刪減一字一句,要不就請全部刪去

碇真嗣小朋友,由於閣下的中文水平大家有目共睹
所以我只好以自己的方式去理解閣下這句說話
「人人坐得公共交通工具
其實一個人怎樣~可以由衫就見得出你是一個點樣的人.....」

既然要乘搭在任何人都可以乘搭的公共交通工具上
也不見得有怎樣的本事吧
不過我覺得為儲蓄而間中勉為其難地乘搭也是一種美德來的
其實要看清楚一個人,從他的衣著已經可以看出來

若果閣下本意不是如此,還請磨練一下閣下的中文

好了,入正題

閣下的價值觀正好有一句說話可以形容
狗眼看人低
就我在香港網絡界所見
閣下對於別人價值的見解
除了高登傳頌多時的劉爵士外實在找不到他人可以相比

我真的很想知道閣下到底是接受什麼的教育
竟然可以得出這樣的一種想法
全港數以百萬計的人每天都使用公共交通工具
在你的眼中原來就是「沒有本事」
年紀輕輕,居然從別人的衣著去判斷別人

還好我相信閣下是新一代年青人的一個特例
如果新一代都好像閣下這種狂妄自大、愚昧無知的人就真的是沒有得救了

奉勸閣下減少上網以及不要再過份沉迷於玩具了
原文章由 E.T. 於 17-3-2007 07:22 AM 發表
以下留言懇請 TD 版管們不要刪減一字一句,要不就請全部刪去

碇真嗣小朋友,由於閣下的中文水平大家有目共睹
所以我只好以自己的方式去理解閣下這句說話
「人人坐得公共交通工具
不 ...

大大先不要太勞氣,
我想他的一番見解未必是出自"狂妄自大"的,
有可能是因年少比較"孚淺"一些罷了,
有得教的~~~
:!